Срути се панел от блок

Инцидентът е станал в Стара Загора, няма пострадали хора, но автомобил е премазан
25 апр 2008 09:14,
26
Срути се панел от блок
Снимка: Булфото

Лицев панел от жилищен блок се срути рано тази сутрин в Стара Загора, съобщи Дарик радио.

Панелът е паднал върху лек автомобил, паркиран до блока, няма пострадали хора.

Живеещите на последните етажи са евакуирани.

В момента на мястото на инцидента има екипи на Гражданска защита и на полицията.

Предстои строителни специалисти от община Стара Загора да определят каква е опасността за хората в блока и какви мерки да се предприемат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Ккк преди 16 години
Мисълта ми беше за мерките! Трябва да се вземат два типа мерки констативни и ремонтни. Какво пречи Столична община централно или районните й кметства да пратят инспектори във всяка сграда на тяхната територия? Един инспектор, технически грамотно лице, с един чек лист. След предварителна уговорка/известие, отива при домоуправителя или при съсобственик, който е на разположение в момента, и прави оглед на сградата. След това записва резултатите в чек-листа и ги носи в службата си. Пак повтарям гледа се основно състоянието на тавана и реконструкциите по балконите на сградата, оглеждат се вертикалните проломи между панелите. Почти 100% от проблемите са в тези места. При констатиране на проблем се прави предписание от общината и се налага на етажната собственост да го отстрани своевременно, със или без финансова или техническа помощ от общината.
4
0
 
1
 
! Отговори
Ккк преди 16 години
В близките десет-двадесет години ще настъпи апокалиптична картина (наблюденията са ми от София), ако общините и държавата не вземат мерки. Не искам да мисля, че стрпоителни предприемачи, близки до общинските и държавни власти, имат огромен интерес това да се случи. Погледнете колко нови и незаети, непродадени, жилища има в София. Например нагоре по булеврад България, по център дори - Тодор Александров!
3
0
 
1
 
! Отговори
Ккк преди 16 години
Втората голяма беля е експлоатацията на жилищата от живущите в тях. За това нещо вина пак имат общините. Поне според мен! Проблемите с експлоатацията са два типа. Първият е свързан с течове в сградите. Наводняват се мазета и ерозират основите. Протичат тавани, понякога асансьорни шахти и вътрешни/вертикални тръбни пътища за това вече писах. Протичането на таваните, поради специфичната технология на панелените жилища, е доста по-опасно от първото. Вторият тип проблеми е свързан с избиването на част от вертикалните стени в сградите. Няма неносещи стени в панелен блок. Кой е инженерът, който ще застане зад обратното твърдение. Например, че прозоречната панела не е носеща!? Че някои по-тънки стени около сервизните помещения не са носещи!? Само гофретите не са носещи, но те са и много рядко разпространени основно сгради от началото на осемдесетте.
2
0
 
0
 
! Отговори
Boris преди 16 години
V cjl svjt panelkite se strojt za nai bednite i na vseki 20 godini se subarjt i se strojt novi , zashtoto imat kratuk jivot. Tezi zavarki mejdu panelite izobshto ne sa vechni i sega tepurva v cjla Bulgaria ochekvaite v sledvashtite godini dosta podobni sluchki. A ne moga da razbera bulgarina tolkova lie glupav ili naiven che plashta ludi pari za panelno jilishte i si misli che e napravil super investicij , che kato padnat edno dve blokcheta nikoi njma da iska da kupuva i CHESTITO :)
1
1
 
0
 
! Отговори
Ккк преди 16 години
Защо предстои да се вземат мерки от строителни специалисти, а не са били взети навреме!? Рушенето на панелените блокове, особено по-старите, до 60-те години, е факт. Това се дължи на некачественото строителство по време на дългото социалистическо управление. Основно измерението е едно - некачествено производство в домостроителните комбинати. Що се отнася до монтажа на място, то той е бил явно достатъчно добър, но не решава проблемите, ако има некачествена панела и строително-монтажен план. Елемент от последното - проблеми в панелените гета на последните етажи възникват поради шантавата технология на изграждане на покривите. Една пластмаса, която за десетина години изгаря при нормални метеорологични условия за България. Оттам следва намокряне на заварките, ерозия в самата панела и всичките тези неща, които виждаме по столичния квартал Надежда, сега в Стара Загора, преди време в Кюстендил и на много други места.