НАП събра с 778 млн. лв. над планираното за миналата година

Общо 28,2 милиарда лева са постъпленията
21
НАП събра с 778 млн. лв. над планираното за миналата година
Снимка: БГНЕС

Общо 28,2 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през 2021 година, което е с 778 млн. лв. над планираното и с над 3,2 млрд. лв. повече от предходната 2020 г.

Запазва се ръстът на доброволно спазване на данъчното и осигурително законодателство от страна на бизнеса и гражданите, като постъпленията в хазната също устойчиво нарастват, съобщиха от НАП.

През 2021 година приходите за централния бюджет възлизат общо на 16,5 млрд. лв., което с близо 15% повече от предходната 2020 г. От тях над 8,3 млрд. лв. са постъпленията от данък добавена стойност, които са и с най-висок ръст в сравнение с миналата година – над 900 млн. лв.

Над 3,2 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 4,2 млрд. лв. са от данък върху доходите на физически лица, което е с 15,7% повече в сравнение с 2020 г.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 11,7 млрд. лв., като от тях 7 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 3 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,7 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Ръстът в приходите от осигурителни вноски надвишава 10 % спрямо предходната година.

„Измина още една трудна година в извънредна епидемична обстановка. Но въпреки трудностите, бизнесът и гражданите продължиха да спазват коректно своите задължения, като НАП отчита увеличен ръст на доброволно деклариране и плащане. Това до голяма степен се дължи на партньорския подход и липсата на натиск от страна на приходната агенция. Благодаря на колегите за усилията и постигнатото. Високата събираемост е добра новина както за бюджета, така и за цялото общество“, каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: НАПприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
4
 
! Отговори
Стоев преди 2 години
Само така, Спецов! Продължавай да натягаш герберунгелските фирми и останалите бушони на Кратуната. Спуквай им задниците от ревизии.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия повече пари да знае кухото население на България че са от високата инфлация Не че много добре са се справили с работата си.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 "Събрани са почти 4 мил ярда повече от миналата година,значи пари има." Тогава защо теглят 9 милиарда кредити?
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 ".Хайде малко смяна на местата." Значи си признаваш, че няма никаква промяна.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше идеята....затова Бойко си замина. Аз имам фирма, но много моля, Бойковите "бизнесмени" не плащат ДДС на преуспяващите си фирми, а такива като мен, работеха за Бойко, защото той беше държавата...Каквото изкараме, ни го обираха...Хайде малко смяна на местата. Я да видят как е.....И тези платените писачи, нали знаете, че скоро Герб отива в историята при НДСВ. Разберете го накрая.....Герб не желае да работи за народа си. Чакат като чакали къде да хапят и саботират. Иначе какво ще крадат???
14
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Спецов няма никакви заслуги, а самият той не си е платил дължимите данъци. Ясно е, че повишението на цените увеличиха ДДС. Измамника да си върне милионите.
13
3
 
7
 
! Отговори
Редно е преди 2 години
Да му се опростят задълженията от милион и половина. Добра работа е свършило момчето. Това е добър пример за останалите длъжници.
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво тройно увеличение бълнуват разни хора. Къде видяхте такова нещо. Събрани са почти 4 мил ярда повече от миналата година,значи пари има. Само на Бойко буклука му е тъжно ,че няма да може да ги открадне
11
2
 
10
 
! Отговори
Дамаджана преди 2 години
Какъв абсурд е това, измамник с ДДС над милион лв. е шеф на НАП и събира данъци, а неговите кой ще събере.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, много явно че са събрали повече, при тройно увеличени цени и ДДС и всичко скача. Само не разбирам, ако са събрани толкова приходи защо постоянно се вземат заеми, а?
9
0
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Тя нашата прокуратура навремето оправда и Цветанов по всички обвинения. Нали не мислиш, че това, че прокуратурата и съда са корумпирани означава, че престъпници като Спецов наистина са невинни ?
8
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който все още не е разбрал или не му изнася, Прокуратурата на Бойко оправда Спецов....Така, че си намерете други занимания. Мен повече ме вълнува, че започнаха да влизат пари в държавата, откакто Бойко, Герб и ДПС са на резервната скамейка.
7
0
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Обаче като млади са си намерили правилните приятели от училище или бащите им са успели къде с честен, къде с нечестен бизнес и каъто пораснат ги уреждат на точните места. А как да укриеш данък за 1 милион и да не знаеш, всеки адвокат завършил с тройка ще ти каже :)))
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събрали са, защото свалиха крадеца и му попречиха да ги открадне.
5
1
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 4 === Тц! Грешка! Виждал съм изключително пр0сти хора, дори не само съм виждал, но и лично познавам. Оба
4
3
 
6
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 години
Той щом е укрил над 1 милион, значи е всичко друго, но не и "слаб в акъла".
3
7
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Да сложиш силен в мускулите и слаб в акъла да събира данъците, при положение че той самия е укрил собствени данъци за над милион лева говори не само за невероятна умна Промяна, но и за политически нюх :)))))))))) При Борисов такива успешни назначения другарите ги наричаха "калинки", а тези сега, на Фигуранта марионетките с невероятните назначения какви са? Колорадски бръмбари май :))))))))))
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко кекс ще има да правим и да раздаваме
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това добре, а Спецов върна ли ДДСто, което източи с фирмата си ?

Спонсорирани публикации