Цените на имотите в София скочили с 66% за пет години

Пловдив се нарежда на второ място
45
Цените на имотите в София скочили с 66% за пет години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София поскъпнаха с близо 66% за период от пет години и три месеца. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с над 60% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо - с 67,8%. Така столицата държи и първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 54% за период от малко повече от пет години. В повечето големи градове в страната поскъпването на старите жилища е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 54,4% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 55,8%.

Челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 42-47%. На трето място в общата класация е Стара Загора (+47%), следвана от Русе (+42,2%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 61,3%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и се нарежда на първо място в класацията.

При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 42,4%, показват данните на националната статистика.

В Русе ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 46% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 20%. Русе е градът в класацията с най-голяма разлика между поскъпването на новите и старите жилища.

Варна остава на пето място с поскъпване на жилищата с 34% за пет години и три месеца. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с близо 25% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 26,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 18%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 35%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 45,7% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 48,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 40,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: жилищаимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скачат, защото се печатат яко долари и евро, а и лихвите падат. Да не говорим, че *** ни събратя направиха лев в чужбина и купуват здраво.
9
9
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Балона СЕ НАДУВА КОЛКОТО ПО ГОЛЯМ БАЛОН ТОЛКОВА ПО СИЛНО ЩЕ ГРЪМНЕ.
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То хубаво скачат, ама кой ще купува?
7
6
 
19
 
! Отговори
Аз преди 2 години
И ще продължат да скачат!
6
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балонче? А после пук!
5
3
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
това е бройката за сесията през август само
4
7
 
43
 
! Отговори
4500 преди 2 години
Зрелостниците за матура по Бел тази година бяха 4 500. Едно голямо село. Това са наборите от края на 90-те. Просто в България вече няма хора - половината са в София, да, но в провинцията няма никой, малко бразилци, защото те пък заминаха за Германия, Испания. Иначе всеки ложе да строи както си иска. Простата сметка показва, че няма да има кой да купува.
3
3
 
51
 
! Отговори
КГБ преди 2 години
Цикличност има във всичко в този свят. Защо все за тези имоти се говори. Няма ли за производство, икономическо развитие да се говори. Когато имаме развита икономика ще имамме и пари за имоти. Като имаме имоти, а нямаме поминък какво ще ядем...тухли и желязо. Изгубихме си акъла, ние българите.
2
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахха, какви ти чужденци в тая миз ер ия.... пълна лъжа. Има милион празни апартаменти и къщи в София, които рано или късно ще бъдат обявени за продан, а в същото време с тази 0 раждаемост, с тази криза за студенти във ВУЗ-овете, ще увинаст едни хиляди жилища и ще се чудят какво да ги правят.
1
32
 
16
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Да, София е пълна с чужденци работещи на добри заплати. Не бих си продал апартаментите камо ли на 1300 евро квадрата. Иначе браво на собствениците, че се научиха да не отстъпват пред исканията си. Онази мантра "панелките ще паднат" и да си продаваш апартамента на безценица отшумя. Много хора пътуваха и видяха, че дали си в Москва, Берлин, Лондон, а дори и САЩ, че навсякъде е възможно да живееш в "кутийка" и то добре.

Спонсорирани публикации