The Lame Project: Нямаме против другите да печелят на наш гръб

Това не е форма на мазохизъм, а просто open source проект
9 мар 2007 17:12, Екип на Dnes.bg
0
The Lame Project: Нямаме против другите да печелят на наш гръб
Николай Маджаров вече прави музика просто за удоволствие Снимка: The Lames
От: Васил Христов

The Lame Project е проект, който тепърва ще набира популярност. Това е Open Source проект или с други думи - музика, която се разпространява напълно безплатно. Тук ще си помислите, че става въпрос за някой аматьор, който прави такъв боклук, че не може да му вземе и стотинка. Меко казано ще сбъркате.

Всъщност, зад този проект седят сериозни хора, а именно Николай Маджаров, Симеон Славчев, Мая Попова и Димитър Киров.

На всичко отгоре, първото им видео се оказа изключително приятна и красива анимация (върху изключително приятна песен). И двете може да видите и чуете тук.

Ние се срещнахме с Николай Маджаров – Файчето, известен още като DJ KIKK, за да ни разкаже какво точно представляват The Lame Project и каква е идеята на този Open Source проект.

Всъщност това е нещо като Linux-a, само че в музиката. Ако сте програмист, вече ви е ясно горе долу за како става въпрос, но ако не сте - четете за да разберете.

Как стартира The Lame Project? Кой даде началото?

Николай Маджаров: Димитър Киров беше написал една хубава песен – “Pictures”, и решихме да видим какво може да стане с нея, ако я вземем и я преаранжираме - да я направим наново. Но просто ей така - за нас си, без ясна цел.

Тя пък взе, че стана много хубава и решихме, че не е лошо да направим нещо повече от това. Впоследствие се появи и идеята за този проект, беше някак си общо решение, не го е започнал някой специално.

Защо се кръстихте The Lame Project? (Lame – куц, сакат)

Н.М.: Името по-някакъв начин е иронична забележка към нас самите. Ние не смятаме, че сме съвършени.

Клипът към Pictures е много готин. Смятате ли да бъдете анимирана група, нещо като Gorillaz?

Н.М.: Нямаме представа, честно казано. Идеята за тези животни, как излизат от гората, е много стара и точно за това парче беше много подходяща. Песента е доста лирична и романтична, леко депресивна. Решихме видеото да е в лека контра на настроението на песента.

Кой направи видеото?

Н.М.: Тони Демирев е аниматорът, който се занимаваше с цялата работа. Аз съм режисьор, заедно с него. Не че сме режисьори в истинския смисъл на думата, просто заедно взехме решение как да изглежда.

Смятате ли да каните различни музиканти и изпълнители към проекта?

Н.М.: Да, това е open source проект. Идеята е не просто да каним различни музиканти, а да предоставяме на всеки отделни части от парчетата - отделни тракове. Ако някой желае да направи собствена версия или да си напише парче с части от нашата музика, то ние нямаме нищо против. Всичко ще бъде напълно свободно за достъп и за ползване.

Разбрах че DJ Pippi е харесал ваш трак. (на 24-ти февруари тази година DJ Pippi гостуваше на клуб Ялта, бел. авт.)

Н.М.: Да. Pippi взе Мartini Glass, като той ще направи собствена версия за неговия албум, който ще доста спокоен - chillout.

Как парчето стигна до него?

Н.М.: Ние с Pippi сме много добри приятели. Наистина добри приятели. Той винаги ми дава новите си неща за съвет от приятел или за коментар, a и аз по същия начин му давам нашите нови работи, моите нови работи. Той каза, че това парче много му пасва на новия албум и иска да му направи едит. Тъй като това е open source проект, няма никакъв проблем, естествено.

Казвате, че това е проект с некомерсиална цел, но какво ще стане, ако някой друг изкара пари от вашата музика?

Н.М.: Нямаме против. Ако едно от тези парчета, във вида в който ние сме го направили, бъде ползвано за реклама или за други комерсиални цели, то тогава предполагам някой ще плати пари. Но ако друг артист вземе част от това и създаде друга форма върху нашата база, толкова по-добре. Идеята е да обменяме чисто музикални концепции по между си. Това прави по-богати нас, прави по-богати и другите музиканти.

Изключвате ли варианта да продавате в бъдеще, в случай че проектът придобие широка популярност?

Н.М.: Аз съм се напродавал, честно казано. Ние всички сме финансово обезпечени, а дори да не бяхме, предпочитам сегашния вариант. Всеки сам преценява по какъв начин да поднесе музиката си. Дали да я продава – в което няма нищо лошо, разбира се, или е отворен по някакъв начин към музиката сама за себе си.

Казвате, че проектът е отворен за всички музиканти, които са фенове на качествената музика и споделят вашите идеи. Какъв човек би могъл да работи с вас?

Н.М.: Първо човек, който споделя нашата посока на мислене, а и след това, ние все пак сме професионални музиканти от 20-30 години. Всеки от нас се занимава с музика съвсем от млад. Ако някой би работил с нас, ние предпочитаме той да е музикант в истинския смисъл на думата, да е на професионално ниво.

Все пак, ако някой, който се занимава с траш или с хардкор, прецени, че някаква част от творчеството ни му върши работа, няма никакъв проблем да ползва тази част. Чисто концептуално - стилово нямаме претенции към хората, това си е свобода на мисълта. Но е хубаво все пак да бъде качествено, добре изсвирено – професионално.

Някой ще се присъедини ли към вас в близко бъдеще?

Н.М.: То няма точно присъединяване при нас. Хората, които сме в момента в проекта, сме много близки приятели и ние сформираме нещо като ядро. Иначе всеки може да влезе и да излезе от проекта. Сега едно момче от Щатите, от Ню Орлеанс - ще изпее едно парче за нас. Той ни е намерил съвсем сам в интернет, писа ни, че много харесва музиката и аз му предложих, защото наистина има хубав глас, да изпее едно от парчетата.

До 10 дена той ще го е изпял. Това е смисълът на проекта, в него има много повече удоволствие, отколкото да минавам през “Славейков” и да гледам дали сме продали 3 диска или не. Предпочитам тези взаимоотношения с музикантите. Сега музиката наистина придобива смисъл.

По какъв материал работите сега?

Н.М.: В момента довършваме песните. Те са 10 парчета вече. Трябва да намерим време да ги довършим. На сайта са качени неща, които са в процес на работа. Тепърва има да се дооправят, може и инструменталите да променим. Все пак, седи на сайта, защото е напълно свободно и хората могат да си го прослушват. Ще пуснем песните за сваляне, когато са напълно готови. В момента хората могат да слушат прогреса им и как се развиват в процеса на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари