Брюксел не мисли да спира наблюдението за корупцията у нас

Това заяви високопоставен служител на ЕК
Обновена: 9 ное 2010 19:59 | 9 ное 2010 19:58,
74
Брюксел не мисли да спира наблюдението за корупцията у нас
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия няма никакво намерение да преустанови или да сложи краен срок на механизма, чрез който наблюдава борбата с организираната престъпност и корупцията в България.

Това заяви високопоставен представител на Европейската комисия, отговорен за Механизма за сътрудничество и контрол на кръгла маса, организирана в Европейския парламент в Брюксел.

"Механизмът ще приключи, когато всички показатели бъдат изпълнени по задоволителен начин", заяви представителят на ЕК на среща, организирана от депутатите Мария Неделчева и Моника Маковей. Целта на събирането беше да се направи оценка на ефикасността на действащия от 2007 г. в България и Румъния мониторинг.

Европейската комисия наблюдава България по шест показателя, сред които борба с организираната престъпност и прането на пари, корупцията по висшите етажи на властта и реформата на съдебната система.

В Румъния критериите са четири и са свързани с борбата срещу корупцията сред управляващия елит.

В изпълнение на механизма Брюксел издава годишно по два доклада, следващият от тях се очаква през февруари 2011 г.

"Това беше спешна мярка за довършване на неща, които не бяха направени преди влизането на България и Румъния в ЕС. Само от двете страни зависи кога той може да бъде завършен", заяви служител на еврокомисията, занимаващ се с корупцията в Генерална дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност".

През 2008 г. заради незадоволителните резултати и липсата на воля у правителството да работи за решаване на проблемите, Европейската комисия замрази фондове за България за близо 800 млн. евро.

През първите три години от действието на механизма, на София и Букурещ можеше да бъде наложена и предпазна клауза, която щеше да обезсили решенията на националните им съдилища. Тази опасност беше избегната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да въведат този механизъм в Италия и Испания.Да не говорим за Гърция...какво се правят на света вода ненапита.... Аз съм за излизане от ЕС!!!
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как така ще го спират - трябва даже да го увеличат
71
0
 
1
 
! Отговори
гласоподавател преди 13 години
Ние провеждаме въпросния мониторинг вече над 25 години, т.е. много по - дълго от евроекспертите, но това нищо не променя. И ако България не може да бъде изключена като член на ЕС, то "гнилите" политици могат да бъдат изхвърлени от управлението на страната, стига да го поискаме.
70
2
 
3
 
! Отговори
Крадец преди 13 години
Крадеца вика дръжте крадеца.
69
2
 
5
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Разбира се че няма да отменят наблюдението , то нашата корупция продължава да си върви с пълна сила само че с нови играчи . А и все пак трябва да се налагат и плащат глоби , кой ще покрива и компенсира, даденото на Гърция.Корупция има във всяка страна на ЕС и особенно при Германците и Италианците що не вземат тях да ги наблюдават и глобяват .
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия от Брюксел май са объркали рейса...Тук никога не е имало корупция..:))))
67
0
 
0
 
! Отговори
boiko преди 13 години
ax bate pak izbyte selenite1
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те май са слепи..
65
2
 
3
 
! Отговори
Безпартиен преди 13 години
Очевидно си от тези политическо промити мозъци,за които човек без *** политически пристрастия-НЕ СЪЩЕСТВУВА!Е,***,има и такива хора,ако не във вашето село,то някъде по света!!!Дреме ми за детинското посредствено ченгеджийско русофилско ***-Сергей,за полицейската простотия Цветанов и синьо-зелената блатна гнусотия-СДС И ДПС.....Но селянино,промит, СВЕТЪТ не се интересува от стомашно-чеврното ти разстройство,наречено регионална политика и селски пристрастия...Такива като теб ни излагат!!!!
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо се срамуваш да се напишеш, че си от мутро-милиционерската партийка ГЕРБ ? Повече от жалки сте няколкото платени щатни писачи, които със зъби и нокти се опитвата да представят черното за бяло. Но народът доста поумня за тази година и половина геноцид, който не спряхте да упражявате над него. А за приятелите ви олигарси от БКП-БСП - заплахи но само на думи. Народът скоро ще ви накаже, защото търпението му не е безкрайно.
63
1
 
2
 
! Отговори
Тайфун в чаша вода преди 13 години
Колкото и да ги НЕГЛИЖИРАМЕ-тия,де от ЕС...не Ви ли е ясно,че те ще командват "парада",а не НИЕ с глупавите си изхвърляния,като *** на пясък..по форумчетата!!!!Всичките ни "патриотични" крясъци тук,са по-незначими от куц паяк на алуминиева дограма!!!!Още си вярвайте,ченякой ни "бръсне за сливи"!!!Наивници!!!!
62
2
 
2
 
! Отговори
буря в чаша Н2О преди 13 години
Тинтири-минтирито на Брюксел е продължение на едно старо тинтири-минтири на едните и същи сценаристи, дето козината си менят, но нрава не. Щото каквото и да си говорЯТ, винаги става въпрос ТЕ да имат пари. МНОГО.
61
9
 
4
 
! Отговори
Безпартиен преди 13 години
Ясно ми е ,че платените клакьори на БСП са дежурни във форумите,но ако всеки що-годе нормален човек си дава сметка какви "индикации за политическа неграмотност" ежедневно даваме в пространството на световните медии,какви симптоми за "комунистически Алцхаймер"ще си обясни недобронамерените сигнали ,КОИТО ежедневно получаваме от международните институции!
60
2
 
5
 
! Отговори
Цирк преди 13 години
Всичките ни импотенти опити да представим "позиция"-"мнение"изглеждат толкова циркаджийски и смехотворни...няма друг народ избрал с такова мнозинство Правителството си и така скоро "изнасилил"го с ПРОСТОТИЯТА СИ!!!Ние сме ЦИРКАДЖИИТЕ на Европа,селяните,неблагодарниците,неграмотниците....мързеливците и мошениците...години ще минат докато ни приемат като нормални хора!
59
2
 
6
 
! Отговори
Кодът на ЕК преди 13 години
"Европ. комисия наблюдава БГ по ШЕСТ показателя, сред които борба с организираната престъпност и прането на пари (това за един показател ли се брои или за два?), корупцията по ВИСШИТЕ ЕТАЖИ на ВЛАСТТА и реформата на съдебната система." Кои са останалите 2-3 показателя?????"ЕК няма никакво намерение да преустанови или да сложи краен срок на механизма, чрез който наблюдава борбата с орг.престъпност и корупцията в БГ." - Закодирана карт-бланш за ВЕЧНОСТ на орг.престъпност и корупция в БГ?
58
2
 
8
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Ако само ГЕРБ е КОРУПЦИЯТА.....въпросът ни е решен!!!!Фактите????Смехоран!Ако беше само ГЕРБ ЗА отрицателно време..въпросът е решен....Ти просто си кастриран от тъпо политическо недоглеждане или политическо импотентоно пристрастие!!!!!!
57
5
 
2
 
! Отговори
боб преди 13 години
Ако знаеш колко му дреме на ЕС,ЗА селската ти поезия....и колко го вълнува опитът ти за просташката ти поетическа пръдня.....точно колкото "героическите" напъни на тъпанарите-наричащи себе си "мнения"!!!!!!
56
4
 
2
 
! Отговори
боб преди 13 години
Ако знаеш колко му дреме на ЕС,ЗА селската ти поезия....и колко го вълнува опитът ти за просташката ти поетическа пръдня.....точно колкото "героическите" напъни на тъпанарите-наричащи себе си "мнения"!!!!!!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами пич, доколкото виждам в заглавието темата е за КОРУПЦИЯТА. А в момента корупцията в България се идентифицира с ГЕРБ и затова има факти, много от последните дни и седмици. Логично е фунията на корупцията да се стеснява именно към ГЕРБ, още повече, че по принцип корупцията е привилегия на управляващате, а за никого не е тайна кои са те в момента. Така че колкото и да ти е мъчно, сори - това са ФАКТИТЕ.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
герболяците само за година и половина удариха в земята рекорда за корупция на тройната ламя

Спонсорирани публикации