Брюксел закичва всеки европеец с данъчно ЕГН

Мярката е срещу измамите и недекларирането на приходи
Обновена: 30 юни 2012 15:13 | 30 юни 2012 15:13,
122
Брюксел закичва всеки европеец с данъчно ЕГН
Снимка: Reuters

Европейската комисия обмисля въвеждането на данъчно ЕГН, като мярка срещу данъчните измами и недекларирането на приходи.

В документ, издаден в Брюксел се казва, че до края на годината Комисията ще е готова с експертна оценка на въздействието за въвеждане на данъчен идентификационен номер и ако тя е положителна, ще изготви законодателно предложение за въвеждането му.

Идеята е всяко частно лице или фирма, подлежаща на данъчно облагане, да има такъв номер. Чрез него ще бъде по-лесно проследяването на парични потоци в други страни членки, както и извън съюза. Ще се улесни и работата на данъчните за лица и фирми, които декларират приходи в друга държава от ЕС, както и идентификацията на данъкоплатците.

Според Еврокомисията вземането на мерки срещу данъчните измами и избягването на плащането на данъци е спешна необходимост, тъй като броят им застрашително нараства.

Една пета от приходите на европейската икономика не се облагат, сигнализира Брюксел.

България е най-силно засегнатата държава в ЕС от проблема, тъй като над 32% от брутния й вътрешен продукт остава необложен при средно за съюза – 19%.

Еврокомисията обръща внимание, че неплащането на данъци и измамите ограничават възможностите на страните членки да събират по-големи приходи и да водят собствена икономическа политика.

Във времена на фискална консолидация, когато държавите трябва да орязват разходи и да увеличават приходите, данъчните измами правят тези задачи по-трудно изпълними, се казва в документа на Еврокомисията.

Брюксел разработва софтуер, който ще предложи на данъчните администрации в ЕС, за да улесни размяната на информация за поведението на данъкоплатците. Страните членки обаче ще решават дали да ги въведат, тъй като данъчната сфера е национална компетенция.

До края на годината ще бъде предложено и въвеждането на автоматичен достъп до националните бази данни за ДДС за всички страни членки, а също и изравняване на минималните наказания за данъчни измами и избягване на плащания в 27-те държави членки.

Еврокомисията предлага създаването още на международни одиторски екипи на принципа на тези, които борят тероризма и престъпността. Тяхната задача ще бъде да следят банковите преводи към офшорни зони и данъчни убежища. В офшорки в ЕС сега се държат 35% от небанковите депозити.

Препоръчва се и сключването на нови споразумения за разкриване на банковата тайна между ЕС и данъчни оазиси като Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Сан Марино и Андора.

Европарламентът и страните членки в момента разглеждат предложение за разширяване на обхвата на директивата за спестяванията, за да се регламентира облагането на структурираните пенсионни фондове и някои по-нови застрахователни продукти, които сега не подлежат на облагане.

ЕС отчаяно се нуждае от подобряване на ефективността и ефикасността на събиране на данъците, за да подпомогне усилията за данъчна консолидация, тъй като сега необложените приходи намаляват възможностите за маневриране и правителствата са принудени да увеличават данъците, за да си набавят нужните приходи, което удря гражданите и бизнеса, които най-често са добросъвестни данъкоплатци, се казва в документа на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ли е така нареченият знак на Звяра, който ще бъде татуиран на всеки човек?
111
2
 
1
 
! Отговори
ppppp преди 11 години
Тука половината тябва да се прегледате. не може аз да си плащам данъците като пич и да си скъсвам г*зъ от бачкане по цял ден и някакъв там си да ми ползва същите блага (че и отгоре щото не е отделил от залъка си) като не ви се плащат данъци емигрирайте в Сумалия там няма данъци, но да знаете че са си наострили чур..ите за вас и ви чакат
110
0
 
6
 
! Отговори
БС преди 11 години
Ще ми закичат брюкселските изчадия... да не казвам кое. Гнусна сатанистка ***!
109
0
 
5
 
! Отговори
dido garcia преди 11 години
danak k.r ne triabva li da pla6tame
108
0
 
6
 
! Отговори
чепа преди 11 години
а л*йната кога ще започнете да ми облагате..
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТИКВАТА пръв ще го приеме,ако от Брюксел се почешат по гъ.а,ТИКВАТА ще раздере неговия!Нали трябва да си прикрива мафиотските следи!
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го въведат само за Гърция!
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"През последната седмица на юни най-богатите хора на планетата спечелиха общо 21,4 млрд" Коментара е излишен.А новината е от раздел бизнес на Dnes.bg.
104
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 11 години
ВениНе знам дали чипа е белега на звяра или не - но винаги, когато се говори за белязване на хората като *** - особено на дясната ръка или челото трябва да помним какво ни казва Библията и да не приемаме подобна форма на диктатура. Иначе е ясно какво става в света, но не се бъркай - не са виновни евреите. Голяма част от световните политици служат на рогатия.
103
2
 
3
 
! Отговори
Директива на ГЕРБ преди 11 години
Трябва да увеличим цената на ток, вода, парно, данъци, такси. Ще вдигнем с 20% ниските пенсии - жълти стотинки в непроцентен вид за масата бедняци, за да гласуват за нас - и ще сложим таван на пенсиите на лоялните данъкоплатци. И да знаете - ние сме ДЯСНА партия и България ще просперира (в следващия век, ако я има!)
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи чичо Моше започва да си брои стотинките!
101
1
 
8
 
! Отговори
toi преди 11 години
Вече е създаден свръхмодерният BEAST(звяр) B-BRUSSELS(брюкселски) E-ELECTRONIC(електронно) A-ACCOUNTING(счетоводен) S-SURVEILLANCE(надзорен) T-TERMINAL(терминал). Това е компютърът, който ще управлява всички чипове. Ние си мислим, че чипът не е нищо страшно и, че когато дойде, дори и да ни го сложат, ние ще го махнем. Не искам да ви разочаровам, но това не е така. Когато бъде направен опит чипът да се махне, той се самоунищожава и изпуска в организма вредни биологични съединения и човек се мъчи дълго преди да умре.
100
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЙКА ЗАПОЧВА ДА МИ ЛАЗИ ПО НЕРВИТЕ ВЕЧЕ!
99
2
 
1
 
! Отговори
wvedo преди 11 години
това го има в колко държави да не изброявам. Само ние ни чули ни видели та за първи път чуваме. Не ви отърва затова пишете така. щели да оичват. хората си ги имат. от поколения не като нас крадци
98
2
 
8
 
! Отговори
Робокооп преди 11 години
Разбира се, че радикалните мерки на ЕК за по ефективното прибиране на данъците ще се извършва чрез удобните и послушно ангажирани за целта правителства и са насочени преди всичко към сравнително данъчно либералните и все още крайно необременени народи на новите членове на ЕС и са придружени хуманите послания за благородна борба с данъчната престъпност и срещу финансовите измами !Широките слоеве от населението в старите членки на ЕС, което служеше някога за неразбираем еталон и събуждащ завист модел за българите,вече много отдавна е притиснато и хванато в желязната мъртва хватка на данъчните служби и умишлено консуматорски успокоено и доволно лумпенизирано! С цел бъдещата пасивна данъчна безропотност у населението дълго време се е щедро практийувало стимулирало консумацията на безплатни и рекламни ГМО напитки и обогатени храни на шведски маси, които в съчетание с продължителното и незабелязано облъчване на публични места с невидимите скенери и мощни психо пулсатори, изграждат сигурни навици за по лесна манипулация и бъдещ твърд контрол върху парите без необходимостта на първо време от имплатирането на скъпите чипове!
97
0
 
12
 
! Отговори
rambo преди 11 години
а кога брюксел щте направи заплатите и пенсиите на българите европеиски както е във всяка европеиска държава.а не както е сега геноцид над българските граждани с европеиски цени,данаци и такси и балкански заплати.не ни трябва такъв евросъюз от капиталисти и експлоататори който искат да ни затрият като нация.да кажем да на братска русия и на китай в който народите живеят като бели хора с нормални заплаяти и пенсии.не на европа и америка на който ние сме бели роби и работиме за жълти стотинки сто
96
1
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
101На който му премахнат мнението - влиза през прокси и слага - те трият, той слага. Новия световен ред е подготвил и затвори и ковчези за несъгласните - не само мнения да трие.
95
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
много ме кефят евангелистите като почнат да спорят, шото имат право. това ли новият световен ред, но да си гледат евангелистите близоста с бога, и очистване на ума и сърцето с четене на библията, че живеем в последни времена е ясно и видно. Великият Били Греъм го попитали веднъж, "абе нали и предишни поколения са си мислили че грабването е близо поради белезито на съответното поколение", а той спокойно отговорил,"така е но днес е деня който е най близо до грабването, тъй че евангелисти прави сте
94
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
тези в брюксел не са били в българия, румъния и сърбия затова си мислият че финансово егн е възможно. те не знаят че хамали работят по една две седмици срещу 25 лева на ръка на ден и това навярно е един безобиден пример, да не отварям въпроса за двойното счетоводство и регламениране и осигуряване на една сума а получаване на друга сума.нека си мечтаят от брюксел каквото си искат, пожелавам им успех...
93
1
 
8
 
! Отговори
Томас преди 11 години
92Като не вярваш в Бог, това не значи, че не съществува. Много отдавна Бог е показал, че съществува.

Спонсорирани публикации