До 8 месеца трябва на бизнеса, за да се пригоди към еврото

Пренастройват близо 460 000 фискални устройства
19 апр 2024 15:04, Александър Попов
8
До 8 месеца трябва на бизнеса, за да се пригоди към еврото

Между 6 и 8 месеца ще са необходими на бизнеса да пригоди своите системи за работа с евро по първоначални оценки на бизнеса. За подготовката на част от бизнеса са необходими нормативни промени и законът за еврото да мине през Народно събрание, което едва ли ще се случи до месец. След това трябва да се направят промени в наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, в някои наредби на КЗК и други. Без нормативната промяна, бизнесът не може да започне да променя процесите си, каза Станислав Попдончев, зам.-председател на БСК, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Има публикувана много подробна и пълна оценка на въздействието на приемането на еврото, каза Попдончев.

"По отношение на фискалните устройства трябва да се подмени най-малко софтуера на над 460 000 устройства, от които 356 000 са обикновените касови апарати. Това означава доразработване на допълнителни функционалности за работа с евро, изпитване в Българския институт по метрология, след което актуализация на софтуера или през втори канал за комуникация, или на място в търговския обект."

Няма опасения, че ще се налага смяна на самите фискални устройства, добави Попдончев. Смяната на софтуера ще варира от 44 до 100 лева на устройство според Асоциацията на производителите и търговци на фискални устройства. Процесът може да отнеме до пет и половина месеца, като асоциацията би могла да се справи със смяната, стига да има достатъчна яснота кога трябва да се направи, каза Попдончев.

По думите му бизнесът няма проблем с влизането в еврозоната, по-големите компании се готвят отдавна.

При малките предприятия основните притеснения са за периода на двойно обращение на евро и лев, но това е въпрос на информационна кампания, каза Попдончев.

Вижте видео с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: еврозона
Още от Бизнес
Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
споко преди 1 седмица
еврото скоро няма да се въведе в България :) от 2024 трбваше да сме с евро Но умнокрасивите ле кета изтърваха момента ,когато влезем в шенген реално тогава може и да се приеме но няма шанс /за сега/ а то и ЕС може да се рзпадне ако продължават да се дървят на Русия ..
5
0
 
0
 
! Отговори
Омонимен преди 1 седмица
До Фед КрасивияКъде това? При нас е 168 лв абонамент. Пловдид
4
0
 
10
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 седмица
Демек пак ли ще плащаме на касовия сервиз за превалутиране?Щото тая година 210 абонамент ,250 за смяна фискална памет (micro sd карта 4 gb от 3 лв иначе)!!!!Останалите 247 лв ,къде са ,не знам!!
3
2
 
1
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
За софтуера не е подслушване. Що излезе така. Със софтуера ще има проблеми. Това имах предвид. Който работи-знае. Който не знае-ще разбере по джоба си. НАП ще ни скъса от неправилни глоби и запечатване на обекти.
2
2
 
5
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
Браво на момчето. Сети се. Но да си каже наредбата колко стотин *** изменения има. И за софтуера подслушване. Гадост ще е. А идеята как продавачката ще приема плащане в лев, но ще връща в евро е забавна. За тях. То е друга статия. Що се отнася до коментара на 2-той е ***.
1
4
 
7
 
! Отговори
Хах преди 1 седмица
A на народа колко му трябва?