Junkie XL: DJ-те са рок звездите на нашето време

Junkie XL мина през клуб Escape, а ние успяхме да го хванем за няколко бързи въпросчета преди това
16 юли 2007 17:27, Екип на Dnes.bg
0
Junkie XL: DJ-те са рок звездите на нашето време
Junkie XL в клуб Escape. Снимка: mp3.bg
Съвсем изненадващо миналата седмица стана ясно, че Junkie XL идва в България. Датата беше потвърдена в последния момент, но все пак ние успяхме да реагираме и да се докопаме до холандеца, с любезното съдействие на клуб Escape и Вирджиния рекърдс.

Партито се състоя на 13-ти юли, а на всичко отгоре беше и петък. Тази черна дата остави само хубави спомени на хората които имаха щастието да чуят Junkie на живо.

Той е известен с това, че озвучава половината световна гейм индустрия и прави зверски яки ремикси на редица метал и рок величия. Също така заявява, че не е някакъв си DJ. Какво точно е Junkie XL и каква е ролята на DJ-те днес може да научите от самия него.


Познаваме те като Junkie XL и като JXL. Защо се подвизаваш под две имена?

Ами то е едно и също. Всъщност само веднъж се подвизавах като JXL и то беше когато ремиксирах Елвис. Наложи се заради американците, защото те не разбраха хумора в събирането на Junkie и Елвис на едно място. (Junkie – вехтошар, наркоман)

Правиш доста песни за видео игри, ти самия джиткаш ли активно?

О, да! Изключително много обичам видео игрите. Играя на тях от 95-та, 96-та година и смятам, че са изключителни. Също така те са един много добър начин да стигнеш до публиката, защото много от гейм хитовете стават популярни и набират фенове. Това си е един нов начин на мислене, защото звукозаписната индустрия тотално се промени в последните години и е изключително приятно да работиш върху нещо подобно.

Коя е любимата ти игра?

Май за момента е Need For Speed. Последния който излезе.

Ти записваш за Roadrunner, който е лейбъл за яко жици. Как се набута там?

Така е, но сега ще мина към нов лейбъл, който ще се казва Artwerk. Това ще е съвместен лейбъл на EA Games и канадският лейбъл Nettwerk и вече чрез него ще издавам музиката си. Но аз съм издал 4 албума през Roadrunner и това беше напълно закономерно. В началото на кариерата ми, когато си търсех издател, всичките денс лейбъли казваха “О, не! Това е прекалено тежко няма начин да го издадем.” Така се стигна до Roadrunner.

След като смениш лейбъла ще продължиш ли в типичния си тежък стил?

О, да. Звука ще бъде твърд. Последния ми албум беше доста лекичък и релаксиращ, но новия определено ще е много бърз и зареждащ. Ще бъде изпълнен с електро-пънк енергия.

Смяташ ли, че може да направиш някоя мрачна индустриъл песен или предпочиташ светлата страна?

Аз много обичам по-мрачната страна на музиката. Дори в новия ми албум ще има няколко наистина тежки части, които са много близки до това което индустриъла беше преди години, но не точно каквото представлява сега.

Защо се премести от Амстердам в Калифорния?

Заради видео игрите, ха-ха.

?!?

Не, точно така е. Просто цялата индустрия е съсредоточена в Щатите – видео игри, филми. Много е трудно да живееш в Амстердам и да правиш музика за игри и филми. Много е важно да си там на място.

Не ти ли липсва Амстердам и екстрите които предлага?

Да липсва ми, но и в Лос Анджелис е готино. Там работнта среда е много добра, а и живея на готино място –  близо до плажа...

А кофи шоповете?

Е тях ги няма в Лос Анджелис, ха-ха-ха.

А липсват ли ти?

Не, аз не пуша.

Ти казваш, че не си DJ и че свириш на живо. Каква е разликата между теб и един DJ.

В момента тя става все по-малка и по-малка. Главното нещо е, че аз изпълнявам само мой собствени парчета, никога не пускам чужди. За всяка песен имам отделни части и винаги мога да ги миксирам по различен начин в движение. Все пак ако ме гледаш отстрани, ще видиш просто един човек зад компютър и ще изглеждам точно като DJ. Преди години пътувах с една камара багаж – техника, плочи и какво ли не, за да мога да миксирам в движение, но днес с компютрите всичко е много по-лесно. Затова вече толкова си приличаме с DJ-те.

DJ-те артисти ли са или просто подбират музика и я пускат. В смисъл един DJ свири ли или пуска музика?

Ами това е концепцията да си DJ – пускаш чужда музика. Това което много се промени в последните године е, че DJ-те са завезди в момента. Те направо са като рок звезди в момента. За една вечер доста неща зависят от тях - реда на песните, как ще въздействаш на тълпата... Това е определящият фактор дали DJ-ят е добър или не.

Би ли свирил с жива банда?

Аз вече съм го правил в началото на кариерата ми. Но в този момент е много по-забавно да работя сам, а също така и доста по-евтино.

Върху какво работиш точно сега?

Довършвам новия ми албум, който ще излезе през януари, но тъй като тръгвам на световно турне през октомври, трябва да го довърша до средата на септември.

На кои игри правиш саундтрака?

Това не мога да го кажа, но ще спомена, че приключих работата си върху новия Need For Speed, който трябва да излезе в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари