ЕС приветства вота в Украйна

Ван Ромпой и Барозу очакват скоро да има кабинет
23
ЕС приветства вота в Украйна
Броене на бюлетини. Снимка: архив, Ройтерс

ЕС приветства произведените в Украйна парламентарни избори, се посочва в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу.

По техните думи изборите са отбелязали важна стъпка в стремежа на страната за демократичен избор съобразно нейните международни ангажименти. Това е победа за украинците и за демокрацията, се допълва в изявлението.

Ван Ромпой и Барозу изразяват общото си очакване новото украинско правителство да бъде съставено скоро. По техните думи изборният резултат предполага постигането на широко съгласие за ускоряването на необходимите политически и икономически промени.

Още по темата
В отделно изявление председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поздравява украинците за тяхната смелост и демократична решимост. По неговите думи процесът, започнал от киевските площади, е завършен с изборите на нов президент и нов парламент.

Шулц определя процесите в последните месеци като "най-сериозната криза" за съществуването на Украйна в нейната история и като катализатор за поемането в посока към Европа.

Украинците могат да се гордеят с постигнатото, с извоюваната обратно свобода чрез избори, протекли в обстановка на ред, честност и плурализъм, допълва председателят на ЕП. Сега украинците могат да се вгледат в бъдещето с нова надежда и да очакват, че институциите на страната ще се отчитат пред тях, се посочва в изявлението на Шулц.

Той изразява очакването парламентът и правителството в Киев да работят за мирното решение на конфликта, да предприемат мерки за икономическо съживяване, както и реформи, свързани с върховенството на закона, съдебната система и изкореняването на хроничната корупция.

Парламентарните избори в Украйна бяха произведени по международните стандарти. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той поздравява украинците, че са гласували мирно, като голяма част от тях ясно са подкрепили амбициозните намерения за реформи и европейската посока за страната. Столтенберг изразява очакването изборите да бъдат допълнителен стимул за намирането на мирно решение на украинската криза.

Генералният секретар изразява силното си съжаление, че много украинци не са били в състояние да упражнят демократичното си право на глас в Крим, по думите му незаконно завзет от Русия през март, както и на места в Източна Украйна, където гласоподавателите са били притеснявани от отцепници под руска закрила.

НАТО продължава да подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници. Независима, суверенна и стабилна Украйна, ясно поела по пътя на демокрацията и върховенството на закона, е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, заявява Столтенберг.

Той изразява готовността на пакта да продължи да работи с Киев в подкрепа на широки реформи в рамките на комисията НАТО-Украйна.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: УкрайнаНАТОЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Слава на Украина преди 9 години
До АнонименНикога не сравняваъте Украина с България.В Украина *** ги возят в контейнери за ***,а тук се возят в мерседеси.Украина е с напреднало селско стопанство-втора в света след САЩ по добив на пшеница,БГ е трагедия във всичко.Да живее свободна Украина !
16
1
 
0
 
! Отговори
Слава на Украина преди 9 години
До АнонименОще една важна и много символична равносметка. Народният съд, над който е само Божият съд, произнесе смъртна присъда за Комунистическата партия на Украйна. За пръв път през последните 96 години в украинския парламент няма да има комунисти. Поздравявам ви за това! Украинците нанесоха решаващ удар по политическата пета колона!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След толкова приветствия, похвали и изказване на подкрепа ще плати ли ЕС газта и още 25 милярда евро за възстановявяне на Украйна?Щото трябват пари не съчувствие?!
14
0
 
3
 
! Отговори
повторение преди 9 години
Всичкото това Европа го е играла и с фашистка Германия .
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС приветства вота във фашистка украйна. Още една крачка напред към фашизма, заветната цел на на някои западни демократи.
12
1
 
0
 
! Отговори
ПРОСТО ИСТИНАТА преди 9 години
До До 6"Човешката глупост и Вселената са безкрайни. Всъщност за второто не съм сигурен" Алберт Айнщайн Мисля, че това отговаря на въпроса ти приятелю.
11
2
 
13
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Я ако обичаш малко да ми обясниш от КАКВО Е СВОБОДЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ???? Боже, да те подслушват, да ти нареждат, да те задължават да правиш действия в твой ущърб, да ти затварят устата (цензура на всички разни СМИ), да те ограбват с *** военни бюджети, да ти насаждат нетрадиционни ценности и извращения....и ти това наричаш СВОБОДА? Вярно е че глупоста по хората ходи, ама чак пък толкоз???????
10
0
 
18
 
! Отговори
Червонец към 2 преди 9 години
Преди три дни журналисти попитаха Путин дали е съгласен със заявлението на Вячеслав Володин.Руският президент отговори следното: -За мен Русия е целият ми живот. Аз нито за секунда не мога да си се представя извън Русия. Аз чувствам връзка с нея и никога не бих могъл да живея не в Русия. Но, разбира се, Русия ще мине и без такива като мен. Русия има много хора.Самият Путин не се смята за незаменим и по това коренно се различава от Хитлер.
9
2
 
16
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Абе, не разбираш ли, че колкото е "по-висока" рублата, толкова по-лесно си пълни бюджета бе умнико. Да се смееш на държава, която почти няма дългове и с едни от най-големите златни запаси е направо малоумно. Мислиш ли, че Путин не е предвидил тоя ход на краварите? Най-малкото него можеш да обвиниш в необмислени постъпки. Айде изчакай малко и ша видим!
8
0
 
17
 
! Отговори
Ванга преди 9 години
Съжалявам, но това е началото на края на тази укруина, каквато беше 23 години. Е, ще се разпадне на съставните си части, какво толкоз. Ще почнат разборките, кой кого ще ограби, кой кого ще разтреля. Боже, като че ли гледам България през 90-те години. Само ние дето не бяхме толкова ***, че да се изпотрепем. Само мутрите се испотрепаха.А в укруината им викат "олигарси".От един дол дренки де.Свалиха едни, поставиха други. Ей, гордейте се, има по-*** народ от нас.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз така се радвах като тия преди малко повече от 7 години като влязохме в ЕС. Сега кат ги гледам и тия, че по наш път вървят що ли не ми е толкоз радостно. И те като нас си мислят, че за 3-4 години ще се оправят, а всъщност Запада си гледа само интереса.
6
15
 
1
 
! Отговори
Цирк преди 9 години
Путиновата рубла превзе нов връх-42,233 путинови рубли за ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ДОЛАР.Джуджето стана за кодош.
5
12
 
2
 
! Отговори
Братя Украинци, преди 9 години
Добре дошли в СВОБОДНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И НАТО.
4
1
 
12
 
! Отговори
Съгласен преди 9 години
О, сега поздравленията, догодина - анатемосването! Не е хубаво, ама ми е кеф като си представя какво ги очаква тия с неопределените полове. Укропите такива ще им ги забъркат, свят ще им се завие. Хак да им е, да си ги гледат, поддържат, хрантутят. Не знам откъде ще вземат пари само? Или на наш гръб? И ние ще си трайкаме....както винаги.
3
14
 
4
 
! Отговори
СЛАВА УКРАIНI преди 9 години
УСМИХНАТИ УКРАИНЦИ.СЛАВА ВАМ.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито едни избори в Украйна досега не са били съпътствани с такова множество на криминални и летални случаи.
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои приветстваш бе Рапоной, в Украйна, които избиват собственния си народ деца, жени и мирни граждани. В ада ще горите психопати от еврогейската ***, малко ви остава и ще ви пометем един път, завинаги. АНАТЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Спонсорирани публикации