Казусът с влаченото куче – неволна грешка или насилие?

Престъпление и наказание: Хулиганство ли е да спасиш мъчено животно?
29 мар 2016 09:05,
94
Казусът с влаченото куче – неволна грешка или насилие?
Снимка: Facebook

На шокираща жестокост към животно станаха свидетели граждани в София. Мъж влачи куче, вързано за теглича на автомобила му. Друг опита да спре насилието върху животното като стреля с газов пистолет. В крайна сметка последният се оказа в ареста, но случаят предизвика бурна реакция в социалните мрежи.

Още по темата

Милко Величков поправял мотора си, когато покрай него минала кола, преследвана от такси. За теглича на колата било вързано куче. За да спре шофьора, Милко използвал газов пистолет.

"Обърнах се и видях, че колата тегли куче. Имаше деца и писъци. Това е шок за всеки, който го види. Влачеше се по корем", разказва мъжът. Зад колата с кучето се движело такси. Неговият водач с примигване на фарове сигнализирал на предния шофьор, че влачи животно – без реакция.

Шофьорът, влачил животното е Стефан Игнатов, негово е и кучето. Близките му обясняват, че бил забравил животното вързано за теглича. Според сестра му Даниела ставало въпрос за "абсолютно неволна грешка". "Кучето е голямо, няма проблем - и е тичало", обяснява Даниела пред bTV.

Милко обаче е видял нещо съвсем различно: "Спря след ъгъла на улицата. И ако не беше спрял, щеше кучето да умре". Не коментира изстрела си във въздуха, но признава, че за първи път е използвал газовия си пистолет. Спомня си, че с няколко съседи догонили Стефан да му поискат обяснение.

"Каза, че го е забравил. При цялата ситуация каза, че не го е видял. Беше настъпателен. Няколко пъти му казах да седи на разстояние. Каза, че знае къде живея", разказва мъжът. Признава, че е бил афектиран, но твърди, че Игнатов е получил от него "леко потупване по рамото", а не удар.
 
Според близките на шофьора обаче ситуацията е била различна - един го държал за гърлото, друг пък стрелял.

И докато Милко е с повдигнато обвинение за хулиганство, то затвор до 3 години заплашваше собственика, ако кучето беше тежко наранено или убито. При леки наранявания санкцията е парична.

Явор Гечев от "Четири лапи" е скептичен дали ще се стигне до наказание. Според него обаче е предотвратено престъпление, защото ако е било влачено още малко, кучето е щяло да издъхне.

"Санкцията може да достигне до 5 000 лв. при положение обаче, че животното не е конфискувано. То може да се изгуби.... аз си мисля, че много трудно ще се докаже от тук нататък нещо. И отговорността е на служителите на полицията, че не са действали правилно. В този случай си мисля, че е предотвратено престъпление", смята той. 

Какво обаче става с кучето?

След като четат разказа на Милко Величков в социалните мрежи, група хора се организират, за да вземат кучето от собственика му.

"Написах във Facebook който иска да дойде в 23:30 на "Александър Невски". 5-6 човека се събрахме, дойдохме, видяхме кучето. Лаеше, не скимтеше. Задният крак го държеше във въздуха, явно го болеше. Стояхме тук до 1 ч. през нощта. Катерихме се по тази врата да видим за кучето. Нямаше как да се извади кучето - вратата е висока, в чужд имот", разказа Калин Учиндолски.

Все пак майката на Стефан обяснява, че кучето - Нола - е добре. Засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
18
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Полицаите са действали тотално неадекватно при създалата се ситуация. Защо ли не се учудвам? (Не отговаряйте, това е риторичен въпрос)
22
17
 
8
 
! Отговори
Всеки преди 8 години
който не може да има деца поради нетрадиционна сексуална ориентация,и най-вече поради импотентност,обича до степен на патология кучета!Толкоз!
21
7
 
7
 
! Отговори
жеко преди 8 години
пак сензации и провокиране на спорове и само храним тоя пумярски сайт, много ясно че домашните любимци ще са защитени от закона, това е бизнес за милиарди и такива закони се приемат от лобита които правят пари от чипиране, лекарства, не забелязахте ли насищане на новините за кучета, това е някакво лоби което подготвя почвата за нов закон или някаква наредба за да лапнат нещо от бюджета
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как да правиш добро като после те очаква затвор ?
19
1
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
След като в безсилната си злоба минаваш на лични обиди,си личи кой е комплексар!Нормалният човек спори с аргументи!Както е писал великият Хашек да се замеряне с л.айна е повече или по-малко достоверна аргументация,но празняр като теб как да го знае?
18
13
 
6
 
! Отговори
пешо преди 8 години
нормално е кучетата в градска среда да имат естествеи врагове, които да регулират популацията им. Така е в природата, така трябва да е и в града, след като е пълен със животни
17
6
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Що бе?Ти за кое друго си отворил очите си?Какво си направил като си разбрал,че в еди си кое село норвежците са изнасилили и убили някой за 5лв?Заканвате се на този влачил кучето понеже е българин,но като разберете за тежко престъпление извършено от ром,карате по.леко!Страхът е голяма работа!
16
12
 
8
 
! Отговори
Кво е това лицемерие преди 8 години
До 25Абе ти си верно тъБ! :) Не казвам че не е престъпление... Но Какво искаш? Смъртна присъда или 5 години затвор за куче? Ловците убиват сърни глигани елени зайци диви кучета вълци чакали и т.н Ми вкарайте всичките в затвора... С кво е повече едно куче или котка от сърна или заек? Пак ти казвам не може да вкараш в затвора човек че претрепал куче за 5 години... А човек убил друг за 5 лв или пиян прегазил дете да го пуснеш под условна присъда.....
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11:грешка си ти, ама на природата! И така да е, жестокостта над животно е престъпление според НК, и се наказва както и всяко друго престъпление. Все едно да ограбиш или убиеш някой, и после да спориш, че видиш ли било погрешка.
14
11
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Сега да ти обясня логиката и да се опитам да направя някакво сравнение м/у така наречените проблеми.От вчера,след появяването на публикацията за влаченото куче,много хора искаха данните и адреса на извършителя,за да отидели и да го правели не знам си какво.Когато обаче има публикации за убити беззащитни старци,изнасилени момичета и малтретирани до смърт деца,коментарите са много по-кротки.След като за една голяма час от нацията псетата са по-ценни от хората,как мислиш,има ли тя бъдеще?
13
4
 
18
 
! Отговори
+ преди 8 години
Хулиганство е да спасиш куче, нищо не е да ограбиш милиарди от банка. Thanks ГЕРБ !
12
16
 
4
 
! Отговори
Кво е това лицемерие преди 8 години
До 16Абе ти болестан ли си? Хора умират убити пребити и т.н За тебе кучето е по- важно от Човек? Такива като тебе за тепане....
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само МАЛКОПИШКОВЦИ са способни на такава идиотщина.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Стига бе,прави се такъв проблем защото такива ***, които си го изкарват на безпомощни животни, утре ще отидат и ще заколят някой безпомощен дядо за единия кеф, а не за 5лв. Докато се неглежират проблемите с насилието над животни, не очаквайте да се реши и проблема с насилие над хора!
9
17
 
7
 
! Отговори
Кво е това лицемерие преди 8 години
Абе по селата сд ромовете пребиват и убиват хора за 5 лева вие за куче правите циркове... човека каза че го е забравил на теглича... А и е Живо!!!! Човешкия живот в българия НЯМА стойност...
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е че го е влачил умишлено, но в *** държавата на мутрата всичко може.
7
2
 
20
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Добре, че Милко не е забравил Стефан вързан на теглича ...
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грехота та е! Кучето е най добрия приятел на човека!
5
4
 
25
 
! Отговори
1 преди 8 години
Доколко е нормално да завържеш животно за теглича? И после "неволно" да го влачиш? Такива го правят не само с животни, но и с хора при случай!
4
28
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Защо се вглупва така народът? Човекът явно го е забравил, че е вързано за теглича. После друг го заплашва с пистолет... Нормално е да има някакви реакции. Недоразумение е вдичко. Но най- голямото умишлено недоразумение е защо медията раздухва това? Като поничките? За да има хората кой да мразят?