Убиецът на Георги от Борисовата градина – 19-годишният Йоан

Открит е и ножът, с който е извършено престъплението
Обновена: 23 фев 2017 12:48 | 23 фев 2017 11:54, Веселина Йорданова
129
Убиецът на Георги от Борисовата градина – 19-годишният Йоан
Кадър от видеото на МВР, с което се търсеха свидетели.

19-годишният Йоан Матев е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Това стана ясно на брифинг на прокуратура и полицията по случая.

Още по темата
Матев е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството - 2 юни 2015 г., което означава наказание от 2 до 8 години, ако бъде признат за виновен.

Той е задържан за 72 часа, предстои да бъде внесено искане за постоянното му задържане.

Снощи е открит и ножът, с който е бил наръган Георги. Вчера като свидетел е разпитано лице, което е посочило къде точно е оръжието и е потвърдило подозрението на разследващите за извършителя.

Според полицията мотивът за жестокото убийство е грабеж - Йоан искал да вземе портфейла на Георги. Задържаният обаче не е обяснил мотивите си.

Експертиза на записите от камерите е върнала движението на Йоан до пейката, където е издъхнал Георги. Тя доказва, че в точния час на убийството той е бил до пейката, обясни директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. По думите му експертизата е прецедент по своята сложност. Помогнала и ръстова експертиза, която показала пълно съвпадение между задържания и заснетия от камерите младеж.

Братът на Йоан е разпитан като свидетел. От полицията обаче отказаха на този етап да съобщят дали той е бил на мястото на убийството. Маринов не отговори и дали бащата на задържания е полицай, както обявиха някои медии.

След случилото се Йоан променил изключително много навиците си, външния си вид, включително спрял да ходи редовно на училище. Това също затруднило разследващите. В момента той е студент по право в Благоевград.

След убийството са проверени над 400 души, изготвени са психопортрети, изискани са записи от камери, обясни градският прокурор Емилия Русинова. Проверени са всички средни училища в София, снети са обяснения от множество лица.

На камера на БНР е забелязано лице, което идва откъм парка, което навело разследващите, че вероятно това е извършителят на престъплението, припомни тя.

Йоан влязъл в полезрението на полицията преди около 5-6 месеца. Извършени са претърсвания на всички жилища, които се знае, че е обитавал, както и на моторни превозни средства. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
нони преди 7 години
До Shoppсъгласна съм , за две години досега да се е отървал от ножа ... истината е някъде там ... жалко и за двамата ...
100
13
 
1
 
! Отговори
УБИЙСТВО ПРИ САМОЗАЩ преди 7 години
Все по-ясно става, че убийството не е предумишлено, а при самозащита. Има снимки на убития като пуши хашиш. Камерата е заснела кръв по лицето на тичащия предполагаем убиец. Може би той е бил нападнат и е искал само да избяга, не е мислел че ще го наръга смъртоносно. Не се знае още дали някой от двамата е бил напушен и кой по-точно убиецът или жертвата. Искал да му вземе портфейла?! При усвоени 77 хиляди лева от майка му, когато е била пиарка, НЕЩО НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА.
99
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 7 години
Не настройвайте за разни политически партии!Сега по-важно е има ли правосъдие в България?Кви са тези глупости бил непълнилетен тогава-сега вече е пълнолетен.Какво ни казват,че на 17 всичко може...?Наистина истината излиза наяве.Този случай преди две год беше потресаващо ужасен и всички се питахме как може посред бял ден,на национален празник,в голям посещаван парк да се случи това?
98
2
 
16
 
! Отговори
Бай Пешо! преди 7 години
Защо съучениците не са го издали?Защо преподавателите му са крили две години,след като става известно от разследването !защо??Съд на всички преподаватели от това училище, което журналистите не искат да разкрият! Съд,или да ги предоставят на родителите на убитото момче ----#-!
97
2
 
11
 
! Отговори
бг преди 7 години
Как може такава значима новина да е натикана толкова долу на сайта ви?
96
2
 
30
 
! Отговори
??? преди 7 години
Как 2-8 години бе ? Какви са гия закони, ако е този, говорим за хладнокръвно убийство посред бял ден с нож, реална присъда е от 30 до живот.
95
11
 
3
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Е кво това заглавие? Дали той е убиец ще реши съдът.Засега са предположения.
94
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майката е журналистика, бащата митничар - какво може да се пръкне от *** освен убиец. Убил момчето да му вземе портфейла....
93
10
 
9
 
! Отговори
предположение преди 7 години
След убийството са проверени над 400 души, изготвени са психопортрети, изискани са записи от камери, обясни градският прокурор Емилия Русинова. Проверени са всички средни училища в София, снети са обяснения от множество лица...........Йоан влязъл в полезрението на полицията преди около 5-6 месеца. Извършени са претърсвания на всички жилища, които се знае...."Ама не бе, добре че беше служебното правителство - браво на Герджика, той лично го проследи и разкри !
92
4
 
5
 
! Отговори
fsb преди 7 години
До До До Анонимен 67 и като го познаеш какво? Ще отидеш да го издадеш на полицията?!
91
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпление и полицай,много ясно...Прикриване на синче на висш полицай,махат главния секретар на МВР и излиза убиеца...
90
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Променил си външния вид, навиците...Тоя си е изграден и хладнокръвен убиец. Истински убиец. Не 8, а 28г. трябва да лежи!
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До зумСлучвало ми се е по-големите в училище да ми вземат стотинките. Но не и да ме нападат на улицата. Крадците знаят кого да нападат. Излишен риск е да се напада ученик.
88
6
 
63
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Много интересно. Махат главния секретар на МВР от поста му и след ден е разкрито убойство от преди 2 години! Дали пак не са прикривали на някой полицай сина?!
87
20
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗЛОТО ВЪВ БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ИМЕ И ТО СЕ НАРИЧА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!!!!БЪЛГАРИЯ Е СЪСИПАНА ФИНАНСОВО СЛЕД ВТОРИЯ МАНДАТ НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ!!ДОЙДЕ ЛИ ПАК БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ КАТО ПРЕМИЕР ТО ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА БЪДЕШЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 100 ГОДИНИ!!!!!-------------------НЕ Е САМО ТОЗИ СЛУЧАЙ ВИЖТЕ САМО КОЛКО НОВИНИ ОТ СЪДА ИМА ПОЛОЖИТЕЛНИ И ТО ОТ КАКТО Е СЛУЖЕБНОТО!!!!ДОКАТО БЕШЕ ХАРЕМА МУ ГРАБ НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СЕ СКАПА!
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми тоя убиец не вреди ли на българщината?
85
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СВИДЕТЕЛ ИЗДАЛ УБИЕЦА !!!!НАРИЧА СЕ СЪВЕСТ И НЯКОИ Я ИМАТ МОЖЕ ДА Е ПРИСЪСТВАЛ И СЕ Е СТРАХУВАЛ ДА НЕ ГО ОБВИНЯТ В СЪУЧАСТИЕ ОБАЧЕ СЪВЕСТТА Е НЕЩО УЖАСНО АКО Я ИМАШ И ТЕ ИЗЯЖДА С ВРЕМЕТО!!!---------МАХНА СЕ ГРАБ И НАРОДА ВИДЯ, ЧЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПО-ДОБРЕ И ДОБРИТЕ НЕЩА СЕ УВЕЛИЧИХА!
84
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно ! Мотивът грабеж,да му вземе портфейла. Колко пари може да има в себе си 16 годишен ученик. Не пишеше Георги да е от богато семейство. 10-20 лева може би.Вариантите са два 1. Убиецът е наркоман,който не разсъждава. 2. Поредното жертвено агне,да се успокоят хората.П.С прегледайте новините за гребеше по улицата-99% дърпат чантата на жена и бягат.А ако жената се съпротивлява-само бягат. Не съм чул някой да е напдал ученик за пари.
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали бяха под наблюдение всички ученици напуснали училище след 02.06. Явно полицията изобщо не си е вършила работа.
82
1
 
16
 
! Отговори
Узо преди 7 години
Ей, ако не е ЮЗУ, колко политици щяха да са без диплома, а ВСС щеше даже Наполи!