Спряха търг в Лондон с културни ценности от България

Подобни аукциони служели за „изпиране” на вещта
Обновена: 4 дек 2011 16:37 | 4 дек 2011 16:37,
6
Спряха търг в Лондон с културни ценности от България
Снимка: Булфото

Преди дни е спрян търг в Лондон, на който е имало предложени културни ценности от България. Това каза на специализиран форум Щерьо Ножаров от ВКП.

По думите му чрез подобни аукциони се "изпира" вещта - като трафикантът я предлага на аукциона, а след това с подставено лице отново я купува. След тази стъпка вещта вече е "легализирана".

Според съдията от ВКС Теодора Стамболова за последните три години е имало 25 дела за трафик на културни ценности. Затова и практиката на съдилищата не е особено богата. В болшинството това са случаи на иманяри, които са заловени да копаят.

Голяма част от тези процеси приключват със споразумения. Освен за обвиняеми и за прокуратура е изгодно да сключва споразумения, когато не е сигурно, че обвинението ще издържи в съда. Но в случаите на сключени споразумение културните ценности се връщат най-бързо.

Дела за трафик на културни ценности в същността си няма. Предимно процесите са за контрабанда, допълни тя.

Стамболова припомни, че няма забрана за ползване на металотърсачи. Така не може да бъде обвинен никой за това, че ще търси културни ценности само защото има металотърсач.
За незаконно използване на съоръжението може да се говори само когато то е употребено в зоната на археологическите разкопки.

Обособяването на престъпленията, свързани с трафика на културни ценности, в отделна глава на НК, според Стамболова, няма да промени нито бързината на процеса, нито изхода на делата, предаде БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: културни ценности
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скапаните англичани са пълна ***. Само си търсят извинения да ни хейтнат.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4 не може да знае кой какво прави. Всичко това звучи много странно.
4
4
 
2
 
! Отговори
do 3 преди 12 години
дамите имат предимство,заповядайте.............а пък ти ако беше ТОЛКОВА ГОЛЯМ МЪЖКАР щеше да го кажеш в очите на тези които обвиняваш.а не като малките кученца-да лаеш отдалеч.аман от такива плюнки.
3
3
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
*** при майната на прабаба си - там ти е мястото, нещастно изкопаемо, което е готово с цената на всичко да брани и оправдава безобразията на върхушката на съпартийците си.
2
17
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
на майната ти.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо не пишат какво се вършеше по време на соца от страна на хора, заемащи високи постове? Никой не е смеел дори да си отвори устата. Колко златни предмета в музеите са подменени с копия, колко ***, издигнали се в комунистическата йерархия са си присвоили безценни неща и един Господ знае къде са те сега?!