Разбиха група за контрабанда на оръжие, иззеха над 60 броя

Заловиха 900 мастербокса цигари без бандерол
Обновена: 20 ное 2016 15:02 | 20 ное 2016 15:02, Елка Василева
17
Разбиха група за контрабанда на оръжие, иззеха над 60 броя
Снимка: архив, Булфото

При две акции МВР, ГДБОП и Специализираната прокуратура иззеха над 60 единици огнестрелно оръжие и близо 900 мастербокса цигари, съобщиха пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Единият случай е свързан с придобиване, притежаване и продажба на огнестрелно оръжие. До момента по това досъдебно производство са привлечени шестима души - един като ръководител и петима като участници в престъпната група.

Извършени са претърсвания и обиски на седем адреса. На един от тях са намерени 50 картечни пистолети "Узи", един пистолет Валтер", оптика и 2700 евро, на друг са открити осем пистолета от различни марки, 250 патрона и над 19 000 лева, на трети - картечен пистолет "Скорпион" и пистолет "6/35". На четвърти адрес са намерени монети, които вероятно са културна ценност, а на петия адрес - множество скимиращи устройства, уточни Гешев.

Намерените до момента огнестрелни оръжия могат да въоръжат, и то нелошо, цяло поделение, отбеляза Гешев.

Втората операция е за неутрализирането на престъпна група за търговия с акцизни стоки без бандерол, действала от началото на 2016 година. По това дело ще се работи на по-късен етап и по линия на контрабандата. Привлечени са седем души като обвиняеми с мярка за задържане до 72 часа - двама са организатори на престъпната група. Мярката за неотклонение ще бъде гледана утре.

При спецоперация на служители на ГДБОП от склад в квартал "Слатина" в София са иззети близо 900 мастербокса контрабандни цигари - приблизително количество, което може да напълни един тежкотоварен камион /ТИР/. Цигарите са с различни марки и все още се броят и се описват. Те са били замаскирани с пакети с памперси, каза административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

В най-новата история на България няма такава операция, при която да се иззети над 60 действащи, годни за стрелба огнестрелни оръжия. Това е изключително добър атестат за ГДБОП и внася нотка на успокоение в сложното време, в което всички живеем, каза Георги Костов. Всички колеги ще бъдат наградени лично от главния прокурор, добави той.

Една част от намерените цигари е от марки, които се произвеждат в България. На брифинга не бяха съобщени подробности къде са произведени цигарите и кога са внесени в страната.

И двата случая следва да се интерпретират и като послания на прокуратурата и на МВР към престъпния с контингент, че несигурното време и политическата криза няма да повлияят на нашите действия и решимост да противодействаме на този тип престъпност. Няма да допуснем възраждане на контрабандата и оръжие на улицата, заяви Костов.

Лицата, занимаващи се съхраняване и разпространение на оръжие, са действали изключително конспиративно. Те са задържани в момент, когато правят сделка. По групата се работи от няколко месеца без помощта на партньорски служби. Част от задържаните са чужденци. В България случаите, при които са откривани пистолети "Узи", досега са изключително редки, посочи Георги Костов.

Оръжието, иззето в София, най-вероятно е било предназначено за изнасяне от страната. Хората в престъпната група се познават от доста време, имат пълно доверие помежду си, а клиентите им са били единици. Към момента няма данни да се замесени служители на МВР, каза главният секретар на МВР.

Нестабилната политическа обстановка в страната е причината част от престъпния контингент да се активизира и в резултат на това органите на МВР и на Специализираната прокуратура също се активизират и предприемат съответните действия. От името на главния прокурор благодаря на наблюдаващия прокурор по едното дело - Ирина Илиева, както и на хората от ГДБОП. Те ще бъдат наградени от главния прокурор за добре свършената работа, каза Иван Гешев, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Snem преди 7 години
Falshivite dokumenti v tunelite na minite do zlatoto li sa skrili?
9
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Браво ! Най - после смислени изказвания , смислена реч от началник към подчинени . Ура !
8
1
 
13
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
Инай после веднаж да няма замесени полицейски служители.Това оръжие не е за изнасяне а се внася за вътрешно въоръжаване .Тези хиляди нарушители на границата не случайно ги определяме като потенциялни терористи .Докато ПП се карат за министерски кресла и кой да води бащина дружина в БГ отделни групировки не спят а се въоръжават.Още веднаж службите показаха че когато има воля и се работи от сърце има резултати.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво
6
2
 
13
 
! Отговори
whistleblower преди 7 години
защо ли не са писали, че оръжията са за умерената опозиция в България, всички полицаи го знаеха. Има ударно въоръжаване на определени етноси в България, което не е нещо ново. Има и клипчета в youtube.
5
0
 
8
 
! Отговори
PD преди 7 години
Я, значи който иска да работи за държавата, може и с правителство в оставка да го прави.А който не иска си търси причина. Абе данеби проблема да не е толкоз политически колкото до хрантутничество и мързел. Пък що да не е и две в едно.
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички се сещат че картечен пистолет не е за любители.Едно натискане на спусъка ти изпразва джоба за секунди. Но за талибаните ще свърши работа защото те не пращат нито оръжието нито патроните. Ако има държава тези престъпни предатели на България , които са готови да я продадат за жълти стотинки трябва да бъдат обесени .
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Намерените до момента огнестрелни оръжия могат да въоръжат, и то нелошо, цяло поделение"Поделенията с узита и картечни пистолети ги въоръжавате? Виж ако бяха намерени автомати и картешници АК, няколко снайпера, плюс гранатомет, щях да се съглася.
2
1
 
21
 
! Отговори
коце преди 7 години
Е, веднага им виновна нестабилната политическа обстановка...стига бе, разправяйте това на невежите!
1
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отидоха си герберите, защитниците на контрабандта и престъпността и МВР започна да громи бандитите.