Алексей Петров остава в ареста

Обвиненията към Октопода: таксита, секс клубове, пране на пари
12 фев 2010 18:23,
261
Алексей Петров остава в ареста
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави в ареста Алексей Петров и още шестима от задържаните при акцията "Октопод".

Това са Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците), Момчил Кръстев и Николай Велков.

Седмината бяха задържани по време на специализираната операция "Октопод" тази седмица.

Според МВР и прокуратурата, групата, към която принадлежи и Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

В мотивите за решението си СГС записа, че макар количеството доказателства към този момент да е твърде оскъдно, може да се направи обосновано предположение, че седмината са извършили престъпления, в които са обвинени, а ако са на свобода, могат да извършат и още престъпления.

От решението на СГС стана ясно, че в основата на производството срещу седмината е разследването срещу Антон Петров-Хамстера за пране на пари.

Именно към тези материали са прикрепени още доказателства, с които е започнало досъдебното производство към задържаните, един от които е и самият Антон Петров.

Съдът уважи искането на адвокатите да не бъдат вземани предвид данните, изпратени от ДАНС, тъй като те не са доказателство по смисъла на НПК.

Съдът записа в мотивите си, че повдигнатите обвинения към момента не са достатъчно прецизни, но това е оправдано, тъй като са работни.

Съдът отказа да вземе предвид и протоколите от претърсването и изземането, направено по време на акцията "Октопод", при която бяха задържани седмината обвиняеми.

Тежестта на обвинението и общественият интерес са също факт, който обосновава задържането в ареста, записа СГС.

Общественият интерес също e факт

В мотивите се отбелязва, че се засягат голям кръг обществени отношения.

Седмината задържани могат да обжалват днешното решение на съда на по-горна инстанция в тридневен срок.

В този случай - на 18 февруари Софийският апелативен съд окончателно ще реши дали те да останат в ареста, или да освободени с по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на Алексей Петров - Ина Лулчева, заяви пред журналисти, че е очаквала това решение на съда.

Ако не ги задържи, това щеше да бъде крах на държавата, коментира Лулчева.

Алексей Петров: Омаскариха ме

Вероятно спецификата на работата ми понякога е ставала повод да породя съмнения, но това винаги е било изчиствано пред ръководството на ДАНС.

Това заяви бившият съветник в агенцията и бивш офицер на прикритие Алексей Петров пред Софийския градски съд /СГС/.

Никога и по никакъв повод не съм извършвал престъпления и затова ви моля да не вземате предвид справките на ДАНС, които прокуратурата днес прилага, заяви пред съда Петров.

Според него справките са изготвени в резултат на различията му със сегашното ръководство на ДАНС.

Това е фабрикувана информация в стил на посттоталитарен модел, коментира Петров.

Учудващо е, че ДАНС предоставя информация за мен, след като до 1 септември м.г. съм бил в непрекъсната професионална комуникация със службата, добави той.

Изпълнявал съм много роли

По време на правителството на Иван Костов поради оперативна необходимост трябваше да постигна определени статуси - по отношение на таксиметровата компания, за която се говори, че съм свързан, и за дружеството "Кремиковци", заяви Алексей Петров.

Той допълни, че никога не е имал дейност с хора от тези две дружества, освен онази работа, която му е била възлагана от Националната служба "Сигурност" и ДАНС.

Изпълнявал съм много роли, но никога не съм бил ръководител на организирана престъпна група, заяви Петров.

Публично съм омаскарен и ми бе наложен тормоз, посочи той.

Прокуратурата поиска постоянно задържане за Петров и още шестима арестувани.

Такситата 1280 , секс клубове, пране на пари

Сред основанията за това искане са и показания срещу задържаните от трима анонимни свидетели.

В материали от ДАНС, събрани от прокуратурата, се твърди, че Димитър Митов-Митко полицая, когото прокуратурата все още издирва, бил свързан с Алексей Петров.

На Петров се отчитал и друг от задържаните - Антон Петров-Хамстера.

Още по темата

Свидетели заявили пред прокуратурата, че фирми, сред които таксиметровата компания „С Експрес“ (известна като такси 1280) , лизингови и застрахователни дружества, както и клубове за платени сексуални услуги, били свързани с Алексей Петров.

Според защитата, няма никакви преки доказателства, които да подкрепят тази теза.

Обвинението твърди, че от 1997 г. насам Петров е образувал и ръководел въоръжена, организирана престъпна група, която се е занимавала с пране на пари, придобити от данъчни престъпления, източване на ДДС, принуждаване към проституция, рекет и други тежки престъпления.

Част от свидетелите посочили, че са били заставени да прехвърлят свои имоти или дялове от фирми в полза на близки до Алексей Петров хора.

В показанията си един от анонимните свидетели заявява, че Алексей Петров имал сериозни интереси в завода "Кремиковци" и дълго е имал кабинет там.

Това бе потвърдено през седмицата и от изявления в медиите на бившия изпълнителен директор на дружеството Александър Томов.

"Продадена като проститутка в Амстердам"

Потърпевши от дейността на Петров са дали показания пред прокуратурата за това, че са били подложени на психически и физически тормоз, и държани в офиси на фирми, близки до Алексей Петров, с цел да подпишат записи на заповеди за десетки хиляди евро.

Свидетелят Илияна Йорданова цитирала думи на един от обвиняемите - Марчело Джотолов, който й казал: "Имаш майка, имаш баща, имаш семейство". 

Имаш майка, имаш баща

Към Йорданова се обръщали с думите, че ако не подпише, "ще бъде продадена като проститутка в Амстердам".

Според обвинението, Антон Петров имал близки връзки с Алексей Петров, който "уреждал" хора, имащи проблеми с правоохранителните органи.

Справка на ДАНС сочи, че Антон Петров-Хамстера заемал високо място в структурата за организирана престъпност, занимаваща се с отвличания, рекет, убийства, проституция, разпространение на наркотици, укриване на данъци, "източване" на ДДС и злоупотреби с пари на дружеството "Кремиковци".

За други двама от обвиняемите - Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, прокуратурата е събрала данни, че  имали проблемни отношения с убития кмет на Елин Пелин Янко Янков.

Пред обвинението показания е дал и Пламен Тимев-Ганди, който разказал, че бил принуден да сключи договор за заем за половин милион евро. 

Няма термин като "реален" и "официален" собственик

Защитниците на Антон Петров-Хамстера заявиха, че справките на ДАНС не са подкрепени от нужните доказателства и затова не бива да бъдат обсъждани от съда. 

Вярвам на министър-председателя Бойко Борисов, който казва, че докато е бил на ръководен пост в МВР, такава престъпна група не е съществувала, заяви адвокатът на Антон Петров - Ваня Траянова.

В правото няма термин като "реален" и "официален" собственик, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
15
 
! Отговори
Митко преди 14 години
Навсякъде в страната "бакшишите" разкарват *** по хотелите. Само се обаждаш на един номер и правиш заявка ... И тук в Карлово е така ...
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И сега съм сигурен, че ще го пуснат и него както пуснаха и другите.Целия цирк е за 3 дни.
5
4
 
9
 
! Отговори
sd преди 14 години
Неграмотната *** няма да се научи кога се пише "й" и кога "и" най-накрая!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това някаква шега ли е?. По тези обвинения и глоба не могат да му издействат.
3
3
 
13
 
! Отговори
Rlf преди 14 години
Цирка продължава, очаквайте второ действие на филма които вече гледаме за пореден път !
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най честния да си след тази акция и тези писания ходи доказвай,че нямаш сестра.
1
8
 
20
 
! Отговори
we преди 14 години
Куршум в главата на ***, за дето е предизвикал толкова мъка.