Убит българин: Мъртъв в Англия, жив в България

Родителите не могат да погребат сина си
26 сеп 2023 08:32, Петър Бойчев
35
Убит българин: Мъртъв в Англия, жив в България
Снимка бТВ

Тежка бюрокрация помрачава още повече скръбта на родители. 20-годишният българин Цветомир Генов, който загина преди малко повече от месец след нападение с нож в Гейнсбъро Клоуз, Великобритания, не може да бъде погребан у нас. Причината са чиновнически проблеми в страната ни, съобщава bTV.

Обвиняем за убийството на Цветомир е 25-годишният Морис Джоунс. Очаква се той да се яви в Кралския съд в Солсбъри за предварително изслушване на 14 декември. Родителите на жертвата обаче срещат проблем да погребат сина си в България.

 "Ние не можем да го обявим за починал. Няма смъртен акт в България. В Англия е починал, защото има временен смъртен акт, но в България той се води още жив", обясни Деян Генов, баща на жертвата.

Според бащата бюрократични и законодателни проблеми спъват желанието им да осигурят последен дом на сина си в България, защото докато тече разследване за убийството в Англия, не може да се издаде окончателен смъртен акт, което може да отнеме и половин година.

 "За да установят тази смърт в България, трябва да мине аутопсия, а за да направят аутопсия, трябва да се заведе следствие от прокуратурата, за да може те да дадат инструкции да му се направи аутопсия", посочи Генов.

От общинското предприятие "Гробищни паркове" отговориха, че в България не може да се издаде смъртен акт въз основа на такъв предварителен документ, a погребение може да бъде направено единствено след като има издаден акт за смърт.


Оттам заявиха също, че са изпратили писмо до ГРАО, с което искат в спешен порядък да им бъде отговорено дали Цветомир Генов може да бъде погребан с документа, издаден от Великобритания. От общинското предприятие казват, че до този момент не са имали подобен случай и уточняват, че ако не получат разрешението, то ще трябва тялото да се съхранява в камера, докато не се получи окончателният смъртен акт.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много гаври в коментарите и дано ви накаже който трябва за злобата и че говорите така за убито дете. Българската бюрократщина е номер едно, никой няма интерес да се модернизират нещата. Това е една много добра причина човек да напусне родината си
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някъде съобщиха ли кой всъщност е този Морис Джоунс? Каква е била причината за нападението?
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
въпросът е искат ли да го кремират? а лошото е, че междувременно ще го разфасоват и ще раздадат органите му, без да питат близките. така правят ония
25
4
 
0
 
! Отговори
Динко от... преди 7 месеца
Друго си е ако беше отишъл в Русия.Там по братски те.....
24
1
 
3
 
! Отговори
мира преди 7 месеца
не е бГ в случия виновна това са наредбите на Острова от опит го знам ние чакаме вече 1 год да се произнесе присъда и да вземем смъртен акт.Но там могат с техните документи да го кремират и чакат после за Бг
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи, като са го убили това момче не беше новина, да не би случайно на простолюдието да им се отворят очите за реалността на острова, но като вече може да се обвини България по някакъв начин, вече е новина.
22
2
 
8
 
! Отговори
опетков преди 7 месеца
До Анонимен Нека да не преиграваме и да обиждаме несправедливо. В случая българската бюрокрация няма нищо общо. Има закони и администрациите са длъжни да ги спазват. Да се сърдят на английските съдебни власти.
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Точно пък България е длъжна да оправя парцалите на всеки умрял емигрант по света. Никоя напуснала мишka няма право да очаква каквото и да е от България. Да си го оправя Англия.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 7 Тук на опашка за гише съм чакал един път за 15 минути в последните 3 години. Очевидно проблемът е в теб и не можеш да се ориентираш.
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да не е ходил в Англия. Там освен да те намушкат друго не се се случва много
18
6
 
10
 
! Отговори
Патил-препатил преди 7 месеца
Родната ни бюрокрация е на ПЪРВО МЯСТО В ЕС.
17
1
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 месеца
Каква е тази глупост "временен смъртен акт"? Смъртният акт е постоянен, ще ни побъркат с нови бюрократични бъзикни. Жалко за това дете, отишло си е без време.
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жив е той, жив е... в българската бюрокрация. И не е нито първият, нито последния.Жалки са и некадърни. Всички го знаем.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Издаването на временен смъртен акт в Англия е защото не е установена причина за смъртта. Но смъртта е установена като факт и във временният смъртен акт, т.е. всяка страна може да обяви момчето за мъртво и въз основа на временен документ, защото смъртта както знаем не е обратимо нещо.Така че проблема е в нашата бюрокрация. Винаги могат да си добавят и окончателният смъртен акт в последствие, а още сега да обявят официално смъртта на момчето и да не се правят на интересни.
14
0
 
0
 
! Отговори
мира преди 7 месеца
След делото те не бавят дело дълго но до произнасяне на присъда няма смъртен акт така че да го кремират могат там и тук ще го положат след издаване на смъртен акт от Лондон и в Бг ще го признаят и ще могат да положат останките му но ще мине година поне
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че тука не ти търсят пари за документи и кория а за дупката а да не говорим и за попа трябва да дадеш
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 456 Скотлан яр праща на електропнна поща до Гешев с личната карта на детето че е мъртво и издават акта. Но те се бават.ю а и ако няма лична карта трябва някой от родители да иде и да го распознае което значи и виза след 1 месец.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да се попълват избирателните списъци.
10
6
 
17
 
! Отговори
до ss преди 7 месеца
"Ами да се сърдят на англичаните !" - каза лелката на гишето и се обърна да си решава кръстословицата.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще го закопат в Лоднон че до бг ще струва 100 бона.