За 500 лева! Освободиха от ареста обвиняемите за смъртта на Куцаров

Тълпа полицаи ръкопляскат в съдебната зала след решението на Софийския градски съд
6 фев 2009 21:30,
99
За 500 лева! Освободиха от ареста обвиняемите за смъртта на Куцаров
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд освободи от ареста Божидар Проданов и Ирен Вълев, обвинени, че са причинили смъртта на Пламен Куцаров.

Съдът им наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" по 500 лева.

Куцаров почина на 21 януари, след като бе задържан от полицаи и бе разпитан.

По време на заседанието съдията каза, че починалият Пламен Куцаров не е подписал заповедта за задържането му, както и декларацията към нея, което по закон е задължително.

Така, според съда, конвоирането с белезници на Куцаров не е трябвало да бъде осъществявано по начина, по който е направено.

Ако една заповед за арест не бъде подписана от лицето, което трябва да бъде задържано, това означава, че са нарушени човешките му права, коментира съдът.

За разлика от Куцаров, неговата приятелка Виолета Валентинова е подписала декларацията и заповедта за ареста си.

Според съда, тъй като Куцаров е бил задържан от една група, а двамата обвиняеми - Проданов и Вълев - са го конвоирали в късен вечерен час, не е имало как да знаят, че той не е подписал заповедта за арест.

Единственото, за което съдът смята, че обвиняемите биха могли да бъдат виновни, е фактът, че когато Куцаров е казал, че не се чувства добре, те не са му свалили веднага белезниците, а са направили това едва когато "той е започнал да издава хъркащи звуци".

Те е трябвало да преценят състоянието му.

Според съдебномедицинските експертизи Куцаров е починал от остро разстройство на кръвообращението и кислороден глад вследствие на немарливо изпълнение на работата на органите на реда, при използвана сила и белезници.

Данните от производството сочат, че Куцаров е бил легнал по очи, с белезници и с качулка на главата в дома си, след като органите на реда са започнали обиска.

Той е бил воден с качулка и белезници във всяка стая.

Приятелката му разказала пред разследващите, че забелязала, че той бил с подути устни.

Както в полицейското управление, така и в Института по психология на МВР Куцаров казвал, че се чувства добре.

Той е бил отведен от института от двама маскирани с белезници и качулката на дрехата, която носел.

Никой не е казал по време на разпитите, че починалият е бил с качулка преди извеждането му от института.

В производството се посочва, че Куцаров е бил с качулка единствено по време на обиска в дома му.

Затова според съда няма как на главата му да е имало качулка, още повече стегната, която да е могла да го задуши.

Свидетели са заявили, че след престоя му в института Куцаров не изглеждал добре, имал блед вид, дори се движел бавно "като старец".

Според съда Проданов и Вълев не могат да носят отговорност за това, че Куцаров е бил с белезници, защото не те са му ги поставили.

Никъде в събраните досега доказателства не се посочва, че Куцаров е бил с глава между коленете, а е бил само леко наведен.

Констатирано е от съдебните медици, че Куцаров има хронична злоупотреба с наркотици.

Съдът намира за странно как, след като самият Куцаров е казал, че от 2006 г. не употребява наркотични вещества, в деня на смъртта - 21 януари, когато цел ден е бил под полицейски контрол, малко преди смъртта си той е успял да вземе хапче амфетамин.

Съдебните медици са констатирали, че по ръцете му има синини на местата, където са били белезниците.

Заедно с Божидар Проданов и Ирен Вълев в автомобила, с който Куцаров е бил превозван вечерта, са били Кирил Пенков, който управлявал автомобила, както и началникът на групата Сергей Куртев.

Пенков и Куртев, заедно с още около 50 свои колеги, бяха в съдебната зала, за да окажат подкрепа на двамата си колеги.

Всички те ръкопляскаха, когато разбраха, че Божидар Проданов и Ирен Вълев излизат от ареста.

Служителите на МВР разказаха пред журналисти, че са направили подписка в подкрепа на колегите си, под която са се подписали 97 души, но тя е била спряна от техен началник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Yoan преди 15 години
Е тва, че МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА властва вече стана очеизвадно! 1000 милиционера срещу 2000 протестиращи, катаджии през 200 метра, нови районни управления, вечерни часове, а сега пък освободени за "цели" 500 лева! Олееей, много пари ! Ама те са напълно невинни хората, просто човеко си умре !
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Съгласно закона за МВР, след като заповедта за задържане е нередовна, на Куцаров не може да му бъдат слагани белезници, както и да бъде конвоиран.-Баси простотията-ми като не се е подписал значи не трябва да го задържат ли?Нали има свидетел ,че отказва и той пак е вътре!!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Nikolow преди 15 години
Едно време мутирте правеха такива неща с хора които не си плащаха рекета, и пак излизаха невинни, сега вече кауните с пагони ще могат законно да ни спукват от бой до умиране...... "Народната Милиция - биещото сърце на народната власт" нещо да се е променило?
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Що за глупости бе ?? Не бил подписал заповед за арест .Ми то по тази логика всеки бандит при задържане и арест ще каже -не подписвам ,чао отивам си в къщи."Единственото, за което съдът смята, че обвиняемите биха могли да бъдат виновни, е фактът, че когато Куцаров е казал, че не се чувства добре, те не са му свалили веднага белезниците, а са направили това едва когато "той е започнал да издава хъркащи звуци".Те е трябвало да преценят състоянието му."Ей това направо ме кърти от всякъде-агатиии и съда и жалката формулировка.. Задържан за участие в банда за отвличания и убийства се конвоира с белезници .Сега след този прецедент всеки задържан дори за тежко престъпление може да се оплаче ,я от сърдечни проблеми я от хемороиди и да поиска да му свалят белезниците ..А колкото до полицаите конвоиращи задържани лица -предлагам на всеки от тях да раздадат по един стетоскоп-та да са по-точни в преценката си за здравословното състояние на задържания!!!!!!!!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Еми неслучайно ги пускат-нали трябва да им затворят устите,много произшествия ще станат вътре,просто ще ги очистят навън...
13
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Не сте запознат за Аржентина.......
12
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Е пуснете ги та да направят друга беля.....
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Повечко такива случаи трябва да има -правосъдие в България и без това няма та трябва направо по аржентински образец да се чистят бандитите
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Истински *** е България.
9
0
 
0
 
! Отговори
kuki преди 15 години
ACAB
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз на тази държава бих се отгоре.После ще пусна сифона. Това е България - турският *** на Европа.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...ръководителят на групата Кирил Пенков е бил подсъдим и впоследствие оправдан по делото за изтезанията, приложени спрямо Юри Ленев, който бе обвинен за убийството на Андрей Луканов, но всички обвинения срещу него и съучастниците му паднаха.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има смърт,няма виновни ,това ако е правосъдие !!!!!!!!!!!!!Kопнато от нета Магистратите решиха, че съгласно повдигнатото обвинение престъплението на Вълев и Проданов се води леко, поради което не е необходимо постоянното им задържане. Освен това двамата са направили всичко възможно да помогнат на умиращия Куцаров, като са му правили изкуствено дишане и др. От мотивите на съда се разбра, че около смъртта на арестанта има доста неизвестни, както и странни пропуски в съдебно-медицинската експертиза. Важен е въпросът защо заповедта за задържането на Куцаров не е била оформена по надлежния ред в нея няма подпис на задържания, а освен това липсва и съответната декларация. В същото време приятелката на Куцаров, която е задържана заедно с него в нейния апартамент, е станало по законния ред с редовна заповед и декларация. Съгласно закона за МВР, след като заповедта за задържане е нередовна, на Куцаров не може да му бъдат слагани белезници, както и да бъде конвоиран. Куцаров, който бе задържан по подозрения за участие в група за отвличания, почина на 22 януари в кола на антимафиотите след като е бил подложен на детектор на лъжата в Института по криминалистика към МВР. Задачата на четирима полицаи е била да го върнат в сградата на бившата ГДБОП. Куцаров е взет от института с ръце на гърба, оковани с белезници, които не са били поставени от конвоиращите го четирима полицаи. Друг е разпоредил Куцаров да бъде конвоиран и да му бъдат сложени белезници в противоречие със закона, посочиха магистратите. Вълев и Проданов заедно с другите двама полицаи Кирил Пенков (ръководител на групата) и Сергей Куртев са заявили в показанията си, че Куцаров е изглеждал зле, движил се бавно и неестествено "като старец, а не като млад човек". Когато го качили в буса, казал, че му е лошо.Съдът счита, че полицаите е трябвало да преценят ситуацията и да му махнат белезниците. Според констатациите за смъртта на Куцаров, той е починал от кислороден глад. Установено е, че белезниците са били много силно затегнати, кръвообращението е било нарушено, а по китките са открити големи оттоци.Според съда е важен и въпросът защо, след като Куцаров свидетелства, че не употребява наркотици от 2006 г., и през целия ден е бил под наблюдението и в ръцете на полицаи, в стомаха му е открито значително количество амфетамин, който не е бил разграден. В съдебно-медицинската експертиза е посочено, че наркотикът е поет в "кратък период" преди смъртта, но не се уточнява какъв е този кратък период минути, часове или дни. Решението на съда да освободи Вълев и Проданов бе посрещнато с бурни овации от колегите им, които присъстваха в залата, включително от полицаите Пенков и Куртев, които са били заедно с обвиняемите в буса, превозвал Куцаров. Пенков и Куртев обаче са седели отпред и срещу тях няма повдигнати обвинения. Интересна подробност е, че ръководителят на групата Кирил Пенков е бил подсъдим и впоследствие оправдан по делото за
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нямат край своеволията на МВР, комунизма си продължава в пълна сила, то май никога не ни е напускал. Убиват, крадат,няма възмездие. Затворите са пълни с затворници излежавайки присъди от по 10-12 г. за пълни глупости, я някоя кола или обири на мази. А големите престъпници свободно се разхождат, никому нищо не сторили, те милите никога не са крали, не са убивали горките, дайте да им го спестим възмездието. Напрово съм възмутена, егати брутализма. И пак егати нагласеното арестуване на Златко Баретата ли беше. Какво да кажа, ами днес четох майка пребила от бой детето си в с. Цонево и постигнала споразумение с прокуратурата и й дали на милата 1,5 г. условна присъда. Е това, ако е спарведливо?
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пак популизъм, та нали остават следи ако изобщо е била стягана. Следите са едни, ако е бил жив и е имал качулка, а други ако е умрял с нея.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ц ц ц ц ! Зле сме си. От мутренските години са се променили само мутрите. И по- зле ще става.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И ние ще ръкопляскаме на вашето погребение!
1
0
 
0
 
! Отговори
! преди 15 години
Е кво има да се коментира , поредното безобразие в едно жалко подобие на държава