Хърсев: Дълговете убиват нацията, хората се раждат задлъжнели

Бюджет 2022 – щедър, но част от разходите оставали неясни
Обновена: 21 яну 2022 22:21 | 21 яну 2022 21:32, Камелия Цветанова
47
Хърсев: Дълговете убиват нацията, хората се раждат задлъжнели
Снимка: Dnes.bg, архив

"Бюджет 2022" е щедър – даваме повече, отколкото досега в далеч по-тежката от икономическа гледна точка 2020 г. Част от разходите остават неясни. Целевата и крайната част няма консистентност. Така финансистът доц. Емил Хърсев коментира в студиото на "Денят ON AIR" представените от финансовия министър Асен Василев параметри на тазгодишния бюджет.

47-ото Народно събрание му се струва популистко. Доц. Хърсев се опасява, че ще станем свидетели на "нещо, което го гледахме при актуализацията на миналогодишния бюджет".

"Дълговете убива нацията, хората се раждат задлъжнели . Водени от егоизъм, много ще търсят друга страна, където няма да бъдат обременени. Много нации са си отишли по същия начин – римляните, византийците... За съжаление, ние заимстваме негативния пример от Европа, която върви по тази плоскост вече 10 години", предупреди финансистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

България все пак е далеч от дългова спирала, увери доц. Хърсев.

"За дългова спирала говорим, когато има натрупване – когато дългът поражда повече дълг. Нещо, което при сегашната политика на нулеви и отрицателни лихви на практика не се получава. Точно обратното – който има по-голям дълг, той печели повече. Това е политика на хитруване на държавите. Налагане на скрит данък върху спестяванията чрез отрицателната лихва, но не си правят сметка, че с това внасят тежки диспропорции във финансовите показатели на икономиката. Оптимизмът на пазара може да продължи до 5 години", обясни той.

По думите му "Бюджет 2022" не дава решение на енергийната криза.

"Добрата новина – ръст на БВП и цените, което показва, че и в бъдеще можем да очакваме този ръст да продължи. Надявам се и да се окажат прави всички международни авторитети, които са единодушни, че инфлацията не е дългосрочен фактор, заради което не е нужно да се мисли за монетарен отговор. Те очакват до пролетта ръста на енергийните цени да се преодолее", посочи финансистът.

Според доц. Хърсев след падане на мораториума цената на бензина може да скочи до 3 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: бюджетХърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърсев всички Централни банки са на *** да вдигат лихви ти се присъедини към мафията от брокери,строители и всякакви мошенници да обясняваш на хората как тези с дълговете печелили,да печелят за един кратък прозорец от време заради инфлацията преди дълга им да поскъпне с по високи лихвени проценти.Не лъжете населението дагодина тегли кредити защото заради инфлацията кризата дето се задава ще задмина тези от
30
0
 
0
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
каролев го изписахме, тоя коги? некви фигури от апогея на кредитните милионери дават акъл по национални медии. се едно у щатите да викнат онова промито крайнодясно *** байден да се изказва за национална сигурност. оп, чекайте малко...
29
0
 
1
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Джебчия и пладнешки Ай дук да си по това време в България!32г. все на власт.
28
1
 
4
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 2 години
Асфалт паша, Каскет ага и гърбавия ДрагалЪФский Ай дук са над теА неща.
27
0
 
5
 
! Отговори
Диоклециан преди 2 години
Перманентният дълг - новото робство!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости! Махаме парите като платежно средство и решаваме проблема с дълговете. Има пари - има проблем. Нема пари - нема проблем. Ще се разплащаме с гъзорници.
25
1
 
16
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
""Хърсев: Дълговете убиват нацията, хората се раждат задлъжнели"""-Е, нали това беше демократичната ,неолиберална и евроТейска мантра от първите години на "необратимият",неолиберален преход., колко добре е да се живее с дългове ,които да завещаеш на децата си,та и те да продължат да плащат.Контролирай и подчинявай.Колко добре е да има консуматорско общество,което да консумира ниско-качествените стоки,най-вече ежедневната храна,с подходящите примеси,основно вредни
24
4
 
4
 
! Отговори
МАЙОРА преди 2 години
***, римляните са си отишли заради оловните водопроводи, а не заради кредити! ХАХАХА Да ви имам и учените в БГ!
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не дълговете А жалкия фигурант и шaйкaта му yбивaт нацията!!!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този като поостаря , взе да говори повече истини , факт е , че всеки българин се ражда задължен , преди казваха по колко има дълг на глава от населението , сега не са им изгодни тези статистики дкц , емисси непрекъснато България е на тезгяха за продан отдавна
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНов дълг от 15 млрд ще вземе България през 2022 г. това обяви Асен Василев финансов министър. Защо лъжеш. Новият дълг ще е 7,8 млрд, от които 4,8 млрд е рефинансиране на стари дългове за да се намалят лихвените плащания.
20
5
 
10
 
! Отговори
Теди преди 2 години
МОЛИТВИТЕ И ВЯРАТА В ГОСПОД СА ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ ЗА НАС ХОРАТА
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Директивата е на ИТ-тата дошли от дълбоката провинция да им вземат разполагаемите средства, да им забранят старите дизелови бмв комбита и да гледат греек през крив макарон;)
18
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов дълг от 15 млрд ще вземе България през 2022 г. това обяви Асен Василев финансов министър. Този дълг ще се добави към дълга взет от Румен Радев през ноември 2021 в размер на 3,8 млрд лв.
17
3
 
25
 
! Отговори
Економ преди 2 години
Благодарение на ей такива велики икономисти сме последни в Европа.
16
2
 
27
 
! Отговори
Разкош... преди 2 години
...харчиш месечно 75% повече пари отколкото получава месечна заплата. Явно света отива към времето на робите и фараоните.
15
2
 
43
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
Не е лошо да взимаш много дълг, ако знаеш какво да правиш с парите и те ти носят по-голяма доходност отколкото е лихвата. Тогава си ударил кьоравото и дърпаш много пред останалите. Лошо е обаче да теглиш кредит за да храниш безработни и да даваш помощи. Те ги изяждат и изпиват и насреща предоставят само гомна. Гомната не можеш да продадеш лесно...
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И при физическите лица трябва да стане като при държавите. Теглиш кредит после обявяваш че си фалирал и те гледат да не фалираш и ти дават нов дълг с по изгодни условия и с по ниски вноски с който да изплатиш стария. За справка Гърция. Гърция е зарънала до шия но са по добре от нас. Е, правят се компромиси. Като ти кажат задължителна ваксинация на населението викаш ОК и подобни. След Гърция друга държава в ЕС която е фалирала е Италия.
13
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Станишев 9 милиарда Евро дълг. 12 години Борисов - дълг 40 милиарда Евро.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 млрд дълг е заложен в бюджета за следващата година от Асен Василев.

Спонсорирани публикации