10 години за Марио Николов. Людмил Стойков - невинен

Оправдаха президентския спонсор. Останалите получиха 42 години затвор
29 мар 2010 10:54,
146
10 години за Марио Николов. Людмил Стойков - невинен
Снимка: БГНЕС

Престъпната група „Николов-Стойков“ се оказа само „Николов“.

Съдът оправда обвинения за пране на пари, източени от програма САПАРД, президентски спонсор Людмил Стойков.

Останалите обвиняеми бяха признати за виновни и получиха общо 42 години затвор.

Според обвинението те са изпрали 7,5 милиона евро, взети неправомерно от европейския фонд.

Марио Николов беше признат за виновен за това, че е организирал и ръководил престъпна група, изпрала средствата. Съдът му присъди 10 години лишаване от свобода и глоба от 30 хиляди лева. Наказанието си ще изтърпи при първоначален строг режим.

Съпругата на Марио Николов – Мариана Николова беше призната за виновна за участие в престъпната група и получи 8 години затвор и глоба от 30 хиляди лева.

Останалите обвиняеми – Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов, имат присъди по 6 години затвор при първоначален строг режим. Всеки от тях трябва да плати по 30 хиляди лева, което е максималната глоба по закон.

Съдът постанови отнемане в полза на държавата на имущество на осъдените на стойност близо 13 милиона лева. Те трябва да платят и разноските по делото в размер на 10 хиляди лева.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Апелативния съд.

Людмил Стойков беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група и съдът отмени глоба и конфискация на негово имущество.

След края на заседанието Людмил Стойков коментира, че никога не е съществувала престъпна група „Николов-Стойков“. Ако е имало и най-малка възможност, той щял да получи присъда.

В изявлението си след обявяването на присъдите Стойков обвини медиите за обществения натиск.

„Въпросът можеше да се реши още преди две години и половина, но нямаше воля. Вие, медиите, също помогнахте, спестявайки истината и виждате какъв обществен натиск имаше“, каза той.

Стойков припомни, че неведнъж е декларирал готовността си да бъде разпитан на полиграф.

„Ако някой мисли, че съм оправдан неправомерно, съм готов още утре да застана на детектор на лъжата“, категоричен беше той.

Стойков определи присъдите на другите обвиняеми като много тежки.

Прокурорът по делото Андрей Андреев каза, че е доволен от присъдите, защото на 90% обвинението е успяло да докаже своята теза.

„От присъдата на Софийския градски съд излиза, че има престъпна група „Николов“, коментира обвинителят, но отказа да отговори на въпроса дали ще протестира оправдателната присъда на Людмил Стойков. Първо трябвало да се запознае с мотивите на съда.

Прокурор Андреев заяви, че никой не е оказвал натиск Стойков да бъде обвинен, а самият факт, че е бил на подсъдимата скамейка означава, че над него не е имало политически чадър.

На въпрос кой е крайният получател на изпраните пари, след като не е комплексът „Дюни“, прокурорът заяви, че те са били инвестирани в другите фирми на подсъдимите.

Тезата на прокуратурата беше, че Марио Николов и Людмил Стойков били на върха на организирана престъпна група, изпрала неправомерно взети по САПАРД милиони, които минавали през регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис" и след това влезали като инвестиции в курортния комплекс "Дюни".

Осъдените днес са обвиняеми по още едно дело, което е за конкретното източване на парите от САПАРД.

Разследването срещу Марио Николов, Людмил Стойков и останалите обвиняеми започна след сигнал от ОЛАФ.

Делата срещу групата се следят с особен интерес в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 14 години
ами като не е имал връзка - защо е бил на подсъдимата скамейка? някой ток лъже!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! който лъже - В ПАНДЕЛАТА! ако ще и да е прокурора или съдията!!!!!!!!!!!
102
2
 
2
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 14 години
БГ СЪД = ЦИРК
101
1
 
3
 
! Отговори
ратататата преди 14 години
това е човек на БСП - найстина не ми се вярва и на мен да влезне в затвораама явно ЕУ има пръст в това дело така че все пак има някаква надежда
100
1
 
8
 
! Отговори
безименна преди 14 години
Е, как ще осъдят на ГОЦЕТО спонсора? ГОЦЕТО къде е? Нали затова са тези изпълнения и отношението му към новото правителство, защото е застрашена персоната ГОЦЕ. Колко е жалък, как може президент да се държи така, да падне толкова ниско. Да го свалят най-после - той е срам за България.
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Понеже виждам, че тук всички са адвокати и въобще хора вещи в областта на правото - та обжалването не спира изпълнението на присъдата.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На Стойков само за това ,че е от Перник и има няколко милиона бих му дал 10 г. С две ръце съм да застане на детектор на лъжата както предлага той ,но да има и независими свидетели на теста.Не се радвайте на другите присъди ,защото на по-горни инстанции могат и да ги искарат невинни.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бе що си толкоз *** ти се чудя. "Хората знаели", това ми звучи като "Една жена каза", ха-ха-ха...червен тъпоглавник. Явно "хората от Разлог" са надничали в документите докато са се подпечатвали при нотариуса :))) Тези неща са на толкова високо ниво, че простосмъртен комунист, дето само за идеята е червен, никога няма да има достъп и да разбере какво точно се върши. Ама то на вас, червените ви е простено да сте *** :)))
96
1
 
2
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 14 години
Spete spokoino xora-zapo4vat objalvaniqta a s tqx i tsirka.
95
0
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 14 години
То си пише бе профан - "Съдът постанови отнемане в полза на държавата на имущество на осъдените на стойност над 12 милиона лева." 30 000 лв. е глобата само! Ако имаше малко повече акъл можеше и повече от 350 евро да изкарваш.
94
2
 
1
 
! Отговори
mitaka преди 14 години
То си беше ясно, че ще го опраскат Марио. Всичките глупости, дето се пишат по пресата и се разпространяват по медиите са поръчкови. Истината е, че му разказаха играта. Прибраха му всичките налични кинти и го върнаха в първи клас. Сега ще има обжалване, съответно намаляване с няколко години, смяна на режима и пр. Това е положението - когото хванат го отнася за всичките други.
93
1
 
2
 
! Отговори
мъка преди 14 години
един осъден - радостама като се замисля че се радвам на нещо толкова нормално никак не ми е радостноче даже не се знае сега сигурно ще се обжалва и т.н.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
e ot takiwi issrodi si padi nai mnogo germania i fraizia, tam xorata platat dolkowamnogo danak, i EG posle giprasta po betnite darjawi sa kakwo li ne, a tia gi gradat, as jiweia w germania plastam danazi sa da me krade niakav rasboinik ot bg, i kato se warna w balgari, kakwo parwisch tam tuka si mnogo dobre, wij ni nowata kola ,kasta .i.n.t, tia pari as sam mu gi dal , palni nestasnizi, rasboinizi
91
0
 
6
 
! Отговори
надай се,ку.. преди 14 години
Честито,гоце!Сега, като спретнеш и една партийка,ще цъфнеш и вържеш!Само дето ние ще гласуваме,а не твоя спонсор!Па белким ти цъфне марулята!:)
90
0
 
0
 
! Отговори
GOSPOD преди 14 години
4ESTITA CVETNICA
89
4
 
2
 
! Отговори
хаха преди 14 години
Червения *** си ти в случая,Нишо чудно довечера да си викал на конгресите на БСП да живее Станишев.А това което ти го казвам го знае всеки в Разлог примерно..Направи си труда да отидеш и дап о разпиташ хората работещи в Балканстрой.Само че прокуратурата работи много избирателно и по заповед...Над 1000 декара са заменени от Балканстрой в съдружие с Цветелина Бориславова за строеж на Пирин голф.същите са в съдружие и в хотелите Перун и Катарино.А фирмата е една от най-близките до Доган.
88
1
 
8
 
! Отговори
зъл преди 14 години
Както се очакваше Гоцевото протеже е оправдано! Нищо ново под слънцето. Докато не бъдат вкарани в затвора поне 200-300 магистрати правосъдието в БГ ще е поръчково.
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Помогнали за усвояването на средствата със 7 млн. - голямо нещо станало. ***. Върнете ги тогава кинтите на Брюксел. След 5 години тези суми ще заминат в Италия. Там никак, ама никак не се краднат пари от ЕС. Лично мафията бди да не им се случи нещо!
86
1
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 14 години
350 лева, не евро, приятелю! Бедният човек - на 350 лв. заплата чисто!
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Що се излагаш така бе, червен ***. Ти явно знаеш много повече и от прокуратурата за сделките на Бориславова и Доган. Чудно как такива компетентни хора като теб си губят времето по форумите в общи приказки, лаф да става, а не са на мястото на Велчев. И не мога да ви разбера, хем сте комунисти, хем ви е срам от това и всячески отричате да сте такива, а думите ви точно това говорят.
84
3
 
5
 
! Отговори
Смут преди 14 години
То добре 42г затвор , а парите къде са? тези 7,5милиона кой ще ги връща? те или ние - бедния човек на 350евро заплата?