Софийска баница и Foodobox срещу хранителното разхищение

Спонсорирано съдържание | 23 апр 2024 12:24, Александър Попов
Софийска баница и Foodobox срещу хранителното разхищение

Софийска баница и приложението Foodobox си партнират, за да помогнат на клиентите да "спасят" вкусните, но непродадени печива и сладкиши от витрината в края на деня, като се възползват от голямо намаление, започващо от 40% нагоре.

През октомври 2023-та година веригата включва един пилотен обект, за да види дали има полза от партньорството, а момента всички 9 обекта на популярните пекарни в София са достъпни в приложението.

"С това партньорство ние успяваме да реализираме продукцията, която изготвяме ръчно и достигаме крайния потребител. Щастливи сме, че срещнахме Foodobox, дълго време търсихме подобен партньор, но не откривахме", казва Иво Иванов, Търговски директор в Софийска баница.

Foodobox - българската платформа, която "спасява храна"

Джейн Димитрова и Велин Керков са двамата младежи, които стоят зад иновативната платформа. Преди няколко години те се завръщат от чужбина - Италия и Шотландия, където са завършили висшето си образование, с идеята да внедрят у нас иновация, която са видели на Запад и да направят България едно по-европейско място.

Мисията им е да намаляват разхищението на храната като позволяват на над 500 заведения за хранене да продават храните с наближаващ срок на годност с намаление на крайните потребители на приложението.

"За нас е голяма чест да сме партньори на една от най-добре познатите пекарни у нас. Най-много ме зарадва фактът, че те сами се свързаха с нас по препоръка на друг наш партньор", споделя Джейн.

Софийска баница - съчетание на традиции и иновации

Всичко започва преди повече от 30 години като малък семеен бизнес, още по времето на стария комунистически режим, когато на частните инициативи не се е гледало с добро око. Все пак е имало и възможност по предприемчивите да работят чрез някои полу частни, полу държавни бизнес инициативи.

Основателите вярвали, че честността, себеотдаването както и работата с качествени суровини, като истинско краве масло и краве сирене, са разковничето на успеха. А той полека полека и не закъснял. Днес Софийска баница е утвърдена марка, синоним на качество и добро обслужване. Дружеството произвежда вкусната си продукти за своите пекарни, за франчайзинг пекарните, за големи супермаркети както във България така и по целия свят.


Още по темата: Софийска баницаFoodobox
Още от Бизнес
Д-р инж. Иван Желязков: Съхраняването на енергията с батерийни системи е ключово за енергийната трансформация