Производители на олио: Нищо няма да се постигне със забраната на украинския внос

Продуктите от украински слънчоглед са предназначени за експорт
24 апр 2023 14:36, Стела Стоянова
32
Производители на олио: Нищо няма да се постигне със забраната на украинския внос
Снимка БГНЕС

От полунощ е в сила забраната на вноса на пшеница, мед, млечни и месни продукти, слънчоглед и други хранителни продукти от Украйна, приета от правителството.

„Съпричастни сме със земеделските производители, но сме против забраната и начина, по който тя беше приета“, коментира пред БНР Яни Янев - председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

По думите му опитът да се блокира вноса на украински слънчоглед е започнал по-рано, не от днес.
„Тази заповед беше издадена от днес за утре, а мерките не бяха консултирани с нас“, подчерта той пред БНР. И добави:
"Не бяхме подготвени за такава ситуация. Начинът да се блокира и да се разстрои работата на преработвателните предприятия не е приемлив за нас".

Според него нищо няма да се постигне с тази забрана.

„Ние закупуваме от външните пазари само толкова, колкото ни е необходимо или ако не се постигнат цените, на които бихме могли да работим“, обясни Яни Янев.

„Надяваме се нашите производители да предложат разумни цени“, каза още Янев.

"Безсмислието на това решение се състои в това, че този слънчоглед, който няма да влезе в страната от Украйна, или ще бъде изнесен за друга страна - преработвател, или ще бъде преработен в слънчогледово олио и ще излезе на същия пазар. Единственото, което се постига, е затруднението, което създава за нашите преработватели".

По думите му около 85% от българския слънчоглед и целият внос, който имаме, се преработва и излиза на външните пазари. Той не застоява, никой няма сметка от това. Около 12-15% от българското производство са за вътрешна реализация, добави той и посочи, че вносният слънчоглед е предназначен за експорт.

„Ако бъдем прибудени да купим по-скъп слънчоглед, това неминуемо ще рефлектира на цената“, отбеляза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Е да, ама зърнарите са "богопомазани" - за тях всичко е позволено. Потребителят (Данъкоплатецът) явно е заложник...
25
0
 
0
 
! Отговори
44444444 преди 1 година
Без да чета статията, е ясно че на съответния производител му намаляват печалбата защото няма евтино заразено и не контролирано зърно от Украйна. Не съм видял олиото да е падало под 4 лева така че този производител се гуши яко. Ае пътеките.
24
1
 
1
 
! Отговори
Унуфри преди 1 година
Избягвам да купувам родно производство от всякакъв вид, освен пресни плодове и зеленчуци от хора, които познавам лично. Направете го и вие.
23
1
 
3
 
! Отговори
До16 преди 1 година
Па мен това, че страна във война произвежда и изнася ми говори не ме в Европа сме мързеливи, а нещо съвсем различно. Може да кажете че те вкарвам във филми, но започвал на подозирам, че има нещо не много нормално в тази война. Не знам! Мирише ми на договорки между някои големи световни играчи, в които договорки Европа не участва. Не знам, историята ще покаже!
22
3
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Изнудвачи!! Всички скочихте против зърнарите, майбаси имали ала бала. Сега защо мълчите и нищо *** казвате за производителите?А! Да не се окаже че те тя тези с майбасите!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"С промоция или без промоция,щом е под 3 лв.не е от български слънчоглед." - те щото в супермаркетите тия дето струват по 5 лева всичките са с български произход. В случая примера не е за да изясняваме произхода на олиото, а за да се покаже, че някакъв дрецен магазин продава на по-ниски цени от супермаркетите. Демек цените в супермаркетите са спекула.
20
2
 
3
 
! Отговори
Напротив преди 1 година
Ще се постигне вашите джобове де не се пренапълват с пари от това да тровите народа с украинския ***! Кое не е ясно народа не плаща по евтино,но вие да за зърното от там и печалбата!6лв за литър украинска менделеева таблица,как ви се струва дали някой кара бентлита и майбаси от тези така проклети производители,които си тровят народа? И това е скроен план от ЕС И САЩ ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО,ЗАЩОТО ГО ЯДЕМ ВЕЧЕ 20Г НАЩО СЕ КУПУВАШЕ ОТ ИТАЛИЯ НО СЕГА НЕЩО СТАНА!
19
0
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Олиото пак скъпо.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе защо в Германия хранителните продукти, в това число и олиото (подчертавам, българското олио), са двойно по-евтини, отколкото тук?
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бря отноволиче го продаваш на 8 лв.)
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урките са във война и пак произвеждат повече от нас и Европа, това трябва да ни говори колко мързеливи сме ние от ЕС.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, по друго да си има тежки метали.До другото преброяване на населението ще сме сигурно под5 милиона
14
1
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
С промоция или без промоция,щом е под 3 лв.не е от български слънчоглед.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недей да лъжеш!Голяма част от вносния слънчоглед остана в страната,затова свалихте цените.Алчни печалбари.А българския гние по складовете.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разбираме ли,че намалението на цената на олиото беше заради това,че сте използвали украински слънчоглед?Това ли ви е отговорността към българския народ?
11
0
 
10
 
! Отговори
постижение преди 1 година
За една нощ олиото от 2 70 лв стана 5 лв-1 ст.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"той и посочи, че вносният слънчоглед е предназначен за експорт." Значи забраната за внос няма да се отрази на цените у нас? И няма да вдигнат цената на олиото защото им е забранено да внасят евтина суровина? Само да не забрави кво е казал!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно ще се постигне щом ревете.
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи украинците водят война на тяхна територия и паралелно успяват да захранват половин Европа с продукция и то на какви цени. Нещо е сбъркано и то явно не е при тях.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супермаркетите продължават със спекулите. Най-евтиното олио в момента при тях е 2.90 (на промоция), а имаме един квартален магазин в Младост 4(София) където бутилка българско олио струва 2.70 (без промоция).