6 практики, помагащи в трудни моменти

Не чакайте перфектни условия, за да бъдете щастливи
20 май 2024 23:20, Михаела Лазарова
6
6 практики, помагащи в трудни моменти
Снимка: Istock

Животът винаги ни предлага различни ситуации. Някои от тях са моментите на радост и успехи, другите са трудностите, страданието, липсата на самочувствие. Може би няма човек, който в сложна ситуация да не се е оставял да бъде „погълнат“ от емоции, разрушителни мисли, които още повече подкопават неговата устойчивост.

Чували ли сте за древната философия на стоицизма? В нея има практики, които ни помагат да укрепим своята мисловна и емоционална сила по време на трудности. Да управляваме решенията с логиката пред емоциите, да намираме щастие сред несъвършени условия и т. н.
Вижте някои от тях.

1. Съсредоточете се върху това, което можете да контролирате

Стоиците подчертават важността на съсредоточаването усилията ни върху това, на което бихме могли да повлияем във всяка ситуация. Не влагайте енергия за външни събития или действия на други хора, които не можете да контролирате. Направете преглед на аспектите, над които имате власт по време на предизвикателства, и насочете вниманието си в тази посока.

2. Практикувайте негативна визуализация

Всички сме чували, че мислите са много важни и затова е важно да мислим позитивно. Но тук стоицизма може да ни изненада. Редовно визуализирайте най-лошите сценарии, свързани с вашите цели и страхове. Ясно си представете провал на изпит, в работата, загуба на любим човек, тежко заболяване или друго нещастие. Това ви „ваксинира“ срещу бъдещи нещастия. Разбирате, че можете да се справите и да се възстановите дори от най-лошите случаи, когато възникнат в живота ви.

Отрицателната визуализация също така повишава благодарността в настоящия момент, като ви помага да оцените хубавите неща, които имате и които може да липсват утре.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Общество
Българите трябва да изкарат на светло близо 80 млрд. лева до влизането в еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имахме една съученичка, която казваше, че винаги, при всяка ситуация очаква да се случи възможно най-лошото. И поясняваше: "Затова, когато се случи някаква неприятност, вместо да се ядосвам, аз съм доволна, защото все пак не се е случило възможно най-лошото!"
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Приятни сънища!