Търсенето на спестовни планове расте след спирането на срочните депозити

Обновена: 13 авг 2021 16:33 | 13 авг 2021 16:12, Красимир Ангелов
Търсенето на спестовни планове расте след спирането на срочните депозити

Новата политика на банките за ограничаване на срочните депозити и превръщането на депозитни сметки в разплащателни накара хората със спестявания да се оглеждат и да търсят информация за други възможности. Това предизвика и пренасочване към индустрията на взаимните фондове, която все още не е масово позната в България. Развитите страни спестяват по този начин от години, което спомага за натрупване на семейно благосъстояние. Не защото са по-богати, а тъй като са по-информирани.

Финансовият консултант Николай Павлов съветва инвестициите на хората от над 20 години. Той споделя какви са най-често задаваните въпроси и какви тенденции се наблюдават след променената банкова политика.

Търсенето на спестовни планове расте след спирането на срочните депозити
Николай Павлов


Как се ориентират хората в алтернативите на депозитите?

Все още наблюдаваме едно „лутане“ и търсене на информация от хората, които са ползвали предимно депозити. Инвестирането е море от информация и не е лесно да заплуваш в него – има нужда от време и подготовка. А хората често търсят бързи решения и могат да бъдат заблудени лесно. Затова бих посъветвал да се ползват финансови консултации от инвестиционната индустрия. Тези компании са с богат опит и специализирани да работят точно с подобни продукти, при всякакви пазарни условия. С цялото ми уважение към банковите служители, невъзможно е един служител да познава в дълбочина и инвестиционните продукти, които следват логиката на финансовите пазари. И се различават от традиционните банкови. За съжаление, когато хората търсят съвети от служители, които не са експерти в тази сфера, получават директно насочване към неща, с които не се запознават, и тогава инвестират на сляпо и неинформирано. Което има своите последствия.

Когато се ползва финансов консултант от инвестиционната индустрия, всеки може да се концентрира върху това, което знае: спестителят знае за кога му трябват парите и за какво, колко риск може да поеме и т.н. Консултантът ще му обясни вариантите, които са подходящи за него, а няма да го затрупа с излишна информация. Идеята не е консултантът директно да каже къде да се вложат парите, а да обясни подходящите опции така, че човекът да е наясно за какво става въпрос. Спестяванията на семействата са сериозно нещо.

Какъв вид инвестиции най-често избират хората сред взаимните фондове?

Най-търсени са спестовните планове, свързани  с различни фондове. Интересът към тях се повиши тази година в променената обстановка – като условия при депозитите и ускоряващата се инфлация. Популярни са, защото помагат да се планира инвестиция за определен период с автоматични месечни вноски, като в края на периода човек си тегли парите с дохода, без да плаща такси. А спестовни планове има на базата на фондове с различен профил – от най-консервативен до високодоходен. Това, че може да се правят малки вноски всеки месец е предпочитание на спестяващите редовно. Най-голямото предимство на спестовните планове е придобиването на средна добра цена на инвестицията. Чрез равни месечни вноски, хората получават отлична цена на вложенията. Така за тях моментните пазарни условия нямат значение. Могат спокойно да следват целта на плана - дали това е спестяване на средства за образование на детето след години, дали е голямо пътуване, подпомагане с втора пенсия и т.н.

Хората, които търсят нещо подобно на депозитите, логично избират най-често спестовни планове, свързани с консервативна инвестиция във фонд . Те са най-близко до познатия депозит и са първа крачка към този вид спестяване. Макар инвестициите да не могат да бъдат гарантирани, те все пак при консервативен подход много рядко могат да намалят стойността си временно. А резултатите на този вид фондове са атрактивни за хората, защото могат да покрият инфлацията и да оставят доход върху спестените пари. Средната доходност на подобни инвестиции в последните години е около 4% на година.

Но има хора, които предвиждат дълъг период на спестяване и те са готови да поемат по-висок риск, за да постигнат по-висок доход. Тази година фондовете с акции показват много добри резултати и това е благоприятно за дългосрочните инвестиции. Виждаме доходности от над 20% за няколко месеца, което е много ентусиазиращо за инвеститорите, но както знаем, това няма да се случи задължително всяка година. Така или иначе дългосрочното вложение ще може да оптимизира резултатите от по-песимистични периоди и накрая ще даде своя добър оптимален резултат.

А има ли фондове, които могат да заменят разплащателни сметки?

Има такива, които могат да се ползват за подобни сметки – те са силно консервативни, без компонент с акции, и нямат такси за внос и теглене на средства, за да може човек безплатно да прави вноски и да тегли често. Разбира се, те не са сметки, които могат да се ползват за разплащане. Такъв фонд е ЕЛАНА Фонд Свободни пари, който средно на година носи по около 1% доход в последните години и няма такси за вход и изход на средствата.

Кое изненадва най-много хората при взаимните фондове?

Че не могат да загубят парите си, ако правилно са определили инвестиционния си профил и времето, за което са оставили парите им да работят. Не представлява изненада по-високата доходност. Това, което в моята практика виждам също, е че хората се учудват на това, че имат постоянно на разположение консултанти и получават онлайн информация. Това, че има обсъждане на сценарии и че могат да се възползват от големите възможности на глобалните пазари с малки суми. Някак битува мнението, че инвестирането е свързано с милиони. А това не е така. Фондовата индустрия работи за всички от много отдавна. Когато искаш парите ти да работят за теб, тогава инвестираш във фонд или спестовен план, зад които екипи от специалисти с международна квалификация и дълъг опит допринасят за това. Както се казва, ти само гледаш какво получаваш и се занимаваш с приятните за теб неща.

Информация за спестовни планове

Пояснение за инвеститорите:

Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата / устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.  .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase