Първа изложба на български килими в Париж

Открива се днес в Българския културен център
18 апр 2024 08:29, Петър Бойчев
12
Първа изложба на български килими в Париж
Снимка БНР

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива днес - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица, съобщи БНР.

Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и са собственост на холандец, който от години живее в България и притежава колекция от над 900 екземпляра.

Изложбата ще остане в Париж до 14 юни и е озаглавена "История в цветове. 350 години българско килимарство".

Повече за това интересно събитие разказа Десислава Бинева – директор на Българския културен институт в Париж.

"Това е един от най-интересните ни занаяти. Той се развива в България в продължение на векове. Автентичните български килими са силно ценени от колекционерите.

В нашата изложба представяме автентични и добре запазени модели от Котел, Чипровци и Пирот, който по онова време  е част от българската територия. Най-старият от тях е от далечната 1830 година.

Това е изложба, която разказва за едно от многото лица на България. Това е разказ за живите ни традиции.

Към изложбата е подготвено и книжно издание. То надминава идеята за каталог".

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г., изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел "Балабанов" получава сребърен медал от изложението. От 1900 г. до сега това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен –  притежател на най – богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килими от различни региони на страната.  

Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

Изложбата може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Очевидно 8 - Може пък да говори за далечно родство с Шотландия, знае ли човек? Да не би пък някои рицари, родени около езерото Лох Нес да са артисали по нашите земи и да са създали тук поколение? :))
11
0
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 1 седмица
Изкуството съвсем съзнателно се унищожава. Сувсем съзнателно се унищожават и производствата, стимулиращи изкуството. Колекциите на "Китка: Нови пазар, където е имало забележителни образци на стъкларсъвото, с изнесени, ограбени са. Зашо? Защото новите ни господави НЯМАТ и НЕ приемат да има красота и радост, да има изкуство. Огледайте се и осъзнайте, че в страни като САЩ,Великобритания.. всико умишлено е агресивно и мрачно. Даже "хуморът" им е злоба/
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Б Баку има голям музей на килима.
9
0
 
7
 
! Отговори
Сигурно преди 1 седмица
Ако имаше политика за опазване на нашите традиции, много хора щяха да произвеждат красиви килими,пътеки и одеяла.Но не се подпомагат такива хора !! Децата в училищата ги занимават с глупости , вместо да се учат децата на това голямо и красиво ИЗКУСТВО -килимарство, изобразително изкуство, свирене на инструменти , музика!!Трябва всички деца да имат достъп до спорт,наука , изкуство, технологии, плуване, танци ..в цяла България !! А то не е така още от социализма !!! Тогава няма да има наркомани!
8
0
 
3
 
! Отговори
Очевидно преди 1 седмица
Фигурата от килима прилича на ЗМЕЙ. За какво говори това ??
7
0
 
3
 
! Отговори
Браво на холандеца! преди 1 седмица
Да е жив и здрав!Добре, че има чужденци като него, очаровани от българските традиции и готови да ги представят на света.Ние още от времето на социализма та чак до днес имаме културни центрове по цял свят, но каква работа вършат? Служат като повод да бъдат настанявани в чужбина роднини и приятели на онези, които в момента са на власт. Хем нищо не правят, хем взимат заплати във валута, хем живеят в чужбина, хем им тече трудов стаж и осигуровки. Същите са и директорките на бълг.училища в странство.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Смях Информацията, дадена в твоя коментар съвсем логично се съчетава с онова, което пише в коментар N3. Уви, каквато е била съдбата на българската наука през последните 80 години, такава е и съдбата на културата ни през същия период.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вижте най-горната част на трите фигури горе на снимката. Виждат се жълта, червена и синя фигура, които като цяло приличат на фантастични зверове, но най-горната част и на трите фигури не ви ли напомня силует на летяща чиния? Кой знае какво съобщение е закодирано в тези фигури, но ние не можем да го разчетем.
4
0
 
4
 
! Отговори
Смях преди 1 седмица
Това недоразумение калинката Деси още ли е там? Червените бабички станали парижанки още от зората на комунизма сигурно пикаят газ. То този културен център винаги е бил трагедия, но вече е съвсем отбиване на номера. Та взимайте пример от Деси как със способности на труженичка се става директор!!!
3
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Допреди 80 години сме имали етнографи и фолклористи на световно ниво, до днес ги споменават в чуждестранните учебници по история на етнологията. След това последвала разправа с тях, чак докъм 70-те години на 20-и век, защото дотогава имало някои живи от тях - обиди, подигравки, подценяване и изолирани на по-млади етнографи, които са били техни аспиранти (докторанти).На техните места се настанили недоучени типове, довлечени в София откъде ли не, за да ги запишат студенти по параграфи с предимство
2
0
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 1 седмица
Пожелавам на Якоб да му се сбъдне плана за музей на българските килими. Все някой трябва да продължи традициите! Чужденци идват у нас и подхващат темата с културното наследство, а нашите богаташи хвърлят салфетки по кръчмите и пъхат пачки в прашките на стриптизьорките, вместо да дават великдениски бонуси на служителите си и да строят музеи, училища и т.н.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Холандският колекционер доказва, че никой не е пророк в родината си