Харчим най-много за храна - цели 21%, на второ място са сметките

Разходите ни за транспорт са по-големи от средното за ЕС
79
Харчим най-много за храна - цели 21%, на второ място са сметките
Снимка: Dnes.bg, архив

Българите харчат най-много пари за храна и безалкохолни напитки - 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо, сочат последните данни на Евростат, цитирани от "Моитор".

На второ място в класацията се нареждат харчовете за поддръжка на жилището и плащането на сметките за вода и ток, газ и други горива с 20 на сто. За сравнение - средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи - 27,5%, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 на сто.

Третото перо, което у нас "гълта" най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът - неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия - 5,7%. За въпросните показатели останалите европейци заделят средно по 6 и 4,4 на сто. Статистиката разкрива още,  че най-значителни разходи за храна и безалкохолни напитки правят домакинствата в Румъния- 26,4 на сто от общите им разходи. По този показател България е на пето място сред държавите-членки на Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: хранасметкиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
До 52 ! Тато разпраяше навремето ,че да обереш лихвар,банка и банкер не било грях. Даже ти съ опрощавали сички грехове,грях било кога краднеш от некой беден ,трудов чиляк !
45
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Бай Колю === Ахахахахахаха, колко си прав само, нямаш си на идея. Имам един приятел, дърворезбар. Направил е сума ти дърворезби за битови, етно ресторанти. Имаше в един от ресторантите един пич, разсилен. Пращаха го да плаща сметки, да зареди някаква липса от магазина, абе общо взето айляк го бичеше по цял ден. И един ден се хвана и той да дялка за кеф. Оказа се, че е завършил Художествената. Шефа му като го видя и уволни моя приятел и сега разсилния по цял ден му дялка дърворезби и се псува
44
5
 
0
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Гражданятаа думах ли ви ,че от догодина гладни жа одите бря ? И по скапо жа стаа ! Язе сум дживотновъд и от глад няаа умръ! Ко има и режим на токът ...край спукали сте ептен гумите !
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най големият разход ще е заваксини.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадец и банков обирджия . Е това е занаят.
41
2
 
6
 
! Отговори
Бай Колю преди 2 години
Някой усетят ли го че може и знае го гърбят още . Има инженери дето си търсят дипломите дълбоко в носа по цял ден с пръст. Има и други дето цял живот бъхтят ама пък не могат да лижат дирници . Или са чешити.
40
2
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Има смисъл да владееш реален занаят, защото символичните професии изчезват и се заменят от роботизирани системи- електронно правосъдие, електронна администрация, електронно образование. За занаят не ти трябва високо образование, а тясно специализирано. Истинската храната за да е качествена, трябва да се отглежда ръчно, хубавата дреха пак се шие ръчно, хубавите обувки пак се правят така. Цифровизацията е само за информация и комуникация. Овладявайте реални умения докато е време.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше вчера.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки иска началник . Само началници . Един храни пет . Не могат клечка да си одялат за там. То мениджъри то експерти то ръководители отдели то инженери на бюро то некадърници а бай Колю един и им върши работата на всички
37
3
 
3
 
! Отговори
Wise guy преди 2 години
А ти къв си бе Бонго откъде си? От Люлин ли?
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
0бразовайте се,квалифицирайте се,за да можете да претендирате за по-високи заплати.Свърши тая "учи мама,за да не работиш".
35
2
 
4
 
! Отговори
До 38 хахаа преди 2 години
ще взимат 10% от всички ИТ-та и то само докато ИИ ги замени напълно. хахахаа. *** сега си откъсни двайсет виртуални ябълки от градината на метавселената да си хапнеш като хората. и после вземи почисти офиса на ръка защото токът поскъпва заедно с емисиите. тренирай за бъдещото си благоденствие.
34
5
 
4
 
! Отговори
Комунист R преди 2 години
Плачете . А през комунизма няма да има нужда от пари . На .Всеки му според необходимостите от всеки му според възможностите.
33
8
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
хахаха, злобни пpости човеко. Това няма да стане. Просто 90% от населението е слабообразовано, но иска да ползва всякакви удобства. Ако на бачкера му се вдигне много заплатата, то адвоката и ИТ-то ще взимат пак по 10, защото бачкера ще иска от приложението да си поръчва пица, а пък адвоката ще защитава патента на приложението. Това е като с футболистите, защо са богати ами защото много пpости парчета дават дребни пари да ги гледат. Та марш в склада, мечтите са безплатни....
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари нямаме щот Мафията реши да направи промяна и да смени бушона Бойко с бушона Кирчо
31
1
 
3
 
! Отговори
Wise guy преди 2 години
До 35 // Не! Пенсионери студенти младоци бедни глупави селянни и всякакви други вършат слугинската работа не само пaтлaджaнитe.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не сте доволни,вземете пример от брат'чедите.На един такъв му напълних гушата с пари за ремонт,а той си остави ръцете.Нито данъци плаща,нито ток и вода.Ама като няма кой друг,тия ще станат новите милионери.
29
2
 
6
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
До до 27, мечти! ИТ-тата ще вземат все повече. И за това си има причини, но ти и такива като теб никога няма да загреете!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами стимул за еволюция. Нова крачка към духовния свят . Светът на светлината и демокрацията са.
27
0
 
3
 
! Отговори
Санитар преди 2 години
Гала от на Кафе , днеска бая зацапа тоалетната чиния , къде се забърса , къде не остави за чистене