Спипаха двама от водещите иманяри в България

Иззети са множество културни ценности
1 апр 2013 16:37,
9
Спипаха двама от водещите иманяри в България
Снимка: МВР

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с незаконно придобиване, държане, трафик и търговия на движими културни ценности, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 29 март в момент на осъществена сделка антимафиоти задържали двама от водещите дилъри на антики в България,  работещи и на международно ниво -  А.П. на 40г. от гр. Пазарджик, без криминални прояви и съгражданина му Д.З. на 43 г. по прякор Пальонката, криминално проявен за незаконно притежание на движими културни ценности.

Задържани са още 30-годишният Г.Т. от с. Сусам - осъждан ефективно за кражба,  и Т.Т.  на 65г.

Извършени са проверки на адреси и автомобили, използвани от задържаните на територията на Пазарджик  и Хасково.

Оттам са иззети множество движими културни ценности - монети и предмети от епохата на античността, сред които: над 200 антични монети (сребърни и златни, и няколко от бронз), много от които са част от колективна монетна находка с римски денари и антониниани; над 70 различни по вид предмета, представляващи археологически артефакти; 5 антични пръстена; гема; камея; част от бронзов котел с орнаменти; апликации с позлата и такива с изобразени човешки и животински фигури по тях; фиали (античен съд подобен на купа).

Намерен е и металдетектор от висок клас, марка „Майлаб 5000”.

По случая е образувано досъдебно производство.

След 24-часовото задържане на четиримата мъже, на А.П. и Д.З. е наложена прокурорска мярка „задържане под стража“ до 72 часа.  Работата по документирането на случая продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-интересното е, че никога ГДБОБ или археолозите не откриват златни накити/монети. Как става това? И едните и другите (археолози и иманяри) са открили много злато при различните разкопки. Но за него не се пише. Не се пише за турските пендари, не се пише за старобългарските накити и златни монети, нито за тракийските. Аз лично съм виждал след разкопки как археолог ми се хвали с 2 шепи старо турско злато.
7
0
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 11 години
Тези категорично нямат нищо общо с големите риби в сферата - както казва Здравко. Аз също познавам 2-3-*** такива хора и категорично статията е пълна глупост. Кой знае каква "Миладинка" или "Анжелка" са конфискували :D.
6
0
 
2
 
! Отговори
AAA преди 11 години
A иманярите дали знаят че са арестувани!?
5
0
 
6
 
! Отговори
XXL преди 11 години
МаЙлАб....;))) Хе,хе,хе ;))
4
0
 
2
 
! Отговори
Zdravko преди 11 години
Mi nqma kak da sa dvamata nai-vodeshti,poneje sutrinta si pih kafeto s ediniq ;)
3
0
 
14
 
! Отговори
Желязко Демирев преди 11 години
Когато намериш правилното място не ти трябва сериозна машина.Когато намериш нещо ценно не го дръж в къщи.Водещите иманяри в България са албож и боянрад...
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
отнетите премети са в неизвестност делото беше прекратено
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
,..........И ГИ ПУСНАХА...!