Големите инвеститори заобикалят България, насочват се към Румъния и Гърция

Вижте темите на фокус в бизнес дискусията на Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 24 апр 2024 15:53 | 24 апр 2024 15:30, Красимир Ангелов
31
Големите инвеститори заобикалят България, насочват се към Румъния и Гърция

Повишената себестойност на парцелите, дизайнът на жилищата, разширяването на ВЕИ, стремежът на човечеството да постигне устойчив начин на живот и увеличаването на броя електромобили в България бяха основни теми на фокус в телевизионната бизнес дискусия Talk24: Residential Places & Offices. Специалисти представиха своите оценки и мнения за развитието на сектора пред модератора Калина Донкова - журналистът на Bulgaria ON AIR и продуцент на публицистичното предаване „Директно“.

„Търсенето на жилищни имоти е много голямо, но сделките са по-малко, въпреки че заплатите в момента се покачват по-бързо от поскъпването на жилищата. Повишената себестойност на парцелите е факторът, който в момента най-много влияе на цените на жилищата в България“, това каза инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в рамките на специалния мултиплатформен проект на Bloomberg TV Bulgaria.

Шопов информира зрителите с добрата новина, че за миналата година покачването на цената на жилищата за София е 10%, а според статистическия институт покачването на заплатите е 15%.

Интериорният дизайнер Мила Владиславова посочи, че домовете стават все по-малки, въпреки че съвременният човек живее на много по-голяма площ в сравнение с предците ни от преди 100 години, защото числеността на едно семейство намалява.

„Хората в България все по-често се обръщат към услугите на интериорните дизайнери, не само за собствените си жилища, но и при проектирането и обзавеждането на жилища с инвестиционна цел. Причината е, че разбират, че един професионално направен базов проект ще спести много проблеми и разходи в бъдеще. Добрият проект спестява и след това проблемите, които биха възникнали в процеса на довършителните работи“, каза още Владиславова.

По темата за инвестицията в собствено производство на ток чрез фотоволтаици, Слави Рангелов, основател на "Green Energy Supplier LLC", коментира, че това би спестило средства на бизнеса, а разширяването на ВЕИ може помогне за справянето с проблеми, възникващи в региони с по-трудно достъпни мощности.

„Трябва да се улесни достъпът на физически лица до програмите за ВЕИ, така че повече хора да се възползват. Недостатък на настоящата програма е, че физическото лице трябва да поеме напълно разходите, които му се възстановяват след това. Добре е да се помисли и за клиентите, които нямат възможност да го направят, но искат и наистина ще преминат от твърдо гориво към ВЕИ“, допълни Рангелов.

На въпрос как политическата криза в последните 3 години променя настроенията на потребителите и инвеститорите, Рафаел Чичек - съосновател и управител на Проджект Левъл ООД, посочи, че големите инвеститори са започнали да заобикалят България.

„В последните години България е в период на абсолютна нестабилност. Колкото и да сме част от един по-широк контекст, който ѝ придава някаква стабилност, това се отразява и икономически. Големите инвестиции в сферата на информационните технологии и индустрията не се случват в България, а в страни като Гърция. Румъния е в пъти пред нас в тази сфера, там мащабите са колосално различни. Дори Сърбия, която не е в ЕС успява да привлече такива инвестиции“, коментира Чичек в Talk24: Residential Places & Offices.

Финал на дискусията постави темата за електромобилите и интегрирането на станции в жилищни и офис сгради. Радослав Радев, собственик и управител на компания за проектиране и инсталация на зарядна инфраструктура, коментира, че тази практика е атрактивна за инвеститорите.

„Стойността на един нов електромобил и на един нов автомобил с ДВГ, до голяма степен се уеднаквява при сходни параметри. Въпросът е, че самата стойност на нов автомобил все още е висока за стандарта на страната ни, а електрическите автомобили са още нови и няма толкова голям вторичен пазар. Това ще се промени и виждаме как броят на електромобилите расте и следователно как самият потребител се убеждава в ползите на електромобилността“, допълни Радев.

Държавните стимули биха помогнали да се забърза преходът към електромобилността, но в студиото Радев обясни, че когато един продукт е добър и се разпознава от потребителите, няма нужда от стимули, за да бъде предпочетен от купувачите.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Национална асоциация на строителните предприемачи, Green Energy Supplier, Ennovaty, Verrsus и The Project.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg и Money.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от Спонсорирани публикации
Оптимизирай това: Нараства броят на ИТ компаниите, които се опитват да подобрят своите процеси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
Евроотрепките преди 1 седмица
Правят всичко възможно да ни затрият!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интериорен дизайн....дрън дрън та пляс, колко трябва да си sмoтан , че да не можеш да си обзаведеш двете стаи по свой вкус.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питайте инвеститорите от ИКЕА, защо не идват други тука.
26
2
 
6
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
Кой ще инвестира в България като сме по зле от Ромите!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
Кой ще инвестира в България като сме по зле от ***!!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
разбира се никой не иска да се рзправя с нагли велики български говняри начело с дерибеевски и банкянската мутра и киру връзкарите говнярски
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 22 ОТ 3 ЧЕ И ПОВЕЧЕ УПРАВЛЯВАТ ОБЛАЧНИТЕ СЛУГИ НА БОЖКОВ ПО ГОЛЕМИ СЛУГИ НА МАФИЯТА ОТ ТЕЗИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ОТ МНОГО ГОДИНИ
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В държава в която мафията управлява, а населението се топи, няма как да дойдат инвеститори. Пак си изберете ГЕРБ, ДПС и БСП. Партиите които ни докараха до тука.
21
5
 
8
 
! Отговори
Така ще бъде преди 1 седмица
Ние сме единствени в света.. 1.където думата Харвард е обидна. 2. Първенци в ЕС по...ниско образование,подкрепа на путин,съветски пеметници, бедност,корупция, мръсен въздух,ниски пенсии,нещастни в живота.... Само да добавя...15 г. Тиквено управление, 20г. чалга по най гледаната телевизия, най консервативни и лошо отношение към чужденците...Затова сме така...никой не ни е виновен. Всеки народ си заслужава съдбата. .......Славейков...не сме народ , а.......с това започнах и ще свърша...
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
BеGето е "столица" на безаконието, анархията и русофилята а всичко читаво в занятите и интелигенцията се изнесе. Останха на територията само неуки-необразовани черноработници!
19
2
 
7
 
! Отговори
РендетУ преди 1 седмица
Че, кой Нормален шъ инвестира у "Ч:::ерна дупка", ве!!! Кравефермата не се брои, те просто идват и вземат квото им хареса без да ни питат, демек, Рекет под "опаковката" на "инвестиция"!
18
2
 
10
 
! Отговори
Брокер - предприемач преди 1 седмица
В Германия промяната е понижение е с -10%. В София имотите постъпват с 10%. Това означава само, че България е по-перспективна от Германия. Вервайте ми. За 800 месеца ще изплатите тристаен апартамент в кръстова вада. Като се запълни и уплътни квартала, почваме ж.к. Помийни ями
17
4
 
4
 
! Отговори
Нотариуса преди 1 седмица
За това явно "виновни" са ППДБ, чието Правителство бе свалено от МАФИЯТА!
16
6
 
11
 
! Отговори
промяната преди 1 седмица
Благодарение на ПП ДБ и Радев, които ги даведе. Е радев може и да не е много виновен, все пак шарлатаните излъгаха и него. Опоскаха държавата, чакат да откраднат колкото може повече от парите за възстановяване от Европа.... Е това е промяна и просперитет. Ама те пак нагли - били оправяли държавата. Е оправиха я, и нас ни "оправят", трябва да си крием дупките :) Факта, че инвеститорите бягат от тук е показателен за развитието ни в последните 3 -4 години.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Накратко - в малко, но скъпо жилище, с режим на тока, без кола. На това отгоре интериорен дизайн ми звучи като лааййнно в целофан.
14
0
 
11
 
! Отговори
до №5 преди 1 седмица
До Анонимен:::Не е така приятелю.Вчера четох,че имащи право на глас сме 6млн. и 300хил.Списъците така и не ги прочистват и си траят.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България се ползва основно като склад за оръжие и фабрика за производство на муниции. Друга индустрия - с малко изключения но няма много. * Изключваме ИТ и обслужващата сфера, които са важни сектори в икономиката но не са индустрия. Но то няма държава, няма правителство, полицията пребива обикновенни хора излязли да кажат мнение на улицата. Демографска криза. Смешно е да се говори за каквито и да е да е инвестиции в индустрията?
12
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 1 седмица
Къф тоя, де си обул цървулите на бос крак?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
еми хората преди да инвестрират праят едно проучване, и в повечето случаи инвестирането в бу-стан е като да отидеш и да строиш къща в някое гето. тука закона е в ръцете на мафията, крадат се бизнеси и ако си чуждестранен инвеститор има голяма вероятност да те "фалират" даже та ти измислят един куп обвинения и да излезеш подсъдим с една купчна скалъпени обвинения и бизнеса ти да замине за жълти стотинки в ръцете на някой от наште...
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заплатите се били вдигнали с 15%? Чии заплати? Тези на държавните служители вероятно, защото в частния сектор заплатите определено не са се вдигнали с 15% за 2023.