Няма мърдане! Глобите от КАТ – двойни през почивните дни

Взимат книжката за изпреварване в завой, след това на изпит
Обновена: 3 дек 2018 09:16 | 3 дек 2018 07:00,
198
Няма мърдане! Глобите от КАТ – двойни през почивните дни
Снимка: архив, Булфото

Всяко нарушение по празниците, без значение колко е голямо или малко, ще струва по 10 контролни точки на шофьорите, както и двойна глоба, обмислят от МВР.

Промените се очаква да влязат до седмица, за да могат да обхванат почивните дни по Коледа. След това те ще важат за всеки уикенд и за всеки празничен ден.

Така например ако в почивен ден караме технически неизправно превозно средство, ще губим двойно повече точки. Вместо 5, както е по закон, те ще са 10. Ако не поставим колан, отново ще следва същото наказание.

Още по темата

Говоренето по телефона също ще ни струва десет контролни точки вместо сегашните 4. Ще ни се наложи и да платим двойно по-голям акт.

Идеята на промените е да се намалят катастрофите, които стигат своя пик в почивните дни, а загиналите са много повече от тези в делниците.

"Шофьорите трябва да бъдат дисциплинирани. Не искаме да събираме повече пари от глоби, а да научим шофьорите, че не са сами на пътя и че отговарят за безопасността и на останалите участници в движението", обясняват от Пътна полиция пред "Монитор".

От там смятат, че новите правила ще имат положителен ефект най вече за недисциплинираните водачи.

От МВР планират още да прибират книжката на всеки, който прави рискови изпреварвания, а за да си я получи отново, да трябва да се явява на нов шофьорски изпит.

Санкцията ще се прилага основно на водачи, които изпреварват на двупосочни пътища и най вече на такива, които го правят на завоите. Според статистиката там стават и най-тежките катастрофи, които в повечето случаи са челни и почти всеки път има загинали при тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
10
 
10
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 5 години
През почивните дни ставали повече катастрофи. Щото тогава излизат да карат съботно-неделните шофьори, които през останалите 5 дена от седмицата на кола не се качват. От това губят и практика. И колкото са по-неуверени в действията си и не преценяват пътните ситуации мигновенно, а мислят дали всяка тяхна маневра ще им донесе по-голяма глоба, толкова по-неадекватни на пътя и опасни за останалите са.
74
3
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Проблема отдавна не са глобите, а липсата на полицаи които да ги налагат.
73
0
 
28
 
! Отговори
Геле преди 5 години
и 5000лв да стане глобата за превишена скорост значение няма като няма контрол или е само избирателен на места с абсурдни ограничения. Превантивност тук няма, очакваме, че с повишаване на глобата ще има стреснати - след 2-3 престветнати фара и всички са в границите на разрешеното и нарушител няма. Като се мине патрулката знаят, че друга след 5-10км няма да има и карат като обезумели. Как немогат да го разберат в КАТ това.
72
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това *** на снимката цял живот ще е на наш гръб!
71
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Униформените просяци отново в действие!
70
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
-Ей, тея катаджиите са напълно озверели вече...-Защо, какво е станало?-Ами спират ме оня ден, провериха ми документите, и накрая ме питат абе ти днес защо си без кола?
69
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицията и КАТ трябва да пълнят дупките в бюджета и да си оправдаят 100 милиона които им дадоха, и тези които ще им дадат - това е истината, не , че имат голема грижа на простолюдието. Всичко в тази държава се върти около глобите КАТ, НАП, всекакъв вид полиция , сига и венетната полиция защото нема икономика.
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия се ***.Да ни глобяват превантивно по 500лв. и да си удържат глобите.Никой не говори за купени ш. книжки и шофиране без ш. книжка.
67
13
 
12
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Проблемът е че 200% от българите са примерни шофьори (виж коментарите) , и ако ги спрат без колан е защото току-що са потеглили, ако говорят по телефона е защото са го взели да погледнат часа, ако са превишили скорост е защото знаците са зле поставени, и т.н.
66
0
 
4
 
! Отговори
до бед кампъни преди 5 години
В България ще си получиш глобата
65
3
 
3
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Кажи на кой адрес си получаваш глобата "за колан заснет на камера"!:)) Ххахаха! ама, че сте елементарни парчета!
64
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ми дадат директен пример - кога увеличаването на глобите е довело до намаляване на произшествията?Защото застрахователите постоянно се оправдават с увеличаване на произшествията, за да увеличават ГО и Каско; а полицията постоянно се хвали че увеличава глобите и това намалява произшествията. Някой от тях лъже, въпроса е кой?
63
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Поредната т.ъпотия.Глобите и сега не са малки.Просто трябва да създадете механизъм за тяхното събиране.Това което ще въведат е пак срещу масовия стриктен шофьор.Как ще процедират срещу шофирането без книжки.Постоянно четем:Виновния е с а книжка и с 1,7промила алкохол.Какво прави власт а там
62
3
 
22
 
! Отговори
До Bad Company преди 5 години
Ахаааа, най-после се издаде, че си най-обикновен ттрол на Герб! Каква Москва , какви пет лева, говорим за съвсем друго!!:)))))Много поздрави на Борисов!:))))
61
5
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
До до Bad Company 63И на кой от адресите ти, тролчев, идва глобата??? На този в Белгия ли, в Рим ли ?? Или може би и в Масква имаш такъв?? Ххах!
60
0
 
15
 
! Отговори
Хап преди 5 години
Стига с тези глоби, пуснете цивилни коли с камера в трафика за да се спират истинските ***. Дори в Румъния го има това от години, тука те спрат и проверят, всичко ти е ок, после давай пак ряз и чапрас на ***.
59
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е аз по новините само слушам за нови глоби и данъци, нищо за хората и нищо за облекчаване живота на хората! Какво става??
58
2
 
31
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Значи по празниците трябва да се спазва правилника, а после няма проблем ... всичко си е постарому. Велики са, велики са да измислят глупости ...
57
3
 
2
 
! Отговори
до Bad Company преди 5 години
А ако те хванат на камера? Нали се сещаш, че си смешен! Рядко виждаш полицаи на Запад, хвърляш фас и ти идва глоба, поне така е в Белгия! Послъгваш ми се струва, айде бегай почвай работа, че Шефа ще ти отреже заплатата от 500 лева!
56
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали е само мое усещане, ама напоследък новините май се състоят само от няколко теми:1. Нови данъци / глоби2. Повишаване на същещствуващи данъци / глоби3. Населението емигрира4. Бизнесът реве, че няма хора5. Създават се нови държавни служби