След краха на "Олимпик": Ще поскъпне ли "Гражданската"... и с колко?

Тези въпроси стоят на дневен ред след фалита на кипърската компания
Обновена: 24 авг 2018 09:22 | 24 авг 2018 09:15,
90


Ще поскъпне ли шоково задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и как да изберем застраховател без да се "опарим"?

Тези въпроси стоят на дневен ред след фалита на кипърската компания "Олимпик", който остави над 270 хил. автомобила у нас без "Гражданска отговорност".

Още по темата

Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи е имал нещастието да сключи застраховка в "Олимпик" седмица преди да се разчуе за проблемите на компанията в Кипър.
 
Той вече е сключил нова застраховка и призова всички водачи да последват примера му по най-бързия начин.

Според него "Гражданската отговорност" може да спаси бъдещето ни, защото при сериозен инцидент може да бъдем осъдени да плащаме огромни суми цял живот, загробвайки и наследниците ни.

Пред Bulgaria ON AIR Илия Тодоров посочи, че задължителната застраховка със сигурност ще поскъпне, но това ще стане плавно, за да може пазарът да реагира.

По думите му причините за това са закъснялото влизане у нас на системата "бонус-малус", както и дъмпинговото сваляне на цените между компаниите.

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" не вярва "Гражданската отговорност" да поскъпне шоково и очаква регулаторните органи да си свършат работата.

"Държавата носи изключителна отговорност в този случай, защото е направила тази застраховка задължителна. Всеки гражданин има право да очаква ангажимент от държавните институции на всички нива", коментира фалита на "Олимпик" Николов.

В "България сутрин" той подчерта, че по-голямата част от застраховките се закупуват от различни посредници, а на европейско ниво се води кампания за регулация, която да осветли или забрани комисионните.

Идеята е финансовите консултанти да дават по-добър съвет и да бъдат неутрални, а не да зависят от парите, които ще вземат от нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
3
 
! Отговори
Да я вдигат преди 5 години
Та да видим дали най-заспалото население в света ще се събуди. Малко е вероятно тъй като умните и интелигентни българи,другарете ги паратиха на "гилотината",за да могат да им откраднат всичко що имат.
60
2
 
10
 
! Отговори
До велосипедиста преди 5 години
Пич, дай веломаршрут от Дружба до Павлово, където работя. Само до спирката на метрото ми е 20 минути пеша или 4 спирки с рейс. Градски транспорт - час и половина в посока, кола - 40 минути. Нали се сещаш, че никой не иска животът му да се свежда до работа и возене от и към работата.
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина ви завиждам на търпението хора! Избирайте по-малкото зло, само така....Апропо моят Haftpflicht (еквивалента на гражданската в България) в Швейцария е по-нисък от някои цифри, които видях в интернет (не съм сигурен колко е вярно). По днескашния курс плащам 516лв годишно (301 франка). Плюс това мога да си прекратя и подновя застраховката 10 пъти в годината ако искам без екстра такси, чакане, и можем да караме две коли с едни номера(не едновременно)и плащаме една застраховка
58
8
 
8
 
! Отговори
до тея с децата преди 5 години
Значи ако можете смятате, от 18 до към 70 години е интервал от около 50 год. в които обикновено активно управлявате автомобил. В тея 50 години, колко от тях ще ви се налага да дондуркате деца с количка и извънкласни занимания? М? 5-10-15? А останалите години? Така, че аргумента не е сериозен и е Ганювско оправдание. Колата не ви е рожденно право.И да, имам деца в тинейджърска възраст и знам точно за какво става дума.
57
0
 
11
 
! Отговори
тн преди 5 години
Искате ЕС и Еврозона , нали - е, това са условията - европейски цени на всичко, а заплатите - ами ако можете, ги вдигайте ... Нали се сещате, че това със заплатите няма да стане ...
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 52Къде да карам колело в София... Явно нямаш малки деца и няма кого да водиш на детска градина, на училище и др. извънкласни занимания!? Как си го представяш да кача детето на колелото си или в претъпкания транспорт посред зима!? Вярно - като бях ерген и на мен не ми трябваше кола!
55
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 5 години
Близко е до ъкъла какво ще се случи - хората ще спрат да правят ГО.
54
7
 
7
 
! Отговори
ГригорийВазов преди 5 години
Българина има ниска застрахователна култура !
53
5
 
10
 
! Отговори
Гуру преди 5 години
Ам тя вече поскъпна застраховката, пет дни преди да обявят фалита (яко някой не си спомня). По-бързо вдигане на застраховката никога не е имало. Хоп, и от утре всички с 50 кинта нагоре. Иначе относно градския - бил съм и в Австрия и Германия и там по градския транспорт висят само чужденци, ***, ученици и тежкоработници.
52
0
 
7
 
! Отговори
Йскв преди 5 години
Поскъпна вече. Миналата година ми беше 158 лева, а сега 240 лева.
51
4
 
14
 
! Отговори
В цял свят преди 5 години
Тенденцията е да не управляват тикви, само *** упорито си избира да го управляват тикви. А за миризливите шофьори - ти най-вероятно си безработен неудачник ерген, пробвай да имаш семейство и малки деца с градския транспорт.
50
11
 
14
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
По цял свят тенденцията е народа да слиза от колите и да се вози с транспоръта и колелета, само в БГ *** си е въобразил, че колата му се полага по рождение.
49
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че ще поскъпне. И бензинът също ще поскъпне доста скоро, а после ще се вдигнат и винетките малко по малко. И накрая, миризливи шоферски сополи, ще ви се наложи да се разделите с най-ценното си.
48
1
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
Ами логиката ти е вярна. Джигита ще плаща актовете, а баба му - застраховката на колата. Като стане 270% от 200лв (тест над 500лв/год.), ще се замисли дали да му даде друг път пак да я кара. А за останалите, дето не са джигити, ще платят примерно 70% от застрахователната сума.
47
0
 
22
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Няма "плавно" поскъпване... Съпругата ми преди 2 дни си поднови застраховката ГО и уверявам ви - никак не е "плавно" поскъпването в сравнение с преди 1 г.!? Колкото до казуса с Олимпик - за мен застраховките са добросъвестно сключени и при инцидент фонда е длъжен да покрие щетите!? Никой клиент не знае /и не е длъжен/ кой застраховател, кога ще му скимне да фалира... Затова си има фондове!
46
3
 
13
 
! Отговори
Ердоган преди 5 години
ТЕЗ ваште, не е ли време да си одат.Вие бугарите оти още ги търпите?То не беше да ви забранят български училища за 300 000 българи в Киев, а вие първи приятели на Украйна.Не беше фалит на КТБ. Не беше нашио турска чума, па нале вие я строихте тая ограда - бугарите. Не беше фалит на Олимпик - у нас-тоя шефа начи, у затворо доживот, увеличаване на ток, вода, парно, газ.Учения в ЧМоре, бази4 САЩ. Починали родилки. Лекари милионери.Ко тава у Бугария?Те аку беше у Турция, Ердо - ЙОК, Сакън Ердо
45
1
 
14
 
! Отговори
Логика преди 5 години
А 34 ! Просто цялата схема е объркана ! Какво точно е бонус- малус системата ? Водач с нарушения да плаща повече ! Да , ама не , както казваше Бочаров ! Джигита кара , а гражданската е на баба му на която се води колата ! Просто така е по-лесно на прибиращите парите ( застрахователи) ! А каското е доброволно и ти застраховай твоята кола за колкото искаш .
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма неутрални консултанти, има обещани премии, същото като при докторите. Плащаме си спокойствие, зоконен рекет. До сега нямам ПТП, но не спирам да плащам за вероятности.
43
1
 
12
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Плащайте и не пускайте! Да не пратим СИКаджиите !!!
42
1
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Абсолютно си прав! От къде на къде ще те карат НАСИЛА да застраховаш, щом колата е твоя!!!!