50% от пилешкото е вносно, яйцата няма да поскъпнат за Великден, румънските подбиват цената

Част от българските яйца се изнасят, основно в Гърция
59
50% от пилешкото е вносно, яйцата няма да поскъпнат за Великден, румънските подбиват цената
Снимка: Pixabay

Не се очаква увеличение на сегашните цени на яйцата преди Великден. Това увери председателят на Асоциацията за промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

"На пазара има достатъчно български яйца", каза Божанков по БНР. "Нашето производство покрива нуждите за консумация на глава от населението. Произвеждаме около 5 милиона яйца на ден. Сега производството малко намаля заради птичия грип, но вече производителите започнаха да се възстановяват", коментира председателят на Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Част от българските яйца се изнасят, основно в Гърция, но и в държави от Западна Европа.

При пилешкото месо картината е по-различна и едва 50% от него в търговската мрежа е родно производство.

"В момента на пазара у нас има и много вносни яйца от Румъния, които са по-евтини от българските", коментира още Божанков. Според него, по-ниската цена се дължи на подпомагането, което сектора в северната ни съседка получава. В България картината относно държавните помощи обаче е различна. Божанков е на мнение, че сектор "птицевъдство" е пренебрегван от ресорното министерство.

"На 8 март имахме среща с министър-председателя в оставка акад. Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев. С министерството имаме сериозни разминавания във вижданията си за сектора. Мнението на министър Вътев е, че нашия сектор е от устойчивите и трябва да бъде изключен от общата селскостопанска политика, защото може сам да се оправя.  Но, това изобщо не е така. Статистиките, които гледат те, включват двете големи фирми в бранша, които са почти монополисти", поясни Божанков и допълни, че 60% от държавните средства за сектора отиват именно при въпросните две фирми.

За разлика от България, в други държави се подпомагат приоритетно малките и средни предприятия, коментира още Даниел Божанков. Той изнесе и тревожни данни, според които броят на малките и средни фирми в у нас намалява с 20-30% всяка година.

Той поясни, че продължава порочната практика вносни яйца и пилешко месо от Украйна и Румъния да се преетикетират в наши транжорни и да излизат на пазара като български. На срещата при премиера и министъра на земеделието в оставка, Божанков и другите представители на птицевъдния сектор са показали яйца, на чиято опаковка е бил българският флаг, но с много ситни букви пишеше, че произхода е от Румъния.

Освен, че сменят етикетите на яйцата, нелоялните вносители, променят и срока на годност преди да ги пуснат на пазара, разкри още Даниел Божанков.

"Така е и с пилешкото месо. Влизат като бутчета, а те са цели пилета. Разфасоват ги на по-ниската цена и съответно плащат по-малко данъци и след това излизат разфасовани с български етикети. И не можеш да разбереш реално какви са", обясни председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: яйцапилешко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 1 месец
Напротив, в статията има смисъл, дори и този, който я е писал да не го разбира. Главният подтекст е, че Сел. стопанство в Бг е почти унищожено , освен зърнените култури, всичко друго е Аут - животновъдство, птицевъдство, млечно производство, плодове и зеленчуци... Следва преработвателната промишленост - Местна, млечна, консервна. След нея Химическата - изкуствени торове и не на последно място Научната - Лаборатории и Институти като Сортови семена. С една дума - ако няма внос шъ измрем от глад!
50
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статия без никакъв смисъл! Евтиното беше и тези времена няма да се върнат! А дали ядем наше или вносно,пак няма разлика,освен патриотичните настроения! В Румъния и Украйна си хапват същите пилета,които и ние! Китайците ни заринаха със свои стоки,ама като гледам никой не протестира! И те носят същото,което и ние!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и ДБ съсипаха напълно българското производстви.
48
3
 
0
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
Аз си купувам домашни 30 бороя яйца за 6 лв..
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
факт е че България е мафиотска държава. Трябва да си престъпник, за да те уважават.
46
1
 
3
 
! Отговори
Българин от Северна преди 1 месец
Кои пък бяха тези от Герб. Аха, сетих се. Те ще му плащат облигационните заеми за 16 милиарда евра. Тези от БНБ да започнат да не ми ми обясняват, че не разбирам нищо. Според мен, щом като управлявам активи за почти милион евра, а те разчитат на заплати, нещата не са така. ЧЕСТИТА 2024 г.
45
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Две години 10 месеца след падането на Бойко Борисов, ГЕРБ продължават да управляват в България. За "храните" благодарете на ГЕРБ.
44
2
 
4
 
! Отговори
ЕФРЕЙТОР преди 1 месец
Тези неща за пилешките и кокошите яйца ми е повече от ясно. ЗА РАЗЛИКА ОТ МИСИРИТЕ И МИСИРКИТЕ МУ НА МУТРАТА ОТ БАНКЯ. Той ще отишва на избори. За да си търси книжката от бкп. Аз не съм от техните куки и ченчета. Нито пък съм генерал като шапкарите. Издадох си ефрейторската шапка, автомата и дрехите когато му уволниха през далечнатта 1984 г. Специалните поздрави са за г-н ДРАГОМИР ДРАГОМАНСКИ. Ами, приятел си ми е.
43
5
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
При лошия социализъм бяхме голям световен износител на селскостопанска продукция и ядяхме качествени храни. Сега при добрия капитализъм сме голям вносител на селскостопанска продукция и ядем некачествени и вредни храни.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вината за всичко в държавата е на политиците от последните 34 години .
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВСИЧКО за облекло , обувки , препарати и дори храни от Турция , почивки и море в Гърция , лекарства и по евтина храна от Румъния , скара от Сърбия . Ето така излиза поне два пъти по евтино .
40
4
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 месец
Ох, да идват руснаците и да ни освобаждават, че не се трае вече! Лошото е, че копейките първи ще избягат на запад при роднините берачи на ягоди! Нищо няма да усетят от руский мир и православни ценности....
39
2
 
9
 
! Отговори
традиция преди 1 месец
Това е традиция още от Бойково време. Унищожиха дребното и средно земеделие и животновъдство. Избиха свинете и птиците ни заради недоказани заболявания. И ни внасяха 30 годишните резерви на Аржентина да ядем. Също така и канцерогенни фъстъци. Всичко се прави за печалба (кражба) на евросредства и угодничество и против българският народ.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да наистина много внимавам с купуването на яйца не са годни за ядене само определени марки са качествени
37
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 38 "По-добре химия отколкото уран,от който се мутира" - брей... А какво се става от химията? От урана поне децата ти може да станат устойчиви на рак ').
36
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 31 "Баш на Нова Година се натрових с някакви бели яйца уж български..." - 2017 година Холандия (основно) 9 месеца след като знаеше за това, още продаваше в страната и изнасяше холандски фипронилови яйца.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 37:По-добре химия отколкото уран,от който се мутира...Айде сиктер!От българските яйца не ми става лошо,а от онези белите укро айца на Нова Година 3 дни ми беше зле.
34
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 34 "... ако не искаш да ядеш укро стоки с тежки метали " - то па щот стоките от ЕС не са пълни с химии...
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 33:Това е,защото ЕС се опитват да го направят СССР номер 2 и в момента фашисти го управляват.По цензурата ае познават какви са.
32
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
1989 година у нас се спонсорираха основно турскоезичните бедни региони в Родопите и част от лозунгите след 10 Ноември беше това да се спре. Относно Кремиковци - всяка държава ВИНАГИ е субсидирала такива стратегически предприятия, ако не са на печалба. Та така...