По какво се различават кредитната и дебитната карта

По какво се различават кредитната и дебитната карта

Повечето хора притежават поне една кредитна или дебитна карта. Безспорно и двете предлагат удобство и защита, но има някои съществени разлики между тях, които може да ви убягнат. В следващата статия ще разкрием кои са основните параметри, по които се различават двата продукта.

Какво е дебитна карта?

Дебитната карта е банков инструмент, с който извършвате плащания, като парите се удържат директно от разплащателната ви сметка. Идва под формата на пластика с 16-цифрен номер на предната страна и специален CVV код за сигурност, отпечатан на гърба. Още съдържа името на собственика, както и дата на валидност.

Основната идея на дебитните карти е да ви улеснят да теглите пари от банкомат и да извършвате плащания на ПОС терминали. Важно е да се уточни, че при този метод използвате ваши лични средства, а не заемни такива. Разбира се, всяко правило си има изключение. С някои карти получавате определен шопинг лимит и може да харчите пари, които на практика не са ваши. Такава опция предлага neon дебитна карта предлагана от tbi bank, която ви позволява да разделите плащането на три вноски, в случай че в момента не разполагате с достатъчно средства за желаната покупка. Ако пък имате нужда от пари в брой, можете да изтеглите шопинг лимита си от банкомат.

Различното при тази карта е, че тя притежава някои от качествата на кредитната карта, но без излишни такси и комисионни. Както вече споменахме, тя е по-скоро изключение и обикновените дебитни карти нямат опция за плащане на вноски, освен това те притежават месечна такса за поддръжка.

Друг ключов момент е защитата. Благодарение на развитието на технологиите дебитната карта днес предлага много повече защити от преди. Важното е в случай на кражба или измама да докладвате на компанията, издала картата, колкото се може по-бързо, за да се вземат навременни мерки. Ако изчакате прекалено дълго време, за да уведомите банковата институция, че картата ви е била използвана от други лица, рискувате да не успеете да възстановите откраднатите средства.

 
Тъй като картата е свързана директно с банковата ви сметка, ако някой се сдобие с данните от пластиката, може да източи цялата ви сметка. Затова бързата реакция при загуба или кражба е от значение.

Какво представлява кредитната карта?

Кредитната карта е банков продукт за разплащане, издаден от финансова институция, най-често банка. Тя има сходен вид с дебитната карта, като разликата е, че се ползват средства на самата институция, а не на клиента. Картодържателите се съгласяват да върнат парите с лихва, съгласно условията на компанията.

Това, което отличава кредитните карти, е възможността за трупане на точки и получаване на отстъпки за покупки и пътувания. Правилата за наградите варират.

Трябва да се вземе предвид, че балансът, отпуснат от банката, е независим от салдото, налично по сметката на клиента. Поради тази причина е изключително важно финансовите институции да проучват щателно платежоспособността на лицата, проявили интерес към кредитна карта, и да не предоставят такава на рискови клиенти.

Именно оценката за дългосрочната способност на индивида да си плаща задълженията определя лимита на кредитната карта и допълнителните бонуси, ако има такива.

Какви други разлики има между кредитната и дебитната карта?

Въпреки че изглеждат почти идентични, двата вида банкови карти се различават значително.

Основната разлика е в това, че при дебитната карта харчиш лични средства, докато при кредитната използваш пари на финансовата институция, като върху тях се начислява лихва. Това е един вид заем от банката, който трябва да върнеш в установени срокове.

Разлики има и на банкомата. Всяка банка прилага различни правила, но много често не се заплаща такса за теглене на пари от банкомат с дебитна карта. Условието е да се ползва банкомат на същата банка като самата карта. Или в случая на дебитна карта neon, клиентите имат право на две безплатни тегления по 800 лв. на месец от който и да е банкомат. Освен това neon позволява да се плащат битови сметки без такси, за разлика от други дебитни карти.

За сравнение, финансовите институции обикновено начисляват лихви и такси при теглене на пари с кредитна карта. Поради тази причина е желателно да избягвате употребата на кредитната си карта в такива ситуации. Най-добре е да опирате до този метод само в спеши случаи.

Друга видима разлика между двата типа карти е в трупането на отстъпки. Тук кредитната карта има превес.

Въпреки това някои дебитни карти започват да предлагат интересни предимства. Например, с neon картодържателите получават 2,1% годишна лихва за суми до 2 000 лв., а при наличие на повече средства по сметката, се прибавят още 0,15% лихва на останалата сума. А ако са още по-спестовни, те могат да заделят активно средства в модул Касичка в приложението на tbi bank или да открият депозит с до 3.2% лихва.

Парите и разплащателните методи претърпяват трансформация през годините, а това изисква да сме в крак с възникналите промени, ако искаме да се възползваме максимално от позитивите, които те носят. Използването на дебитни и кредитни карти ни позволява да управляваме средствата си по начин, за който не сме и предполагали, че ще е възможен преди три десетилетия. Важно е да знаете какви са основните разлики между тях, за да не влизате в дългове и да извлечете максимума от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase