Бизнесът заплашва с протести заради газа и тока

Голям е рискът от фалити заради високите цени
54

Бизнесът заплашва с протести заради високите цени на природния газ и електроенергията. От там искат таван на синьото гориво и компенсации от държавата.

Има голям риск от фалити на родни производства заради високите цени на газа и тока - това казва Даниела Симеонова, която е собственик на шивашка фирма.

"Напълно вероятно е да има фалити, ако държавата не помогне на работодателите. Цените са непосилни и са спекулативни", твърди тя.

Затова индустрията настоява компенсациите за електроенергия да продължат и през следващите два месеца.

"Нужно е да има компенсации, трябва да се помогне на работодателите, които са ангажирани със запазване на работни места. За да сме конкурентоспособни и съизмерими с останалите европейски работодатели, просто разходите за електричество трябва да бъдат подпомагани от държавата", категорична е Симеонова.

Цената на природния газ за май ще бъде обявена със задна дата около 10-о число на месеца. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори предупреждават, че е невъзможно да се работи десет дни в ситуация на несигурност.

Работодателите настояват за повече прозрачност и настояват за временен таван на цената. На този фон от Българската стопанска камара обявиха, че има неяснота ще продължат ли компенсациите заради скъпия ток и през май. Те държат да има прогнозируемост за бизнеса.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Жиката преди 2 години
Скоро заплатите няма да ви стигат за нищо.Викайте за НАТО
37
0
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 2 години
Бизнеса да се оплачи в ЕС.
36
1
 
2
 
! Отговори
До 334 преди 2 години
Бизнеса е проста математика. Не може да се съобразява. Като не излиза сметката се закрива. За това говорят хората. И следва безработица и мизерия.
35
1
 
3
 
! Отговори
До 334 преди 2 години
"Свикнали сте да печелите"А вие сте свикнали да получавате заплати. И ако тия дето са ви организирали работните места ги закрият???? Проблемът е ваш колкото е техен. Радостта в случая е мазохистична.
34
0
 
0
 
! Отговори
334 преди 2 години
До АнонименВместо Америка напиши Русия и всичко останало ще е точно.
33
1
 
1
 
! Отговори
334 преди 2 години
Свикнали сте само да печелите. Е, съобразете се малко с обстановката и с хората. Или отново зад вашите протести стоят други хора и други интереси?
32
1
 
2
 
! Отговори
Криза подир криза преди 2 години
Питайте шивачките,шлосерите и т.н. колко от тях останаха без работа след промяната!Аз лично пак се преориентирах към китайско и турско с български етикети за да оцелея както когато почвах бизнеса със 500лв 2000г.!В името на хляба и живота ще подтисна в мене патриота!
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците защо не спират газа по южното трасе? Насред война, не го спират. Освен това ни вменяват вина, размахват пръст и се държат сякаш България им е длъжна. Смайващо.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където е стъпила Америка, настават хаос и лоши обрати. Трева не никне.
29
0
 
13
 
! Отговори
ира преди 2 години
Докато Америка печели, и нашите политици ги тупат по рамото и си уреждат бъдеща кариера, други сме заливани с "убедителни" доводи. Българите ще стоят на студ, ще дават по пет лева за кифла в баничарника, и ще се радват някой да им услужи с малко руски газ, по заобиколен път.
28
6
 
20
 
! Отговори
Дякона преди 2 години
Бизнес!? Няколко алчни олигарси пискат, че им било скъпо!? Я стига! Ако правеха бизнес по немските стандарти, то в България щеше да е Рай! Тия *** изнудват работниците и правят свръх печалби на почти безплатния труд на работниците си!
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де, но политиката казва че в името на съпричастността с Украйна сме длъжни да фалираме държавата си ако трябва. Ония от запад могат да издържат, имат достатъчно средства, а и достатъчно резерви на гориво и на валута, с която да го купуват. Ние нямаме. Затъваме в заеми и живота става толкова скъп, че ако спрем работа, това ще е самоубийство. Кире нали е Харвардски гений, да балансира нещата или да се маха.
26
0
 
22
 
! Отговори
Оставка преди 2 години
Тази криза и хиперинфлация са резултат от неадекватни политически решения водени от геополитически интереси на тесен кръг хора. С призиви няма да се променят нещата, трябва да се организират национални протести и стачки. Това е единственият начин да спрем неолибералното безумие. Оставка не само на Киро и Кокоро, но и на всички кръвопийци в ЕС.
25
2
 
22
 
! Отговори
Az преди 2 години
Бизнеса да си намали печалбата- не може газ,ток и суровини да са по евтини от в Европа,заплатите на работниците в пъти по ниски а продукцията им по скъпа от европейската.
24
1
 
16
 
! Отговори
шшшшът преди 2 години
Я да си мълчите! Ние сме евросолидарни и ще браним барикадите срещу Русия до последен дъх. Вашите протести са подривна дейност, ама ха. Я вижте Кире и Асан как се стараят. Ся не ви ли е жал за такива усърдни момчета?
23
4
 
24
 
! Отговори
liolio преди 2 години
Къде стъпи хамерикански крак всичко замира, така и с нашия бизнес..
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С протеста и пред руското посолство! Те си знаят защо...
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за бизнесмени са тези, които си мислят, че с протести могат да повлиаят устойчиво на цената на дадена стока? Аз от утре започвам да протестирам, че не съм трилионер!
20
1
 
14
 
! Отговори
Какъв бизнес бе преди 2 години
Комунистическите партократи, ДС, генерелитета на джуровата армия и стопанските номенклатурчици не без помоща на западните си приятели,за 32г. парцелираха и разграбиха Бг. Останаха техните полуграмотни, мързеливи и крадливи ко..лета да правят бизнес. Какво от българското се търси по света? Къде сме силни?! БИЗНЕС, продаваш бентлито и сроиш ВЕИ и се справяш, не мрънкаш. Не стига, че плащате едни от най носките данъци в Ев., а все държавата ви виновна. Ха сега бръкнете в офшорките!
19
8
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Германия пак са последните който ще клекнат пред тавариша ти. И плащат в края на месеца ,само ние сме плащали предварително