Полицейските държави – безсилни пред тероризма

Изходът е в търсене на корените на злото, твърдят експерти
30 юни 2016 18:21, Екип на Bloomberg
23
Полицейските държави – безсилни пред тероризма
Снимка: Reuters

Турция престава да бъде остров на стабилността в мюсюлманския свят. С полицейски мерки не може да се гарантира противодействие на тероризма. Това каза Минчо Спасов, бивш председател на Вътрешната комисия в българския парламент, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"С полицейски мерки не може да се гарантира, не на 100, а дори на 20% сигурност, когато говорим за тероризъм. Дори държави, определяни, като полицейски, като Русия и САЩ, не могат да се преборят с тероризма. Изходът е търсене на корените на това зло - първо, като видим какво искат терористите, и второ – как можем да се противодейства", смята той.

По думите му основният призив на терористичните групировки се свежда до: "Не ме закачай и няма да те закачам".

"Единствените случаи на български терористи бяха по време на "Възродителния процес. Много по-активна е борбата с тероризма с така наречените "меки мерки". Смекчаване на тона между различните религиозни общности, криминализация на богохулството, въвеждане на толерантност в образователната система", настоя Спасов.

Ситуацията в Турция е обособена от множество фактори, които са външни и вътрешни. За България заплахата не е сравнима с тази в Турция, каза анализаторът Мариян Карагьозов, който също се включи в разговора чрез скайп връзка.

"До 2012 година политиката на Ердоган бе оценявана, като изключително успешна, а след това се определя като провал, като крах", настоя той.

Според него вВ политиката нещата са много динамични и е много трудно да се каже, че само един човек е отговорен.

По думите на Карагьозов турската политика се сблъсква с проблеми в Кавказкия регион, със ситуацията в Близкия изток, с глобалните фактори на дестибилизация и е изправена пред необходимостта да възстановява влошени дипломатически отношения на много фронтове.

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Не са честни тия г-да!! И Спасов и Карагьозов !Прекрасно знаят как и защо така стоят нещата!Искат "да изсмучат от пръсти" някакви ПРИЧИНИ !!САЩ разбуниха всичко що бе в хралупите - и пчели , и оси, и оводи , и стършели !!! Най-големият и верен съюзник , с най-голяма армия е Турция. И няма значение кой на чий Господ се моли! НЕКА СЕ МАХНАТ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА ВОЙСКИТЕ НА САЩ И ПРИЯТЕЛИ И НА РУСИЯ! ОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА МИРА!Не ги въоръжавайте и насъсквате едни с/у други.. Нефта, нефта!
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Има една сатанинска религия която в 21 век реже главите на християнитеИма една сатанинска религия която няколко века режеш главите на нехристияните и достигна апогея 1933-1945 когато гореше хора в пещите.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Унищожете с последователни ядрени взривове населениетоА ти ще останеш ли?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тероризмът не е идеология а вид оръжие, не може да се води борба срещу оръжието. Трябва де се гледа кой го държи и защо е прибягнал до него. Тероризмът е оръжието на по-слабите и може да отрови живота на силните. Обикновено го използват хора и народи срещу държавния тероризъм и алчност на "великите"
9
3
 
9
 
! Отговори
az преди 7 години
Остров на стабилността?? Там от години се води гражданска война
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е верно. Унищожете с последователни ядрени взривове населението от Мароко до Борнео, и ще сте сигурни, че няма останали мюсюлмани. Тези, които са в останалите части на света, трябва да се екстерминират ръчно - по-бавно е, но пък има смисъл. След 50 години планетата няма да помни казуса.
7
4
 
6
 
! Отговори
Американец преди 7 години
Не знаех че САЩ се определя като полицейска държава.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес в Бургас,българи биха не българи(такива,като шопа),при това не от ксенофобски подбуди.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корените на тероризма са много известни и те са бруталните инвазии в арабския свят!
4
2
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Да смея ли или да плача "По думите му основният призив на терористичните групировки се свежда до: "Не ме закачай и няма да те закачам""Основня призив на Ислямисткия Супермасизъм е противопостави ми се и ще умреш веднага или преклони глава и ще те тъпчем бавно.Не само е изключително наивно да се смята че целта на идеологията им не е световна доминация но е и опасно.
3
3
 
8
 
! Отговори
PD преди 7 години
Разбира се че може, стига само същите структури да не правят атентатите. Когато използваш тайни служби , за да захранваш терористи с оръжие в съседни държави, нали се досещате, че рано или късно ще започнат да продават и на вътрешния пазар. Канал за дрога, пропускан от съответните служби, може да внесе и експлозиви. А силна полицейска държава, означава ред и справедливост и никакви далавери, по митници. Как да не може да ги спре. Може ! Аман от медийни експерти!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"специалиста" Минчо Спасов -"...да се види какво искат терористите..."!?!? Браво бе Минчо,браво бе Спасов!Даваме им каквото искат и те спират да бомбят!Експерт до експерта наредени,затова сме на този хал...Минчооооооооооо,и на теб да ти ,,,,,,,
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я разбийте устройството и на другите арабски държави като сте почнали, та да видите. Колко бежанци от т. нар. "братя", защото те така си викат, отидоха в Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Бахрейн, Оман, Кувейт, Дубай? Защото се знаят много добре какво представляват и не могат да се понасят. Щели да дават пари за джамии в Европа. Колко Украинци приеха, че да знаем да им изпратим пари за църкви? А може и за свинаници с климатици и спиртоварни.