Бусът на летището на двама от бивша съветска република

Мъжете са с рисков профил, определен след атентатите в Париж
2 дек 2015 09:07,
56
Бусът на летището на двама от бивша съветска република
Снимка: архив, Булфото

Двама души са се возили и са паркирали микробуса на Летище София, обяви главният секретар на МВР, комисар Георги Костов.

"Не са граждани на Европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република", каза той пред Нова тв.

В момента те не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Влезли са от Турция преди три дни, били са ден и половина в Бургас и после са дошли в София.

Още по темата

"До момента те не са открити за разпит, не е ясно къде се намират. Единият е излетял за страна от ЕС, другият - към страна извън ЕС, бивша съветска република", посочи Костов.

По думите му мъжете са с рисков профил, определен веднага след атентатите от 13 ноември в Париж.

"Категорично няма открито взривно устройство в микробуса. В него има голямо количество багаж, купуван явно с цел търговия и един денк с парфюми, електроуреди за употреба в дома. Възможно е в някои от тези вещи да има вещества, които могат да заблудят служебното куче", смята главсекът на МВР.

"В рамките на мерките, които сме предприели, периодично в тези зони на критична инфраструктура минават патрули на гранична полиция със служебни кучета, обучени да реагират на взривно вещество. Кучето на един такъв патрул е реагирало специфично на наличие на взривно вещество. Впоследствие въпросният микробус е проверен и с мобилно техническо средство, което също е показало взривно вещество. Подаден е сигнал към колегите от специализирания отрият за борба с тероризма (СОБТ) и те пристигат на място. Друго служебно куче реагира също на взривно вещество. Следва проверка с по-съвременен уред, който също открива наличие на взривно вещество и тогава се пристъпва към обезвреждане на микробуса", уточни комисар Костов във връзка с предприетите от спецслужбите действия.

"Дали в някои от тези множество козметични продукти има вещества, които са сходни и биха могли да заблудят служебното животно и уреда, е въпрос на доказване от експертизата", каза той и добави, че към настоящия момент не може да се изключи възможността някои от тези предмети да е бил в досег с взривно вещество.

"Няма никакъв повод за притеснение. В случая всичко бе направено много добре в интерес на сигурността на гражданите", коментира пък пред bTV експертът по тероризъм полк. Иван Бояджиев.

Според него случаят не е завършен и можело да се окаже, че автобусът е пренасял някога взрив и затова кучето е реагирало така. По думите му, вероятно има предотвратени атентати, за които обществото ни не знае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бочко е негоден! Глупости само бръщолеви!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По големи измишльотини не бях чувал скоро. Типично за кадри на бившата Мили.ция. Така и не поумняха през годините.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Домъкнали били взрив ??? С микробуса ??? Е нали са минали границата с него ? Е нали полицията пази границите ни ? Нали и там има такива устройства ? И кучета има ? Добре че дойде буса до Аерогарата в София, и собствениците му си заминаха по задачите си, та Костоф ведва тогава разбрал, ... а и ченгетата му ?Глупост, след глупост !!! Ченгетата "пазели" границите ни, а 28 000 /засечени/ нелегални преминали ??? А колко незасечени са преминали ???? А нещо за "профила" им ???
36
0
 
5
 
! Отговори
Перко преди 8 години
Смешна държава сме. Никой не ни взема на сериозно. Даже и истинска бомба не ни слагат ...
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами какво искате от горкото куче тогава! То като е подушило тая миризма, е пощуряло.
34
7
 
0
 
! Отговори
Информиран преди 8 години
Преди 89та година при комунизма ставаха много повече атентати и загиваха редовно хора, но партийните секретари криеха за това от хората а който се обадеше го арестуваха и го пращаха в комунистическите лагери на смъртта!
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПри соца имаше атентати извършвани предимно от турци, но информацията първо минаваше през цензура, после през крив макарон и накрая не достигаше до гражданите
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Успешността на една политическа система не се мери какво имаш лично ти, а какъв е достъпът на всички членове от обществото до гарантираните в Конституцията права.Особено правото на живот!Ти, 331, може да имаш смартфон и други атрибути, но нямаш нито политическо мислене, нито гражданско съзнание, нито обща култура.А не ти ли минава през смартфона, че може би Западът завижда на изтока за петрола, газа и историческите артефакти на най-древните цивилизации?!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така бус на двама ? Нищо чудно буса да е краден от двама но със сигурност буса е на един. Собственика 100% е един некадъчниците са видяли по камерите колко човека са слезнали от буса и са решили че буса е на двама.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един път дават три милиарда на Турция да пази границите си а втори път НАТО разполага авиация по турската граница със Сирия.Идил не разполага със авиация нали така,тоес НАТО се готви за война с Русия.А война НАТО -Руся е трета световна война
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До азпри соца нямаше атентати
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С рисков профил. Сега тиквата да се извини, че обиди полицията и следствието вчера.
27
0
 
6
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
Сценарият е ясен... домъкнали са отнякъде взрив. Те се качват на самолета, а взривното вещество ще се транспортира с камион най-вероятно до точка в Европа! Та , те ще се прехвърлят със самолета, както казах и ще си посрещнат! Там няма да има проблем да взривят каквото си поискат!! Скоро очаквайте национален траур!!!
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е при демокрацията да стават атентани, трябра да свикнем и да го приемем. Терористите ни завиждат и искат да унищожат демокрацията. Но демокрацията е прекрасна - можем да пътуваме на запад, имаме смартфони, маркови стоки и западни коли, атентатите са приемлива цена за тези блага. Само при мизерията на соца преди 89та и в СССР нямаше тероризъм, който иска да живее без атентати за заминава за Северна Корея.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз вече за 10-ти път навярно пиша тук, че нашите служби тотално не са подготвени да предотвратяват и реагират на терористичен акт, но болшинството от коментарите ми се изтриват. Е, сега видяхте ли, че съм прав? На България й трябва закон против тероризма като руския- страната проляла най-много кръв в тази насока. Ако не приемем такъв закон- отсега приготвяйте ковчезите и търсете донори за кръв. Трети вариант няма.
24
0
 
8
 
! Отговори
Крив макарон преди 8 години
А Боката защо действа първосигнално: "Некадърници" и т.н
23
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Името на операцията е "КОД КАФЯВО"
22
0
 
4
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Цецо, дай и на тия кучета по някоя пържола ..... Заслужиха си ги !!! Направиха луди хората на цялата държава !
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ей, я си вижте рисковите профили, пък тогава пишете !!! И това не ви го казвам аз, а главния секретар !!! А той е човекът който определя кой е с рисков профил и кой не ! Да няма после - ама не е вярно !!! Как ще докажеш че не ти е рисков профила щом той вече те е преценил като такъв ??? Никак !!! За това огледайте се хубаво и ......
20
2
 
3
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
Случаят е изключително сериозен ! Две кучета са реагирали, техниката също. Едва ли е случайност...ДАНО не се окаже, че с буса са превозили експлозив, който вече да е заложен някъде - в МОЛ, на стадион. И толкова са бързали, че са зарязали и буса и всичко, явно са били предупредени да изчезват. Трябва незабавно да бъдат заловени и разпитани. ДАНО да са съобразили това родните спецслужби и да се работи по всички версии.