Лозари искат помощ от държавата заради ниските цени на гроздето

Разходите за производство на вино обаче скочили
24
Лозари искат помощ от държавата заради ниските цени на гроздето
Снимка: Pixabay

Подкрепа от държавата поискаха от новоучреденото Сдружение на лозарите. Членовете му алармират, че родното лозарство е в тежко състояние заради ниските изкупни цени.

У нас има 320 работещи изби. Лозарите срещат трудности при производството на вино и липса на възможност за купуване на нова земеделска техника по европейски програми, посочи председателят на сдружението Петър Бошнаков пред БНР.

„Единствено се подпомага чрез една европейска програма, парите идват от ЕС, но са крайно недостатъчни и те са по-скоро за инвестиции, а не за текущо производство. Същевременно разходите по отношение на отглеждането на културата и производство на грозде скочиха драстично през последните години, а същевременно имаме почти двоен спад на изкупната цена на гроздето. Реално работим на загуба“, изтъкна Бошнаков.





 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: винолозари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Лозар преди 2 години
Ревовете са от сивия сектор.Каним журналисти и институции да отразят сивата икономика и цените след 1.9 на мястото между Пловдив и Пазарджик,наречено Орта хан.Измами,незаконост,мутри и престъпления.Ще продължи 45 дни под закрилата на местни полицейски сили.Промоция над 1 тон грозде отстъпка безплатен секс в лозята с мургавелки.Няма да има необслужени.Другото място е околовръстното на София.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А миналата година получихте помощи, щото добивът бил.малък. Обрахте го зелено и го изхвърлихте. Не го дочакахте поне да узрее и колкото толкова. Помощи някой друг път.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в момента гроздето на пазара се продава между 3и 50 стотинки до 4лв и нагоре за килограм и това ако са ниски цени здцраве му кажи
18
1
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Кво да кажа... Над 50% от младите хора не пият и нормално. Алкохола е пълна скука. Погледнато отстрани пияните са безкрайно жалки.
17
0
 
4
 
! Отговори
сметката преди 2 години
От 3 кг. грозде по 1 лев килото, се произвеждат и продават 3 бутилки вино по 12 лева - 36 лв. Прави са лозарите.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж сте производители, пък искате помощи. Да бяхте поискали помощ за бране! Стига вече, който брал,брал който не.....да си бере кахъра!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама това да не е социализма бе господа лозари, няма вече искам искам искам. Сега сме див капитализъм и няма пари че ги окрадаха.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, напук на намаляване на изкупните цени на гроздето, цената на бутилка вино расте. А в тая държава всички работят на загуба в последните 30 г
13
1
 
16
 
! Отговори
Конкуренция преди 2 години
320 изби не са ли малко множко?
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кой отрасъл държавата вижда своето спасение,че да има дългосрочен план и предложи целева помощ и подпомагане на неговото развитие!В кой?Туризъм ли,селско стопанство ли,индустрия някаква ли..........32 години е оставено всичко на самотек,виж дойде ли ред да се търсят данъци,такси,акцизи......там няма лабаво!
11
0
 
24
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Какви помощи 80 милиона литра вино има залежало да смъкват цените :)))
10
10
 
4
 
! Отговори
Критик преди 2 години
До баба мара Така,така, всичко ще е скъпо, идва зима и ще става още по-скъпо! Искахте промяна, бяхте вечно недоволни, сега Радев, чалгаря, Мая, *** ,ДБ да мислят за вашето благоденствие! Няма да цитирам за беднотията от простотията, да сте мислили, когато гласувахте за тях или изобщо не гласувахте!
9
0
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
гроздето в тмаркет 5 лв за кг а е месец август доматите и чушките над 2 лв каквое това пазарна икономика ли е това в сезона на плодовете и зеленчуците ами бутилкавино 750 мл колко не се оплаквите а намалете цените или си направете магазиникъдето да се продава стоката ясно е че търг вериги надуват цените само дето доходитени не са като в европа
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз искам 2000лв месечно от държавата, че ще фалирам, втора година модел 2020 джип карам Срамота
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да видим има ли евтино грозде на пазара или в магазина? А винцето и то ли поевтинява? Всичко върви нагоре - храни, материали, жилища, а само гроздето надолу? Е как така ми обяснете?
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това означава,че някой го произвежда по евтино и на пазара няма нужда от толкова лозари. Капитализма е си търсене предлагане, но когато се включи държавната помощ става едно мазало. На един дали ама той мафийот, който развива и друг бизнес в който да цоца пари от държавата, докато не стане един октопод от мафийоти а тези, които разботят по оптимизирано и успяват да произвеждат на по - ниски цени не могат да получат субсидии понеже са на печалба.По-добре да работиш на загуба и да ревеш...
5
0
 
24
 
! Отговори
пак комунизъм преди 2 години
Алоу,държавата,помагайте бе,че не мога да си сменя жипа тая година!!!
4
1
 
36
 
! Отговори
сс преди 2 години
Когато някой бизнес работи на загуба - фалира. Ако не можеш да реализираш произведеното, си търсиш пазари или спираш да се занимаваш с това.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС даваше помощи когато китайците работеха за 1 евро, а европейците я продаваха същата стока за 10. Сега нещо се запецна и пари нема, освен напечатаните от ЕЦБ.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А едно време никой не ревеше- а работеха - произвеждаха и продаваха. Сега само реват и искат ЕС наготово да им дава, а те нищо да не правят , само да взимат и взимат още и още.