Детско столче и зимно яке – опасна комбинация

Вижте как да предпазите детето си в колата
17 дек 2015 15:30,
22
Детско столче и зимно яке – опасна комбинация
Снимка: KidsAndCars

Ако имате малки деца и ги возите в автомобил, вероятно допускате опасна грешка, предупреждава Националната администрация по безопасност на транспорта на САЩ (NHTSA). Причината е наистина неочаквана - дебелите зимни дрехи.

Експертите са провели краш-тестове, които показват, че зимните якета компрометират предпазния колан на детското столче. И то до такава степен, че той въобще не изпълнява функциите си.

"Когато закопчеете колана на детското столче, той трябва да е добре стегнат. Ако обаче детето е облечено с дебело яке, коланът няма как да бъде притегнат достатъчно. В този случай, той захваща якето, а не детето", споделят от KidsAndCars пред NBC.

Краш-тестът, представляващ удар в стена със скорост 50 км/час, показва наистина страшна картина. При сблъсъка, детето изхвърча от столчето, докато якето остава прикрепено с колана. Дори при по-леки катастрофи се получава камшичен удар, който може да бъде фатален за крехкото детско тяло.

Решението на проблема не е сложно. Просто свалете якето от детето и притегнете колана, така че да няма голям луфт. Ако в колата е студено, завийте детето с якето или с одеяло, съветват експертите. Така може да бъдете сигурни, че коланът и столчето изпълняват предназначението си.

Подробностите вижте във видеото в Automedia.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
До (-_-)кат имат на сайта си днни за жертвите от 1951ва до днес, погледни и виж как е било без коланчета и столчета.
20
0
 
1
 
! Отговори
FACKINDOG преди 8 години
ясно,вечеюесевози без яке. Благодаря на NHTSA, много полоезна информация!
19
0
 
6
 
! Отговори
redordead преди 8 години
до 18, не е точно така - едно време имаше ли 4 милиона коли на 8 милиона човека? Да не говорим, че и колите бяха немощни и пътища нямаше. За едно малко дете с тънко вратле е достатъчно дори и рязко спиране и камшичен удар, за да му се счупи врата. Затова боворедените се возят с гръб към движението. Всеки си има глава на раменте...
18
6
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Едно време се возихме без колани, столчета и не знам си какво.. В взехме, че оживяхме! Опасната комбинация е зад волана, а не в якето..
17
0
 
10
 
! Отговори
redordead преди 8 години
предвид, че в статията е дадено решението да завиеш детето с якто, след като си го сложил сигурно в столчето не знам какво мрънкате за това дали е студено купето или не е.Аз също не го знаех това за якето и често я возя така, но вече ще го имам предвид - така или иначе е добре през зимата да си носите едно резервно одеало в колата - всичко се случва по път - закъсване, изтощаване на акумулатора, свършване на гориво и тогава не може да се разчита на парното на колата...
16
0
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
На много коли столчетата се закрепят с колана на колата, но дори и да са с изофикс, ако допълнително сложиш втори колан на столчето, това всъщност може даже да е опасно, особено ако детето е по-малко.Аз на моето дете му махам якето, ако е студено и бързам просто го завивам с него, след закопчан колан.
15
0
 
6
 
! Отговори
Споко преди 8 години
Сутрешната суетня е позната на всички родители децата са сънени и са като на каданс ние изнервени а стрелките летят.всеки да прецени кое е най-безопасно за детето му но само на късмет не трябва да се разчита
14
2
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
До До 6Извинявай, нищо лично, но най- вероятно нямаш деца. Ако имаше щеше да знаеш каква мъка е сутрин да събудиш дете, да го облечеш и приготвиш за детска градина и/ или ясла. Как вече сме на вратата и то се сеща, че му се ходи до WC, въпреки, че си го питал 10 пъти преди това. А ако съпругата или съпруга излизат доста по- рано и нямат възможност да помогнат, как ще стане това ставане 10 минути по- рано и да затопляш колата.... Пълен абсурд! Иначе статията е полезна, благодаря на автора!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вода,суха храна и одеяла през зимата
12
1
 
10
 
! Отговори
Чакърова преди 8 години
Масово в България децата на 3-4години ги возят без столчета! Сутрин пред децката градина ги гледам как масово децата са без столчета и най-фрапантното е, че съм виждала да стоят до водача!!!!Удивяваме факта,че никой не мисли за сигурноста на собствените си деца!Имам малко дете и въпреки, че живея близо до градината,ако ми се наложи да го водя с колата винаги му слагам коланите махайки якето.Завивам го с якето и тръгвам.Няма да замръзне и няма да умре от студ за 10-15мин.
11
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Ами явно че не съм :) Дори идея си нямам какво е това. Сподели, моля.
10
3
 
1
 
! Отговори
EHO преди 8 години
До до 7за изофикс вероятно не си чувал?
9
4
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Еми стани 10-15 мин. по-рано и стопли колата. Никога не съм разбирал такива като теб заради един пусти мързел да рискува живота ба собственото си дете. Баси пропадналия и мързелив народ. Сигурно обаче време за кафенце имсш нали ?
8
1
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Не, не можеш, защото детското столче се връзва с колана на колата.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен коланите на детското столче може допълнително да се слага и предпазния колан на колата
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали се сещате колко време трябва на една по-стара машина, каквато е масовата кола в България, за да затопли добре купето. Това дете ако тръгна да го возя до детската градина без зимното яке ще се вкочени. А времето обикновено сутрин ни притиска и никой няма време да чака 10-15 минути купето да се стопли дотам, че да се махне якето. Американците май не са помислили за това. Да не е правено във Флорида или Тексас това проучване?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Похвална статия! 95% от родителите сигурно така правим , а ако колата не излиза от гараж то тогава е 100%
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа! В България най-малкия проблем им е якето. Масово се возят деца на пасажерската седалка, без колан!
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Често срещано в нашия град деца на по2 -3 годинки на коленете на гордия шофьор.пълна безотговорност
2
0
 
10
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
аз като се кача в колата ,колкото и да е студено си свалям палтото (по ми е удобно) , но ако имам деца надали ще ми хрумне да сваля тяхното