Родните милионери се хвърлиха да купуват луксозни автомобили

40% ръст на сделките спрямо нивото от преди пандемията
43
Родните милионери се хвърлиха да купуват луксозни автомобили
Снимка: Pixabay

Българските милионери се хвърлиха да купуват луксозни автомобили. Като предпочитани от тях са спортните модели. Докато пазарът на коли като цяло още не може да се възстанови от пандемията и продажбите са значително под нивото от 2019 г., има бум при сделките със скъпи автомобили, пише „Труд“.

Регистрираните в страната нови и употребявани автомобили от осем луксозни марки - Ролс Ройс, Ферари, Лотус, Макларън, Ламборгини, Бентли, Мазерати и Порше през първите шест месеца на годината са с 45% повече спрямо същия период на миналата година и с 40% повече спрямо 2019 г. Това показват данни на МВР за регистрираните превозни средства от януари до края на юни. В страната през първата половина на 2021 г. са купени 65 нови коли и 486 употребявани от тези луксозни марки.

Пандемията доведе до ръст на депозитите на милионери в банките. Заради ограничените пътувания и светски събирания през миналата година хората с високи доходи спестиха големи суми. Освен това заради несигурността през 2020 г. покупките на редица луксозни стоки бяха ограничени по целия свят. Сега с намаляването на случаите на заболели от COVID-19 у нас и с раздвижване на икономиката родните милионери започнаха да влагат парите си в луксозни коли.

Прави впечатление интересът към Ламборгини. От януари до юни в страната са регистрирани 5 нови и 14 употребявани автомобила от тази марка. Цената на ново Lamborghini Aventador S започва от 425 хил. долара, а на модела Huracаn EVO от 267 хил. долара. Купените автомобили Ламборгини от януари до юни са над два пъти повече спрямо същия период на предходните две години.

Подобна е ситуацията и при покупките на Ферари, като те нарастват с 80% спрямо предходните две години.

Цената на ново Ferrari 812 Superfast/GTS започва от 340 хил. долара, а на модела Roma от 222 хил. долара. За шест месеца в страната са купени 6 нови и 12 употребявани автомобили от тази марка.

За полугодието дори са регистрирани два спортни автомобила от марката Лотус - един нов и един употребяван, при положение, че през 2019 г. не е имало нито една покупка на такава кола в страната. Цената на модела Lotus Evija започва от 350 хил. долара, а на Lotus Evora 400 от 363 хил. долара.

В луксозния сегмент от пазара най-достъпни и съответно най-купувани са поршетата. Само за периода от януари до юни в страната са регистрирани 46 нови поршета и 347 употребявани. Сделките с коли от тази марка нарастват с близо 37% спрямо 2019 г., когато светът още не беше обхванат от Covid-19. Цената на ново спортно Porsche Cayman е поне 60 хил. долара, моделът Panamera струва поне 88 хил. долара, а цената на всъдехода Porsche Cayenne започва от около 70 хил. евро за базовия модел без никакви екстри.

През настоящата година са повече и продадени автомобили Бентли. По брой регистрирани коли Бентли е на трето място в класацията на луксозните марки веднага след по-бюджетните Порше и Мазерати. Но характерното при Бентли е, че през първата половина на годината са купени само употребявани коли от тази марка. Ново Bentley Bentayga може да бъде купено за 166 хил. долара, а цената на Bentley Continental GT започва от 208 хил. долара.

Само при Ролс Ройс сделките през настоящата година са точно колкото през 2019 г., а при Макларън има спад при покупките им от родните милионери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: милионериколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Изобщо не съм комунист но 32 е прав. Революции е имало много на брой преди са това комунисти. Още от преди новата ера. Прочети история на различните държави. Не съм и коментиралия с номер 32.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не е въпроса само да купиш такава таратайка. На старо в Америка се намират на сносни цени, но разходите за поддръжка и ремонти са убийствени. Една смяна на гуми на Ламборгини е над 10 хиляди долара, за другите по-сериозни работи да не говорим. И са много чувствителни към лоши пътища, трошат се от най-малкото, а и тук, в Америка има дупки, не мислете, че пътищата са идеални като по филмите.
31
0
 
3
 
! Отговори
Гфдж преди 2 години
..цял живот си мечтая за спортна кола, една от изброените. Зяпам видеота, чета..за удоволствие, в свободното време. Знам доста за моделите и т.н. И така ми става тъпо, като знам че ги купуват масово, за да ги препродадат или да се снима с тях някоя мадама с брадат паралия, а не да ги карат на писта или пътешествие по як път, с много завои и хубави прави :))) Мечтите са безплатни..и не ми казвайте да се напъна и да изкарам лев, а да не зяпам. Не съм роден под щастлива звезда, нито играя тото:)
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14Моля те, кажи. и кка лекарите имат по 388 000 долара за кола!
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Но в един момент бедните стават толкова бедни, а богатите толкова богати, че бедните нямат какво да губят и тогава стават революции."- Сори комунист, но не се е случило така.
28
0
 
0
 
! Отговори
Зазка преди 2 години
До 1Айде сега да не се надлъгваме. Лекарите с частните практики може да изкарват пари за такава кола, но другите по-скоро не. Сигурен съм, че хората, които си изброил изкарват добри пари, но да си останем здраво стъпили в реалността..
27
1
 
1
 
! Отговори
джъст -А- мен преди 2 години
До 35-ти: Съответно налице имаме 1 ЯКО прецакване - така си е. И в отговор на въпроса: Ами то - Снобарията, Фукарията, Комплексите ведно с Трупането на повече самочувствие като компенсаторски механизъм на понаедрялото коремце - КРАЙ си немат, така че... сицко това СИ е в "реда на нещата от живота", така да се каже; м-ДА!!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луксозен автомобил е възможно най смoтaната и безполезна покупка. За къв х*й са тея коли, особено по нашите пътища?
25
2
 
5
 
! Отговори
единствената държава преди 2 години
дето взема данъци колкото от бедните, толко от богатите, де може да работиш и да не ти платят, де бизнесмените "усвояват" доста успешно (крадливо) всякакви евро и държавни субсидии. Не съм сигурен коя е по-*** дума в БГ - политик, или бизнесмен
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръговратът на историческите събития винаги е един и същ: богатите богатеят, бедните обедняват. Но в един момент бедните стават толкова бедни, а богатите толкова богати, че бедните нямат какво да губят и тогава стават революции. Търкалящата се по калдаръма глава на Луй XVI знае добре този ход на времето. Питам се само колко време има, докато махалото отново се върне в тая посока.
23
0
 
9
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 години
Къде е тук новината??? Отдавна се знае ""когато няма пари - има най-много пари! "".......
22
0
 
4
 
! Отговори
джъст -А- мен преди 2 години
И..., освен тези бараки, също така и младички, понякога леко поутребени тук-таме бивши "девици" и доста поизползвани и амортизирани живи, бира се, силиконови "кукли", за да има какво да показват и да се хвалят насам-натам с некоя полу-известна фльорца, м-ДА - ей тъй - да дигат самочувствието, щото андро-паузата дебне и не прощава никому, а пък комплексите са си докрай, дори да е яхнал якото порше, те си се возят ведно с тоя юнак
21
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Аз Слави не съм го виждал в Дачия незнам защо. Сигурно дори незнаен че съществуват такива коли.
20
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
Гласувайте да се върнат москвичите и трабанта. Нека се върнем назад. Нека това е бъдещето ни. Всички за Слави.
19
3
 
32
 
! Отговори
Край преди 2 години
Пак ще ви мигат по магистралата да не се пречкате на баровците с откраднатите от вас пари. И вие чинно ще отстъпвате лявата лента нищо че и двете ленти са в плътна колона.Така е в кастовите общества.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aми не са си сменяли колите от година и половина-нормално е за парвенюта. А *** смениха ли.
17
19
 
7
 
! Отговори
Митьо предприемач преди 2 години
Ами живота е един. Трябва да са живей. Няма как дупки да имат. Аз си купих Майбах и съм доволен- здрава кола и върви. Увеличи се последните години благосъстоянието на хората. Ако искате и вие трябва да гласувате по правилен начин. Слави и Христо Иванов няма да ви докарат доходи за ферарита и Поршета. Така че...само ГЕРБ
16
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 21 "или бачкатор на нормална работа и доходи само от работа" Кои професии са в групата "бачкатор"? Да видим какво ти е мерилото, де. Ама конкретно, не общи приказки. Дай 7-8 такива.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е честито на печелившите.
14
1
 
18
 
! Отговори
Герб активист преди 2 години
Нашите подизпънители живеят като за последно, затвор ги чака...