Работа от разстояние - IT селата са там, където дори не е имало хора

Бизнесът има нужда от стабилност
136
Работа от разстояние - IT селата са там, където дори не е имало хора
Снимка: Pixabay

Секторът на бизнес услугите и технологиите у нас отчете рекорден ръст от 22% и 4,2 млрд. евро приходи, които влизат директно в България. Това всъщност е близо 6% от БВП, а имаме амбиция да станем 9% от БВП. Бяха открити 10 000 нови работни места не само в градовете, но успяхме да стигнем и до малките населени места чрез дистанционната работа, като така помогнахме на локалните икономики. Това разказа Иван Русев, член на Борда на AIBEST и R&D директор в Experian България, в предаването „В развитие”  на Bloombergtv.

„В моя екип често се шегуваме с  IT селата, но те вече станаха реалност. Това са хора, които работят дистанционно и са на места, където преди може и да не е имало население”, отбеляза Русев.

„10 000 нови работни места са добра новина не само за нашия сектор, но и за България”, изтъкна събеседникът.
Силният растеж на сектора на бизнес услугите и технологиите се дължи на тенденцията за дигитализация в целия свят, която започна по време на пандемията. Тя ни даде възможност да открием нови клиенти и да развием нови услуги, защото динамиката между хората и бизнеса се промени.

Глобалната икономика започна да се забавя и ние го виждаме като работа, но въпреки това очакваме двуцифрен растеж  и тази година. Това ще бъде отражение на инвестициите, направени преди няколко години, защото те имат инерция и в момента.

Глобалното забавяне няма как да не се отрази и в България. Трудно е човек да даде конкретна прогноза с цифра какво ще се случи и какъв ще е ръстът на заплатите. В такъв период всеки бизнес гледа в детайл какви са разходите му и тук излизат възможностите за дигитализация. Ако искате да намалите разходите си за нещо, защото идва криза, един от начините е да роботизирате, а нашата индустрия прави това – роботизира процеси и им помага да бъдат ефективни като цена.

Ако искаме в България да има все повече клас „А” талант, сините карти са механизмът, по който може да го привлечем в страната. Нашата индустрия е в състояние да създава между 5000 и 7000 работни места за такива хора, които не са от България, но идват тук да работят, отбеляза Русев.

Коментирайки поредните идеи на БСП за увеличаване на максималния осигурителен доход, събеседникът каза, че вече сме месец декември, бюджетите на компаниите за 2023 година вече са направени и приети, така че една такава промяна общо взето казва на инвеститорите, че средата не е достатъчно стабилна. Сигналът, който се дава на инвеститорите, е да погледнат по-осторожно на България и това естествено не е добър сигнал за бизнеса.

„Бизнесът има нужда от стабилност и неслучайно всички асоциации в сектора реагираха доста остро”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: селоIT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Хах трактористче като пъснем 2025та безпилотните трактори ще се ръгаш слаб гладен и беден ахахах
28
14
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Моята заплата я вдигнаха с 40% вече взимам 8400 лв чисто.. отделно и 14та заплата ще дават януари шортнах американския имотен пазар с 250 хилки щот се срива яко за нг съм на пунта кана
27
4
 
8
 
! Отговори
Тракторист преди 1 година
Програмист, на тебе и комп не ти требе. Ръгаш кабела в задните части и почваш да кодиш.
26
4
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До 24 ми като няма емигрирай и отивай за ягоди бе ти за др не ставаш.. само дето вече написахме и софтуер за роботи берачи, тъй че до 5 години ще сте трайно безработни ахахах
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТ фирмите да готвят поне 20% вдигане на заплати, а ако има ръст на данъчния праг да не се правят на ударени и веднага да си компенсират служителите.
24
7
 
8
 
! Отговори
Каквото и да правят преди 1 година
Колкото и да се напъват за ИТ спецовете няма бъдеще в България. Хората с таланти, умения и способности няма да си губят тук времето и прахосват живота и кариерата си заради обезлюдени села по които ходят крадци и изнасилвачи на бабички.
23
8
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Кви изнасилвани бе то тука къща под 200 000лв няма.. джиганите не могат да си позволят да живеят при нас.. отделно и селото си има частна охранителна фирма патрулират денонощно.. ивака им е казал видите ли джиганин го сцепвайте по бой
22
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен13 Като се има предвид че сме Швейцария на Балканите какво значение има че това са Алпите
21
2
 
12
 
! Отговори
До 17 Софиянец преди 1 година
Бягай от тука, какво го рекламираш тоя умрял исторически парк под всяка статия.
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1.. ми че със 6000лв в бг си живея баровски.. а ти с 3000 евро в германия мизеруваш хахах
19
4
 
9
 
! Отговори
Ехаа Яхуу Ихааа преди 1 година
Преди по тез места ограбваха и изнасилвана бабички. Сега ще започнат случаи на ограбени и изнасилени ИТ спецове по горите и храсталаците.
18
5
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Къв ток бе аз имам резервен дизел генератор и сателитен старлинк интернет.. сега сигурно ще питаш, ако падне спътника какво става.. :D ми то за да пишеш код не ти трябва интернет бе индиа нец
17
12
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата фотоволтаици при консумация 1.5, тоест и зимата произвеждат достатъчно ток. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини и мед.център с кадърни лекари. Сега построиха и 4Д кино, ресторанти, конна база, барове, стрелбище и римски спа център с римска минерална баня. Пълно е с млади хора.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като спре тока или интернет кво става? Скрума пропада.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 ми отивай да ореш бе хващай мотиката и да те няма!
14
8
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
И аз живея в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна.. това е сред най-големите айти села, над 100 програмисти сме тука
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А хи хи хи хи някой даже не може да определи снимката от България ли е или не и сляпо вярва на всичко. Виж сивите покриви на къщите и архитектурата най-малко бе. В България такива няма.
12
5
 
8
 
! Отговори
Стъкмистики преди 1 година
От класа! За печалбите на айти рептилите. Не се е чуло, тез дето ни сеят, орат, месят, пекат хляба да го правят дистанционно, мошенннници!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 6. Кара ръждясало кололо из локвите на село.
10
3
 
21
 
! Отговори
И един мармот? преди 1 година
Цитат:Това са хора, които работят дистанционно и са на места, където преди може и да не е имало население, отбеляза Русев. Големи глупости. Вие оправихте инфраструктурата и институциите в населените места и стигнахте до местата, където не е имало хора?! И какво правят децата на тези айтита в горите. До 90% от селата пътя е лунен пейзаж. Децата ти е по-добре да не учат там, защото освен простотии, може да израстнат билингви. И се чудя, тези статии от реални хора на територията ли се съчиняват??