Спипаха 36 мигранти, избягали от лагера в Харманли

Осем са хванати у нас, 28 успели да минат в Румъния
13 дек 2016 16:22,
14
Спипаха 36 мигранти, избягали от лагера в Харманли
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

36 нелегални имигранти, граждани на Ирак, между тях 11 деца и кърмаче, са задържани на територията на област Добрич на 10 декември, съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

Задържаните са избягали от бежанския лагер в Харманли. Част от групата (осем души) е задържана на българска територия – в землището на генералтошевското село Росица, останалите – на румънска територия, в землището на село Думбравени.

Още по темата

По силата на спогодба между двете страни бежанците са върнати незабавно на наша територия.

Задържаните мъже са настанени във Варненския затвор, жените – в Следствения арест в Добрич, децата – в центровете за настаняване от семеен тип в Добрич, съобщи Пламен Николов.

Той заяви, че обгрижването на децата създава редица проблеми, тъй като те са настанени в центровете без необходимите по закон документи за здравен статус, което създава риск за здравето и живота на другите деца, които живеят в тези места.

Освен това проблем е изхранването на кърмачето, което също е настанено в един от центровете за настаняване от семеен тип. От днес окръжният прокурор е разпоредил на наблюдаващия случая прокурор с конвой майката да бъде извозвана до центъра колкото пъти е необходимо, за да кърми своето дете, което коства немалко разходи на държавата, коментира Пламен Николов, пред "Фокус".

Той посочи, че съвсем скоро делото по случая ще влезе в съда. Част от възрастните иракчани и всички деца са без документи. Четирима от иракчаните са преминали нелегално българската границата "в условията на повторност".

ри такова нарушение, по думите на Пламен Николов, нормативната уредба предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 100 до 300 лв., а при повторност на деянието – от 1 до 6 години затвор и глоба от 100 до 300 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
У-у-у-у-уважаеми г-н Николов, знаем, че нормативната уредба се отнася само за български граждани от българска националност. Ние сме умни шарани и знаем, че тези хора няма да ги глобите , а ще им раздадете "помощи". И ще ги обгрижвате до второ пришествие - за наша сметка. Бъдете здрав !!
8
1
 
2
 
! Отговори
граничар преди 7 години
АЗ ПЪК ГИ ПУСКАМ ЗА ДА ГИ МАХНА ОТ РОДИНАТА
7
1
 
1
 
! Отговори
aaa преди 7 години
А СЕГА ДА ВИДИМ КОИФИРМИ ЩЕ ЗАДЕЙСТВАТ ЗА ИЗТОЧВАНЕТО ИМ....ОТ ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ ОСТАНЕ ИМА НЯМА 40%
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
без нито един самолет ли останахме? парашути ли ни липсват? ....може и без парашути !
5
1
 
5
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ! преди 7 години
С повишено внимание четете новината, че ЕРДОГАН и ПУТИН ще се срещат, за да се осигури ХУМАНИТАРЕН КОРИДОР за цивилни граждани да нАПУСНАТ АЛЕПО: разбира се, и ДВАТА единомислено ще искат да ги НАСОЧАТ към РБЪЛГАРИЯ : "хуманно загрижени".МИСЛЕТЕ!
4
1
 
8
 
! Отговори
ДИРЕКТНО преди 7 години
ОБРАТНО! Сега И ще ги храним!!!!???Ще лехтунят в затвора, ще заразяват, ще ГИ ЛЕКУВАМЕ??? ЗА КАКВО са НИ НУЖНИ???? Междувременно ще се НАПЛОДЯТ с още деца..Е??????Сходна история с един етнос, които имат бълг. паспорти.Да се екстрадират на базата, че незаконно, скришно, без документи зловредно не спазват законите на ПРИЮТИЛАТА ги страна: и има И рецидив на незаконно преминаване! Какви "горки хора" са???!!!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БГ са хванати 8 души - вероятно 6 от децата и жената с кърмачето?!
2
2
 
25
 
! Отговори
Да се нахранят добре преди 7 години
Да се нахранят добре и да се върнат в Турция. Българските граници не могат да се прекосяват нелегално. Ако Турция не ги спира, може да блокираме пресичането на България от Турски тирове или Турски граждани. Не може да се оставяме Турция да ни шантажира.
1
1
 
24
 
! Отговори
Така е, преди 7 години
когото хванат румънците веднага обратно!Ние защо никой не връщаме?