Жертви на полицейски грешки в България

В повечето случаи съдът смекчава обвинението срещу униформените
27 сеп 2009 21:43,
107
Жертви на полицейски грешки в България
Снимка: Булфото

Неведнъж през годините жертви на полицейска стрелба станаха десетки невинни хора .

В повечето случаи съдът променя първоначалното обвинение към униформените за умишлено убийство и приема, че те са причинили смърт по непредпазливост или при немарливо боравене с оръжие.

След шумните процеси най-често се дават ниски присъди, срещу които отчаяно протестират близките на загиналите. Ето и някои от тези случаи, припомнени от агенция БГНЕС.

11 януари 1995 година – паркингът пред столичния хотел “Плиска”. Тогавашният главен сержант Венелин Тодоров безпричинно убива Георги Параскевов пред очите на съпругата му Христина, в колата им.

Две години по-късно е осъден за непредумишлено убийство, присъдата му е 2 години затвор. Съдът приема, че Тодоров е твърде неопитен като полицай, заради което е допуснал грешка.

23 октомври 1998 година - „Петолъчката” край Сливен. Старши сержант от РПУ Сливен Здравко Петков застрелва със служебния си автомат „Калашников” 16-годишната Станиела Бугова при проверка на автомобил пред очите на брат й и майка й.

Военният съд осъди Здравко Петков на 2 години и половина затвор. По време на процеса става ясно, че Петков не е обучаван да стреля, но въпреки това борави с автомат.

29 януари 2001 година – в центъра на София, пред заведението „Габро”, е застреляна 16-годишната Елеонора Димитрова.

Ден по-късно полицаят Калин Кьосев се предава като извършител. Бил събрал колегите си в заведение, за да ги черпи за повишение.

В крайна сметка през 2006 година Върховният касационен съд даде на бившия полицай Калин Кьосев 4 години затвор. Той обаче излезе предсрочно на свобода.

31 юли 2006 година – в района на хижа „Цепина" край пазарджишкото село Дорково е застрелян 68-годишният гъбар Георги Божанов.

Районният инспектор сержант Росен Овчаров и колегата му Стоян Пачалов дошли на проверка в хижата, после решили да пострелят. Един от куршумите улучва смъртоносно в главата Божанов.

В кръвта на полицая Овчаров е открит алкохол. Единствените наказания, които отнасят, са глоби до 1500 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
ionstorm преди 14 години
Аз им предложих да взема отпечатъци вместо тях, понеже няма подръка огледало да си взимат от него. Те ми се сопнаха да не съм се правел на отворен. Аз станах много отворен и ги изгоних като мръсни мачета.Тия стават само като ти оберат къщата, да дойдат да разгледат какво е останало за доошушкване и да снесат информацията на приятелчетата си.КУКИ, ХОРАТА ВИ МРАЗЯТ! *** ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА ОТ ВАС! ИЛИ СЕ ВЗИМАЙТЕ В РЪЦЕ, ИЛИ СИ *** МАЙКАТА НЯКЪДЕ КЪМ ЛУНАТА!!!
100
0
 
2
 
! Отговори
ionstorm преди 14 години
"аз питам вас "плюещите" ако утре нахълта някой дивак у вас на кой номер ще звъннете"Вервай ми, звънял съм им 2 пъти и няма да потретя в живота си. Последния път дойдоха някакви клоуни с едни куфари все едно CSI Miami ми дойдоха на гости. Не стига че се държаха все едно съм заподозрян дали пък сам не съм си разбил къщата, ами ми заявиха че не можели да вземат отпечатъци от най обикновен разклонител от българските, черните. БИЛ МНОГО ГРАПАВ!?!?!?!
99
0
 
3
 
! Отговори
ionstorm преди 14 години
В такъв случай аз пък искам за полицаите при убийство на случаен гражданин смъртна присъда. Да видиш колко бързо ще станат много опитни.
98
0
 
2
 
! Отговори
Pfffff преди 14 години
NWA го казаха преди години още . По принцип това е най-голямата и главна банда в държавата - МВР, очи, братя, незнам си кви си нищо не са пред тях. The BiGGEsT GANG IN THE CITY is the madafacin Cops
97
1
 
1
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
"Жертви на полицейски грешки в България" - и къде в тези изброени случаи има полицейска грешка?! Това, че пред съда не са били представени достатъчно доказателства, за да отсъди умишлено убийство при всичките тези случаи, не означава, че това са "полицейски грешки".
96
0
 
1
 
! Отговори
GOD преди 14 години
СМЪРТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!чисто и просто = ухла след баня
95
0
 
1
 
! Отговори
ddddd преди 14 години
аз ако разчитам на тия да ме пазят или да пазят дъщеря ми.....смех,смех!!!!
94
0
 
1
 
! Отговори
ima li zna4enie преди 14 години
da si doidem nadumata aaa iii da poglednem realno na ne6tata v balgariq nai-golemite prestapnici sa 6ofiorite........ to4ka policaite kato vidqt du6mani mu6ti i hora zabogateli po......na4in gi pozdravqvqt ;-kak si ko prai6 dobre li si a kato vidat nqkoi 6ofer osobeno po-malak ili kolata mu da e malko po nato4ena i i ole toia eisega 6te vidi 6te mu vzema knijkata neznam kakvo 6te kaje6 4e e ob6testven vrag nomer edno hah tova e omajaemi zriteli.....
93
0
 
1
 
! Отговори
ima li zna4enie преди 14 години
tuk 4eta samo oplakvaniq dobre i kakvo predlagate........
92
0
 
1
 
! Отговори
Гражданка преди 14 години
Колегите дето са корумпирани и мързеливи са покровитествани от началници, който също са корумпирани и мързеливи, които пък са покровитествени от още по големи началници .... и така до без край! Как обикновеният полицай да ги посочи с пръст, като и той семейство храни! А обясни ми ако можеш?
91
0
 
1
 
! Отговори
крум преди 14 години
моите почитания към автора на статията - това е статия - с данни, и след това влезлите в сила наказания. всеки си прави изводащото по принцип БГ журналята ми пишат едикой си убиец - убил - лош е. търси се само сензацията, това че едно малко фактче неспоменато променя изцяло положението не се отчита. болшинството хора - като сеедно сериал гледат - "тоя е лош ми казаха по вестниците" и повече никаква мисъл по въпроса
90
0
 
1
 
! Отговори
крум преди 14 години
правова държава означава, като убиеш човек, по непредпазливаст, умишлено, привешавайки пределите или каквото и дае да си понесеш последствията. с кола, пистолет, или щото си проектирал сграда убиец - или кавото и да е, има си наказания. БЪЛГАРИЯ НЕЕ ПРАВОВА ДЪРЖАВА - "В кръвта на полицая Овчаров е открит алкохол. Единствените наказания, които отнасят, са глоби до 1500 лева." - ЕТО ЗАТОВА НЕЕ ПРАВОВА.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ обаче и другата страна на медала,*** пребива полицай и после,госъдив страсбу
89
0
 
1
 
! Отговори
Реформатор преди 14 години
До 87.Темата за изнудването от страна на административните служби е друга. Има решения и за това.Въпроса е, че КАТ нямат място в системата на МВР. По никакъв начин не са обвързани с осигуряване на обществения ред и сигурност.Впрочем, същото се отнася и за пожарникарите. Има си агенция отговорна за бедствия и аварии, има граждаска защита.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
по глупав от полицая може да бъде само неговия началник
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Изкарване на КАТ от системата на МВР и преминаването им към министерството на транспорта"Теб някога ДАИ спирали ли са те? Щото ако Катаджия ти иска 20лв. в ДАИ те въртят докато не кишнеш 100-тачака.Пък видяхме и книжки как се взимат.
86
0
 
1
 
! Отговори
защо? преди 14 години
По време на процеса става ясно, че Петков не е обучаван да стреля, но въпреки това борави с автомат."А този който му е дал автомат осъдиха ли до?ама така е,вижте жертвите кави са,най-обикновени хора,които нямат сила ,а и средства да се борят с корумпираната съдебна система...И когато сгафиха с Чората и се появи човек с пари,нещата се обърнаха на 180 градуса,излязоха на протести защото усетиха че има и по силни от тях.А защо не протестирахте срещу нищожните присъди на убийците на деца?
85
0
 
1
 
! Отговори
God преди 14 години
Нашите полицаи и с прашки да ги въоръжат, пак ще се изпотрепят сами камо ли другите. Аз също съм привърженик на идеята патрулните полицаи да ходят без оръжие - само с електрошокови палки. И без това не умеят да стрелят, шанса да се самонаранят е огромен, а да убият бандит - нищожен. Виж, ако стрелят по случайни минувачи винаги уцелват. Ако сте обърнали внимание, нашите полицаи само създават проблеми - не ги решават. Иначе са първи на стачките!
84
0
 
1
 
! Отговори
Реформатор преди 14 години
8. Разработване на методи за измерване ефикастноста на полицията /копиране на съществуващите в Дания, БЕЗ `ПОДОБРЕНИЯ` от българска страна/.9. Изкарване на КАТ от системата на МВР и преминаването им към министерството на транспорта.10. Обществена избираемост на началниците на управленията по области.
83
0
 
1
 
! Отговори
UNKNOWN преди 14 години
BATE PO PROST 4OVEK OT POLICAIA V BG NEMA SEKI OT KOL I VUJE MOJE DA STANE POLICAI AE BEGAI DRUGADE DA GOVORI6 ZA ZAKONI,ZAKONA E ZA KON NE E ZA LUV
82
0
 
1
 
! Отговори
Реформатор преди 14 години
5. По време на работа полицая става `неприкосновен`!6. В извън работно време полицая носи двойна отговорност за простъпките си.7. Със спестените средства се оборудват градовете с видеонаблюдение.и още няколко точки.