Фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна

Сметките за ток скочили три пъти, клиенти почти нямало
112
Фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна, предаде БНТ.

За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия.

Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма.

"Ние в момента не живеем от бизнеса си, ние живеем от спестявания. Ние с бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити", заяви Михаил Николов - собственик на заведения.

В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари.

"Някои, за да изчакат по-добри времена, а други - завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената", заяви Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят.

"Това си е един стандартен кредит. С обезпечения, с лихви, наистина малко по-добри лихви, с малък гратисен период. Но това е поредният неработещ продукт с пожелателен характер", каза Михаил Николов - собственик на заведения.
За да не фалират, собствениците на заведения и ресторанти са принудени да вдигнат цените. Казват, че най-трудно е да се намери балансът между реалната цена на продукта и сумата, която клиентът е готов да плати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: токхотели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
3
 
! Отговори
До 79 Анонимен преди 2 години
Ама ни не си този, който ще дава оценки бе лежач...Кой знае колко ракии си изпил и пишеш злобни гнусни коментари...Живота на хората не зависи от теб и от твойте скапани 2 лв дето като ги дадеш някъде и си мислиш че някой ти е длъжен, никой не ти е дръжен...Марш да работиш мързел
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да фалират бе! В градината чакат картофите, за тях няма фалит!
63
9
 
0
 
! Отговори
Диди преди 2 години
Във форумите пишат хора без работа, без реализация в нещо, вие ако имахте бизнес нямаше да висите да пишете тук, защото сте жалки ( говоря за злобарите със злобни оценки)
62
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Този от сутринта се е разписал, този злобар, че пушак се вдига....Дай оценка на себе си първо
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доходите ни са абсолютно жалки за цените на стоките. Българинът е свободен просяк, роб с трохите от труда си в "демократична" България. На някой много му се иска още 2, три милиона българи да се изселят от страната. Дерзайте, и ще берете горчиви плодове г-да и дами упрвляващи! Търпението е на ръба.
60
2
 
7
 
! Отговори
Ева преди 2 години
Работя в ресторант,нито ден не сме спирали.Собственикът организира безплатни доставки по домовете,без да вдига цените.Имаме по вече работа от преди пандемията и по големи заплати.
59
1
 
8
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Неприятно е,но да не реват толкова.С държанието си показват,че сигурно не знаят колко струва един хляб и т.н.Хора,разберете,без ресторант и кафене мога,но не мога без ежедневния-е не мога.За това трябва първо държавници да помислят.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амаим намалиха ДДС-то нали? И пак недоволни!
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те като фалират хората фалира и икономиката и обратното.
56
1
 
2
 
! Отговори
Китаец преди 2 години
Ваньо бизнесмено
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви видиме сега разбирачите китаиците
54
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се правете че не знаете че фалита е нормален икономически процес. Годишно у нас фалират стотици фирми. Някои въобще пък не стават за каквато и да била търговия. *** и пульо отвороли каквото им падне, където им падне с връзки и роднини. Не знаят въобще какво е прогнозиране и планиране, допълни резерви, застраховка, инвестиция, мотивация на персонала.
53
1
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ич ми не пука ,че кръчмарите и sex хотелите от те за тва са ползват жа фалират ! Обаче дигне ли съ могу еликтриката жа пострадаме и обикновеннитв ора ! И язе предупреждавам ,че сопата яко жа играй ! Аъъъ !
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чегърт,чегърт....
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60 добре бе брат разбрахме че разбираш от бизнес и си бизнесме гледаи си бизнеса дано да ти върви и да си жив и здрав разбирачо и не съм злобен и това са факти.
50
8
 
2
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
ПАК КАЗВАМ ТИ РАЗБИРАШ ОТ БИЗНЕС ТОЛКОВА, КОЛКОТО АЗ ОТ КИТАЙСКИ ЕЗИК..АКО РАЗБИРАШЕ НЯМАШЕ ДА ПИШЕШ ПО ФОРУМИТЕ В МОМЕНТА
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 56 виждаме ги рабирачите на бизнес само че държавата им плаща от данъкоплатците 60/40%.
48
4
 
1
 
! Отговори
До 54 ти номер преди 2 години
Никой не те кара да си клиент като си българин... Хората и без теб си изкарват прехраната, споко
47
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Ти разбираш от бизнес толкова, колкото аз от китайска граматика...Смешен си и най-вече ЗЛОБЕН ТИП, то и затова си и във форумите де,ти ако си някой няма да видиш тук
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще останат само наи силните там където се готви качествено и наи важното е достъпно и ефтино защото българина изнемогва които и да доиде същия ще го ядеме,даите предложения какво може да се направи по въпроса недеите да разсъждавате не ви се отдава много ясно че хората като нямат пари няма да ходят на ресторант ходят само хора които могат да си го позволът кои ще ти ходи по некви квартални кръчми къде ми дават неква манджа на 1 месец и не могат да готвят.