Давид Гета – от мазето до световния връх

Диджеят правил партита срещу вход от 1 франк
24 юли 2012 17:08,
37
Давид Гета – от мазето до световния връх
Давид Гета е единият от хедлайнерите на тазгодишния Solar Summer Festival. Снимка: Reuters

Само след броени дни в България ще гостува за първи едно от най-значимите имена на електронната сцена – френският хаус гуру Давид Гета (David Guetta).

Французинът се ориентира към по-комерсиално звучене в последните години, с което си спечели много нови фенове, както и някои критики, но без съмнение е един от хората с най-голям принос за това, което е електронната музика в днешно време.

Бляскавата кариера на 44-годишния Гета започва още в тийнейджърските му години. Преди да започне да пуска предимно популярни хитове в малки клубове в Париж, той вече е правил партита в мазето си. Там е канил приятели срещу скромния вход от 1 франк, които са му били нужни за да купи кока-кола и портокалов сок за гостите си, както той сам споделя.

След като започва да пуска по ъндърграунд клубовете, той се занимава и с мениджърска дейност на клуб и ресторант, на което неговите ляво настроени родители не гледат със задоволство.

Изненадата му е голяма обаче, когато той решава да се откаже от доходоносната си работа и да се захване единствено с музика, а майка му отговаря на новината с думите – „Най-после ще се гордея с теб”.

Той не се съсрeдоточава върху използването на диско елементи, както правят по-известните му френски колеги през 90-те години като титаните Daft Punk и Cassius , а по-скоро върху хаус звученето и вокалната част на продукциите. Не случайно всичките му големи хитове съдържат вокали.

През 90-те обаче той издава едва няколко слабо известни собствени продукции. Давид се съсредоточава по-скоро върху развитието на диджей уменията си. В началото на 2000 година обаче взима решение да започне да продуцира усилено и това се оказва най-добрия му ход, тъй като в следващите години успява да създаде някои от най-култовите клубни хитове, завладяли Европа.

През 2001 той и Joachim Garraud основават общ лейбъл – Gum Productions, а началото дава легендарният трак "Just A Little More Love" с Крис Уилис (Chris Willis). Именно с него французинът бързо се превръща в добре познато лице за клубните фенове и се върти усилено по телевизии и радиа.

Следва още по-голямото бижу от 2002 – класическата версия на "Love Don`t Let Me Go", която сама по себе си е едно от големите заглавия на електронната сцена в последните десет години. През 2006 беше преиздадена в преработена версия заедно с Walking Away на The Egg и се продаваше дори по-добре от знаменития оригинал.

В следващите години Гета продължава да се утвърждава като титан на хаус сцената с хитове като "The World Is Mine" и "Love Is Gone". В този период той гради своето дълбоко звучене, с което завладява и най-придирчивите електронни почитатели и се превръща в едно от най-сериозните лица на сцената.

Възходът му към славата е подкрепен и от огромното му шоу UNIGHTED през 2008 на "Стад дьо Франс" в Париж пред 40 000 души, както и от поредицата му "F*** Me I`m Famous" и от третото му място в класацията на DJ Mag година по-късно.
 




Голямото му изкачване към световна популярност идва през 2009 с третия му албум "One Love" и най-вече с водещия му сингъл "When Love Takes Over" с Кели Роуланд.

Самото участие на бившата вокалистка от Destiny`s Child показва новата насока на французина – вокалите на парчетата му започнаха да се поемат от световно известни поп изпълнители, а той омекоти своите мелодии, вкарвайки доста повече леки за възприемани пиано тонове.

През 2009 и 2010 той се качи на гребена на вълната и направи общи парчета с кой ли не от модерните поп имена – веселяшкото "Sexy Bitch" с Akon, "Memories" с Kid Cudi, но черешката в кариерата му, поне от страна на успехи, до момента е продуцираният от него мегахит на Black Eyed Peas, най-продаваното дигитално парче в историята - "I Gotta Feeling".

Именно тази толкова популярна песен според Гета е повратната точка в кариерата му. Тогава, след дълги години продуциране в миниатюрното си студио в Париж, изведнъж той е поканен в огромното студио на Universal в Лос Анджелис и се чувства като малко дете, което не може да повярва на десетките мегазвезди, с които се запознава.

Оттам нататък кариерата му върви само нагоре, а последният му албум "Nothing But The Beat" от 2011 продължи тази линия и изпъкна с хитовете с Ники Минаж и Flo Rida, Лудакрис и Ъшър.
 




Възходът на Guetta от блестящ хаус продуцент до мегазвезда на комерсиалните телевизии му отреди за първи път през 2011 върха на класацията на сп. DJ Mag – Top 100 DJs. Това развитие на кариерата му спечели както много фенове, така и доста критици, които отричат популяризирането и промяната на електронната музика в тази посока. Дали като фен или като критик, винаги си заслужава да видиш настоящия N1 DJ в света и се надяваме Гета да не разочарова хилядите, които ще го посрещнат на Solar Summer Festival след броени дни.

Ако пък не знаете какво да очаквате от френския гуру, следете ни и утре, когато ще ви помогнем да се подготвите за партито с последните хитове в плейлиста му.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Давид Гета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
5
 
! Отговори
111 преди 11 години
А, бе...кой станал наркоман?!!!
8
5
 
10
 
! Отговори
golemetz преди 11 години
да си беше седял у мазето!!! пък щом е тръгнал оттам, що ли хонорара му е колкото за група с платинени албуми! а правеше яки прогресив тракове в началото!
7
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То щото тука у БГ-то са само хаус маняци и слушат истинска електронна музика (минимал, техно), дабъл ди, прогресив чикийки, което е също чалга в електронната музика :). Та за това вече меката на "истинските хаус маняци:)" Мания отива на кино. Щото сте много "истинските" :)
6
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по добре Подуенските баби да слушам отколкото този...
5
10
 
41
 
! Отговори
Ицо преди 11 години
За мен тоя си е още в мазето, с тая електронна чалга!!!
4
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гета и Тиесто са много далече от истинската качественна ел.музика.Комерсиален ***,като празна кутия от пепси
3
12
 
59
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Тва е чалгата на електронната музика !
2
19
 
16
 
! Отговори
Доволен преди 11 години
какво стана с бензина, тока, водата, хляба ?явно всичко си е наред с тези неща ... щом не пишат за тях
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как можа да станеш наркоманнн... Как можаааа?