Служителят на МВР, хванат с афганистанци, и преди е превозвал мигранти

Предвиденото наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 хил. лв.
4 яну 2023 19:20, Йоана Цонева
55
Служителят на МВР, хванат с афганистанци, и преди е превозвал мигранти
Снимка: БГНЕС

Във връзка с двата случая на заловени мигранти днес на АМ "Тракия" Районна прокуратура-Пловдив проведе брифинг.

До момента е известно, че полицай е превозвал едната група от 31 мигранти в бус, който е спрян за проверка около 8.30 ч. Оказва се, че мъжът е на 23 години от Перник, служител на сектор "Специализирани полицейски сили" към СДВР от около три години. Той е бил облечен с полицейската си униформа и се е легитимирал със служебна карта, с което вероятно е очаквал да му се размине проверката.

Откритите мигранти са мъже на възраст между 20 и 30 години, в добро здравословно състояние, като в момента се разпитват. Те посочили, че са заплатили около 4000 турски лири, което се равнява на около 400 лева на друго лице, за да бъдат превозени през страната. Бежанците са натоварени около Бургас и е трябвало да пътуват до Сърбия, където да бъдат оставени, а от там вероятно да бъдат взети с друг автомобил.

Предстои да бъде повдигнато обвинение на полицейския служител и да бъде поискано неговото задържане за 72 часа, след което да се внесе иск за мярка за неотклонение "задържане под стража". Мъжът е посочил, че съжалява за извършеното, но признава че го е правел и друг път.

Установено е, че полицаят е бил в болничен до 31 декември, като е следвало да започне работа на 6 януари.

Предвиденото наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 хил. лв.

Още по темата
Другият случай отново касае превоз на мигранти, заловени на АМ "Тракия", но около 1 ч. вечерта. Бус е спрян за проверка, която установява в превозното средство наличието на 25 мъже от Афганистан. Шофьорът е разпитан и направил е самопризнания.

По негови думи преди около 2 седмици се е запознал с двама турски граждани, които му предложили да превозва през страната бежанци срещу заплащане. Провели са среща на 1 януари, на която се разбират на 3 срещу 4 януари да транспортира мигранти.

Те са натоварени в бус в района на бургаското село "Бенковски". Автомобилът е бил нает от фирма от друго лице. Крайната дестинация на бежанците е била централната част на Европейския съюз през Сърбия. Шофьорът е трябвало да ги остави в района на град Сливница. Двамата турски граждани са му заплатили сумата от 5000 лв. по информация на шофьора, но проверката установява наличието на 4800 лв., които са предадени като доказателство.

Трафикантът предстои да бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа, като се очаква да бъде внесен иск за задържането му под стража.

Общото между двата случая е че мигрантите са натоварени от района на село "Бенковски" и са пътували към едно и също място, но все още не е установено дали наистина случаите са обвързани или става въпрос за съвпадение.

От Районна прокуратура посочват, че делата за 2021 г. за трафик на мигранти са били 20, а за 2022 г.- 53. По всички дела лицата са били осъдени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
20
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
МВР-то е като пробита лодка ! Хванали един, а има поне 100 такива милиционера...
20
0
 
17
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Този е агънце, даже баба му изкопаха да каже, че е кротък. Е, не е убил човек , имал заеми, милия. Такива ще ни пазят...
19
0
 
18
 
! Отговори
Ако няма замесен преди 1 година
прокурор в едно престъпление, то ще е полицай, ако не е прокурор и полицай, то ще е следовател! Аман! Ужким тия хора трябва да пазят обществото от престъпления, да ги разкриват и наказват, а какво излиза?! ТИЯ ХОРА ГИ ВЪРШАТ!
18
0
 
21
 
! Отговори
Моят чичо е преди 1 година
катаджия, падне ли му се да краде, яла го вижте кво прави. Затова има къща и по три апартамента купи на децата си в София и Бургас.
17
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, кой ще оцелее с 1000 лв. заплата
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пореден път се обеждавам. Родната полиция ни пази.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицаите винаги се ориентират към печелившите далавери. Като мухи на лaйH0 се лепят. Това наркотици, дрога, проституция.. родната полиция винаги е замесена. Щом има замесени полицаи, това значи, че много пари играят там.
14
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не направят така, че един полицай да получава поне 5 хиляди лева заплата, няма да се оправим. Това е изключително отговорна професия, рискова, изискваща много знания. Не може в Германия полицай да взима 6 хиляди евро, а в България 500 евро заплата.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този милиционер е бил толкова кротър, добър и честен не е за вярване.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много пара има в каналджийството. Няма да го спрат. Това е все едно да си мислиш, че трафика на дрога, проституцията или контрабандата ще бъдат спрени утре в България... Политици и партии получават своя дял от този бизнес. Става дума за страшно много пари.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главните дежурни в каналджийството са милиционери.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в едно престъпление няма замесен кадър на МВР, то просто няма да е МВР!
9
0
 
20
 
! Отговори
SS преди 1 година
Въоръжавайте се кой с каквото може ! Ние вече само формално се водим държава ! И не чакайте от никого защита !
8
0
 
22
 
! Отговори
Нищо ново... преди 1 година
Поредното безмозъчно, на което мама и тати са платили да стане полюцаин, защото там си има тарифи за назначаване и отделно връзки по веригата нагоре. На 20 години назначен, на 23 се дъни и показва истинското лице на себе си и тази мафиотска институция. Отврат отвсякъде....
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този трябва да се обеси пред звеното на което е служител,за назидание на другите корумпета. Иначе бил в болнични, вероятно с болничен лист издаден от дохтор наш чуек и той същата гладна шушymигa . Иначе ушевите успешно доказват,при това ежечасно,че няма престъпление без участието на бивш, настоящ или бъдещ милюполюцай или родата им.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските граждани равни ли са пред закона? Защо служител на МВР, хванат с афганистанци, и преди е превозвал мигранти? Защо не е изгонен от службата? Защо не е съден? Служител на МВР над закона ли е?
5
0
 
12
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 1 година
България се удари в дъното!Шенген през крив макарон! Нула милиметра стройтелство на магистрали.Без армия ,без полиция! Фраж от администрация! В Сливен в панделата две момици кметици екс не стават вече и за кекс...
4
0
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
Предполагам ,че нарочно обвиниха БНО Шипка в несъществуващи престъпления за да не се мотаят по границата ! Трябва далаверата да върви !
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафия
2
0
 
18
 
! Отговори
SS преди 1 година
Тая държава всеки изминат ден , пропада все повече и повече ! Вече копаем дъното !