Експерти очакват лихвите по депозитите да се повишат

Кредитите ще се запазят на близки до настоящите нива до края на годината
7
 Експерти очакват лихвите по депозитите да се повишат
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите по депозитите да вървят леко нагоре. Тези по кредитите ще се запазят на близки до настоящите нива до края на годината, прогнозират банкери.

Средната лихва по депозитите в левове момента е 0,72%, отчита статистиката на централната банка.
Според банкери тези, които търсят по-висока доходност, защото не знаят какво да направят с парите, могат да проверят пазара.

„Има банки, които дават. Просто трябва да се огледат и да търсят доходността, която искат. Има банки, които дават добри лихви и възможността е да огледат офертите, които има на пазара“, посочи Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на банка, пред bTV.

Като цяло банкерите не очакват съществени промени през годината при лихвите по кредитите. В момента средната лихва по потребителските заеми в левове е 8,22%, а по ипотечните – 2,56%, отчита централната банка.

„По отношение на лихвите за кредити на граждани нещата не би следвало да се променят в посока нагоре. Дали ще са посока надолу - предстои да видим, тъй като предстоят решения на ЕЦБ. Като цяло виждаме, че трансмисията на европейската парична политика при нас се случва по-бавно“, коментира Светослав Малинов, изпълнителен директор на търговска банка.

Доходите на домакинствата и икономиката растат и банкерите нямат опасения, че ще има ръст на необслужените жилищни заеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: депозитилихви
Още от Бизнес
Как се постига качеството при месните и млечни продукти на „Димитър Маджаров“?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Хохо преди 1 седмица
банка ДеСеКа от 2години и повече даже не откриват нови депозитни сметки, камо ли да дават някаква лихва. За сравнение, в Англия в момента лихвата на едногодишните депозити е 4.50%.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е нужно да си експерт, за да се сетиш че при цяло десетилетие на ниски лихви и задаваща се инфлация, няма как лихвите да останат ниски още дълго време.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Покачват се на върба ,това може да,се случва в ЕС не и тук мошеници
2
1
 
8
 
! Отговори
По депозитите ли? преди 2 седмици
В "УниКредит БулБанк" ми обясниха, че щом оставям парите си на депозит, няма да получавам лихви, но няма да ми удържат и такси. Ако пък са на влог, ще има лихва, но имало периоди, през които удържаната такса била по-висока от лихвите. В ДСК ми се случи точно това. Имах там пари на влог. Няколко години тези пари не ми трябваха. Когато отидох да изтегля малко, оказа се, ча внесената от мен сума е намаляла, защото лихвата е била по-ниска от таксата, която се удържа. Прехвърлих и тези пари в депозит
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То лихви по депозитите няма от 20 години кога фалира КТБ сега има само такси и ако държиш пари в банката, намаляват