Зехтинът у нас поскъпна с 25% за година, средно в Европа с 50 на сто

Най-голямото увеличение е отчетено в Португалия, Гърция и Испания
15
Зехтинът у нас поскъпна с 25% за година, средно в Европа с 50 на сто
Снимка: Pixabay

В България зехтинът е поскъпнал с около 25 на сто за последната година, сочат данните на Евростат.

В ЕС през януари 2024 г. цената на зехтина в ЕС е била с 50 на сто по-висока, отколкото през същия месец на миналата година.

Цената на зехтина е скочила рязко през втората половина на 2023 г. с растеж от 37 на сто през август  (спрямо август 2022 година). Тази тенденция се е ускорила през септември (+44 на сто) и октомври (+50 на сто). Пикът в годишния темп на промяна е настъпил през ноември 2023 г. (+51 на сто спрямо ноември 2022 година). През декември е имало леко забавяне, като цените са били с 47 на сто по-високи (спрямо декември 2022 година), допълва БТА.

През януари 2024 г. всички страни в ЕС са регистрирали увеличение на цената на зехтина на годишна основа. Най-голямото увеличение е отчетено в Португалия (+69 на сто спрямо януари 2023 година), следвана от Гърция (+67 на сто) и Испания (+63 на сто).

За сметка на това най-малко е било повишението в Румъния (+13 на сто), Ирландия (+16 на сто) и Нидерландия (+18 на сто).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Зехтин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мен ме дразнят пък програмистите, които пишат глупости под статия като тази.Мога да ви кажа, че на Запад с обикновена заплата се води по-добър живот от прогамистка заплата в БГ. Защото на запад има спокойствие, здравеопазвание, полиция и съд. За това, че храни, техника и дрехи на Запад са по-евтини няма какво да се говори, то се знае от години. Също така, ако говорим за Испания, може човек да си позволи за по-малко пари по-добър имот отколкото в България
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честно казано доста ме дразнят разни емигранти, които си мислят, че като отидат да слугуват в Испания, действително за някакви смешни пари, които може да се изкарат в пъти в България, все едно са хванали Бога за шлифера. Нито имате пари там за нормален начин на живот, нито нищо. Само лаете и се перчите, докато тук стоят сума ти интелигентни хора и плащат данъци на родината си.
8
0
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 2 месеца
Най-добрият зехтин за парите си е от Гърция и Италия. Еле пък, ако е от един вид маслини от едно място- красота. Испански зехтин не купувам, често горчи. А долните ги мани, разбира им главата от зехтини. Моментално се познава зехтинът колко е зехтин и по вкус, и по мирис, и като се сложи в хладилника. В интерес на истината в Лидл има прекрасен гръцки зехтин 4 литра тенекия много приятен. Около 50лв. беше за 4 литра. Миналата година беше 40. Демек- 25% нагоре...
7
1
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 2 месеца
А ти какво бухаш, бе бачкотещ бачкер в Билбао, дето на година, две изкарва колкото ИТ спец в София на 2-3 седмици, бе? Само най-евтиното, че иначе си загинал от глад. Не сме глупави в България, не ни мисли. Иберийските вкусотии, които не можеш да си позволиш, докато си жив, нас чакат пресни пресни в гурме магазините ;)
6
1
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 2 месеца
Гръцки зехтин взимам от малка ферма от Халкидики. Само от маслините там от малка ферма. 8 евро литъра, ако взема над 10 литра. Вече цената е по-височка тази година- това обяснявам. Качество несравнимо с испанските горчилки. Доста съм напред с материала и добрата храна и знам какво ям. Вече допотопните изпълнения, които купувате от магазините, са от маслини от 10001 места с неясни качества. Затова днеска е хубав, а утре- горчи.
5
0
 
4
 
! Отговори
DO 1 преди 2 месеца
Нашио зехтин не яде, бе! Той отровен, ***! Дай му гpaнясало олио и пърцуца...
4
3
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 2 месеца
Аз пък ти казвам, че прекрасен първокласен гръцки фермерски зехтин купувам за 8 евро литъра. Както каза- в интернет всичко е достъпно и зехтини по 27лв./литъра в допотопен Кауфланд няма. Средно са около 18лв.. На промоция може да се вземат и 2 за 25лв.. Разбира се говорим само за екстра върджин студенопресован.Иначе няма лошо да бачкотиш в Испания на година, колкото у нас ИТ спец за месец- твой си избор. Само не лъжи колко е евтино, моля!
3
4
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Редовно купувам зехтин И у нас е 50%.
2
8
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Пак ли звездите ти говорят бе***
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На бачкотещите бачкери им казах лятото да взимат зехтин, че ще скочи, пляскат минусите. То те зехтин не ядат де- само канцерогенно олиенце от Румъния, на което пише Калиарка и го мислят за българско.