МВФ отряза Гърция за разсрочване на дълга

Официално споразумение с кредиторите още не е постигнато
Обновена: 16 апр 2015 15:58 | 16 апр 2015 15:56, Бойчо Попов
35
МВФ отряза Гърция за разсрочване на дълга
Снимка: Reuters

Официални представители на Гърция са отправили неофициално запитване към Международния валутен фонд (МВФ) за разсрочване на плащанията по заемите към международния кредитор, акцентирайки върху нестабилното състояние на гръцките финанси, но организацията е заявила, че това е невъзможно, съобщава Financial Times.

Според участници в разговорите между двете страни Атина е била убеждавана да не отправя официална молба за разсрочване на плащането. Гърция дължи почти 1 млрд. долара, разпределени в две транша, които трябва да се изплатят през май.

Въпреки че запитването на Атина е отхвърлено, разговорите са знак, че за гръцкото правителство е изключително трудно да събере достатъчно средства, за да изплати както заплатите в държавната администрация и пенсиите, така и задълженията си към кредиторите. 

В четвъртък доходността по гръцките облигации скочи след новината, като 3-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) увеличиха доходността си със 134 базисни пункта до 25,10%. Доходността по 10-годишните ДЦК се покачи с 45 базисни пункта до 12,18%.

Представители на кредиторите на Гърция не са убедени, че Атина ще може да извърши плащанията си през май. Дори да успее, те са на мнение, че проблемът ще се появи отново през юни, когато държавата трябва да издължи много по-големи плащания по облигации, притежавани от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Представители на МВФ многократно са заявявали, че разсрочване на плащанията може да се случи само като част от напълно предоговорена нова спасителна програма. Ако изпусне плащане, Гърция ще стане първата развита икономика с просрочено задължение към фонда. Подобни случаи в миналото са били само страни като Заир и Зимбабве.

Според източници предложението на Гърция е имало за цел да „разсрочи плащанията на заема към МВФ през следващите месеци“. Това би позволило на правителството на Алексис Ципрас да събере парите, нужни да изплати пенсиите и заплатите на държавните служители, докато в същото време преговаря с европейските кредитори за изплащанията на следващите траншове от спасителните заеми.

Правителството, което през тази година трябва да плати повече от 9 млрд. евро на МВФ по заема от 2010 г., е в двумесечно очакване кредиторите му да отпуснат част от оставащите 7,2 млрд. евро от сегашния спасителен пакет на стойност 172 млрд. евро, за да успеят да осъществят плащанията си.Hidden Field

Кредиторите от еврозоната отказват да освободят средствата, докато Атина не предложи по-пълен списък с икономически реформи и надежден план за осъществяването им. Разговорите по съдържанието на реформите обаче са в заозоната продължават да изразяват загрижеността си, че Атина търси политическо споразумение на министерско ниво, без да се ангажира по-сериозно със заключенията на кредитните наблюдатели от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Споразумение между гръцките власти и международните кредитори първо трябва да се постигне на ниво служитестой и представители на Европейския съюз (ЕС) публично заявяват, че е малко вероятно да се стигне до сделка на следващата среща на финансовите министри на еврозоната, която е планирана за следващата седмица.

Дори разговорите да вървят добре, от ЕС са скептични дали техническата работа, която е нужда, за да се освободят парите, ще може да се осъществи преди срещата на еврогрупата на 11 май, ден преди крайния срок за изплащането на вноската към МВФ. Финансовите министри на ЕС открито говорят за възможността до подобна сделка да не се стигне, което може да доведе до фалит на Гърция и потенциалното й излизане от еврозоната.

Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар също подчерта нарастващата възможност Гърция да излезе от еврозоната, заявявайки през тази седмица, че за останалата част от еврозоната напускането на Гърция „няма да премине гладко, но вероятно може да бъде направено“.

Все по-рискованото поведение е обезпокоително за САЩ. В сряда финансовият министър на САЩ Джак Лю заяви, че никой не може да знае какви ще са последствията, ако Гърция излезе от еврозоната. „Няма да бъде добре за световната икономика, която все още се възстановява от дълбока рецесия, да срещне такава несигурност“, добави той.

След като по-рано тази седмица рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас „ССС“, Атина най-вероятно няма да успее да обслужи заемите си, ако не бъде постигнато споразумение до средата на май.

Представители на еврли, преди финансовите министри да одобрят договора.

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Да му мислят кредиторите сега.Колко ли милиардери ще олекнат.
25
8
 
5
 
! Отговори
мюслим преди 9 години
До 25 муспи:Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас. За това ги уважавам.Зито и Еллас!
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврогейската *** се разпада, запомнете го. Колкото по-рано, толкова по-добре за всички, ще е зле само за робовладелците банкери.
23
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 9 години
И все пак - гарван гарвану око не вади. Гърците също са евреи, наистина втори сорт - сомалийски.
22
0
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Да очакваме драхми от другият месец
21
8
 
9
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Да заминават при ***! При нас нямат повече работа.
20
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сиртаки, сиртаки ама трябва и работа!
19
10
 
13
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Брей, много *** тролчета на линия...брей...Като чуят за ЕС, и сигурно лигите им капят...а не знаят въобще каква е целта на така наречения проект ЕС.....!!!! Просперитет на Европа, или такива локуми....ха ха ха наивници....????!!!!
18
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 3 коментиращ проблема на България не е че населението е необразовано и мързеливо товаа не е вярно проблема е че ни управлява корумпирана алчна безкрупулна върхушка със протекциите на запада и тази върхушка се държи като колониална администрация... нАРВИХА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРОГОНЯТ КАДЪРНИТЕ УМНИТЕ И ТРУДОЛЩБИВИ ХОРА ОТ РОДИНАТА!
17
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 3 коментиращ проблема на България не е че населението е необразовано и мързеливо товаа не е вярно проблема е че ни управлява корумпирана алчна безкрупулна върхушка със протекциите на запада и тази върхушка се държи като колониална администрация... нАРВИХА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРОГОНЯТ КАДЪРНИТЕ УМНИТЕ И ТРУДОЛЩБИВИ ХОРА ОТ РОДИНАТА!
16
9
 
21
 
! Отговори
Коко преди 9 години
Има една приказка: Хитрата сврака - с двата крака!А и тази: Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи!Желая успех на братята гърци по пътя към комунизма, ние тая попара вече сме я яли!!!Веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, накрая стомната се счупи!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един от всичкиТи всъщност си 'един от никой' :)))))))))ЕС не просто остава... а дори се превръща в СЕЩ :) Разбира се, ти може да не го доживееш.
14
9
 
11
 
! Отговори
Дедо Мадурко преди 9 години
До ГърчеЮначе, га изпиеш виното ..я ми ли ше ядеш?
13
10
 
1
 
! Отговори
Тъпомер преди 9 години
До Лешек БалцеровичЩом се имаш за пролетариат стой си в БГто! .... аз не съм!
12
9
 
12
 
! Отговори
Гърче преди 9 години
Ахмак лозе копае, юнак вино пие!
11
9
 
19
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
До БожоПисали сте: "Гърция е зле заради алчността и липсата на морал у гръцките политици, а не защото е в Европейския съюз , червенотиквеничковчета !!!" Допълвам: "и заради гръцкият народ, който по простотия наподобява българският."
10
7
 
9
 
! Отговори
Лешек Балцерович преди 9 години
До ТъпомерЕвропа отдавна не е това, което навремето привличаше отрудения пролетариат.
9
12
 
19
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До един от всичкичервените *** умират от щастие , когато в Европа има проблеми !!! червените *** не се радват, когато Европа просперира !!! червените *** се радват, когато руският народ живее в мизерия !!! червените *** умират от щастие, когато дребното човече от кремъл се покаже голо до кръста на някоя поляна в Сибир !!! Гърция е зле заради алчността и липсата на морал у гръцките политици, а не защото е в Европейския съюз , червенотиквеничковчета !!!
8
8
 
28
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 9 години
Излизането на Гърция от еврозоната ще има положителни последици за всички, освен за самата Гърция. И еврото ще се стабилизира, и еврозъюзът ще се стабилизира, щом онези, дето клатят лодката, видят какво ще стане в Гърция.
7
11
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До един от всичкиИма и по-лесен начин : чемодан вакзал Масква.А нас ни остави да си живеем в Европата, защото в България от Възраждането само безделници и бандити - рубладжии държат на Русия повече отколкото за България!П.С.: И преди да говориш за обратни, вземи и се ограмоти - великата ти Русия, какви ги държи в БРИКС, където е Индия с много отдавна узаконени обратни??? Къде има почти 100% разводи, къде има най-много спин, къде има най-много алкохолици и т.н.

Спонсорирани публикации