Добрата енергия

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е една от малкото модернизирани централи у нас, които отговарят в най-висока степен на екологичните изисквания на ЕС
22 мар 2023 09:00, Александър Попов
Добрата енергия

Да се стремиш да използваш възможно най-разумно природните ресурси в промишлеността отдавна е не просто изискване, а цивилизационен избор за модерната индустрия. Опазването на водите, почвите и въздуха чисти е основна предпоставка за благоденствието и качеството на живот на съвременното общество. На Земята само 3% от водата е „сладка“, а е жизнена необходимост за цялото човечество, всички животни и растения. За да привлече вниманието върху необходимостта от защита на водните ресурси, през 1992 г. ООН започна да отбелязва 22 март като Световен ден на водата.
 
Проблемът с нарушените екосистеми и замърсяването е от десетилетия, а за решаването му се въвеждат все по-стриктни регулации и непопулярни мерки. Те директно засягат и затрудняват дейността на индустриалните компании, но все повече от тях успешно намаляват отпечатъка си. Положителни примери не липсват и в България, а един от тях е ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ - една от най-големите въглищни електроцентрали в комплекса Марица Изток, производител на 12% от електроенергията в страната.
 
Централата е построена в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, но с нейната приватизация преди две десетилетия започва мащабна модернизация, която е завършена през 2009 г. За първи път в България в реална употреба са въведени модерни съоръжения за управление на водните потоци и пречистване на отпадъчните води и по това време студенти и преподаватели от различни учебни заведения посещават електроцентралата, за да ги видят, спомня си Ангел Комарев, Мениджър Екология в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

„Бяха направени сериозни промени в контрола на водния баланс – въведохме иновативно микропроцесорно управление, изградихме пречиствателна станция за промишлени отпадъчни води и отделна такава за битово-фекалните води. Инсталирахме маслено-водни сепаратори и утаители“, казва той.
 
Освен в пречистване, значителни инвестиции са направени и за по-ефективното използване на водите. Изградени са два нови тръбопровода за свежа вода за нуждите на централата и е въведена интегрирана система за управление на водите. Построен е буферен резервоар с капацитет 30,000 m3 към цикъла на сгуропепелоизвоза; той помага при пиковете на използване на вода в работата на централата и така намалява драстично употребата на свежа вода в такива моменти.

„Успяхме да решим проблема със загуби на вода, които преди са достигали до 50%. Това беше напълно неприемливо за компанията разхищение на ценен природен ресурс. С направените подобрения постигнахме почти 2 пъти по-ниска консумация на свежа вода“, разказва инж. Комарев.
 
Повод за гордост в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е и реализираният през 2014 г. проект за връщане на промивната вода от самоочистващите филтри на кондензаторите към циркулационно-охладителния цикъл. „Резултатите са наистина забележителни – само от тази мярка годишно повторно използваме вода като за 1 600 олимпийски плувни басейна и така сме намалили водовземането на свежа вода и заустването на отпадъчни води“, изчислява Ангел Комарев.

В електроцентралата е инсталиран и самоочистващ филтър за смивна вода. Така е осигурено допълнително механично пречистване на вече използваната вода и повторната ѝ употреба за сервизни нужди. „Сега вече напълно избягваме използването на свежа вода за други нужди, освен за компенсиране на изпарението в циркулационно-охладителната система“, обяснява инж. Комарев.
 
Освен с по-ефективното използване на водите, в централата се гордеят и с другите резултати от модернизацията.

„Производството на електроенергия от въглища, при минимален екологичен отпечатък, е огромно предизвикателство. Изискванията към нас стават все по-строги с всяка изминала година, но ние се стремим постоянно да се подобряваме. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е една от малкото модернизирани централи у нас, които отговарят в най-висока степен на екологичните изисквания на Европейския съюз. Това ни позволява да продължим да работим и да допринасяме за енергийната сигурност на страната и региона в този изпълнен с предизвикателства период“, казва Александър Желев, главен инженер на електроцентралата.
 
След направените до момента инвестиции от 1.5 млрд. лева в екологизация, безопасна и надеждна експлоатация, централата е подобрила значително своите показатели. От 2009 г. насам ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е намалила с 97% емисиите от серен диоксид и с 99.96% емисиите от прах. През годините електроцентралата внедри и поддържа успешно стандартите  ISO 14001:2015 за управление на околната среда и ISO 45001:2018  за управление на здравето и безопасността при работа.
 
„Усилията ни доведоха до положителни резултати, но с това процесът не спира. Имаме сериозен опит и служители, които са изключителни професионалисти, и продължаваме да работим, за да се подобряваме. Гордеем се, че отговаряме на строгите изискванията на ЕС и можем да помагаме на потребителите и бизнеса в България да получават достъпна електроенергия“, споделя инж. Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase