Меркел скептична, спасителният план може да не успее

Прекъснаха ваканцията на холандските депутати заради Гърция
10
Меркел скептична, спасителният план може да не успее
Снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е сигурно, че най-новият спасителен план за Гърция ще успее, но изрази надежда, че страната ще успее да преодолее икономическата криза, ако се придържа към споразуменията, изготвени с кредиторите, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Още по темата
Пред германската телевизия Цет Де Еф Меркел заяви още, че Гърция не може да очаква орязване на дълга. Според нея обаче макар т.нар. "подстрижка" на гръцкия дълг да е изключена, има други начини да се осигури облекчаване - чрез удължаване на падежите и намаляване на лихвите.

Меркел посочи, че очаква Международният валутен фонд (МВФ) да участва в новия спасителен пакет за Гърция, добавяйки, че генералният директор на институцията Кристин Лагард е обещала да лобира за това пред управителния съвет на МВФ, предаде Ройтерс.

"МВФ участва в преговорите. Той подкрепя (гръцкото споразумение)", каза германският канцлер. "Не се съмнявам, че това, което г-жа Лагард каза, ще стане факт", добави тя.

Холандските депутати пък са повикани да се върнат от летните си отпуски, за да гласуват новата спасителна програма за Гърция.

Министрите на финансите от еврозоната в петък се договориха да отпуснат на Атина кредити на стойност до 86 млрд. евро, след като гръцкият парламент прие тежките условия на кредиторите.

Атина би трябвало в четвъртък (20 август) да получи 13 млрд. евро, за да направи най-неотложните плащания, а други 10 млрд. евро ще бъдат отделени от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за подкрепа на гръцките банки.

Необходимо е обаче съгласието си да дадат парламентите на редица страни от еврозоната.

Също като Германия Холандия зае твърда линия по отношение на отпускането на нови кредити за Гърция. Очаква се дясноцентристкото правителство на премиера Марк Рюте да бъде изправено пред силна опозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Абе, врътвайте им кранчето на гърците, да се научат на работа!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Merkel da ostavi garcite na francuzite nali toya Oland taka yarostno podkrepq vizantiycite ,day mu gi na nego
4
6
 
18
 
! Отговори
Биг Гроздова преди 8 години
"смешното" в случая е ,че този спасителен план е като предния -събират пари от всички евро-данъкоплатци за да върнат заемите към ,частни банки и фондове а реално в Гърция няма да влезе нито едно евро . Та затова протестира Факис , ама няма как
3
6
 
13
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Разбира се, че третото поредно неолиберално "спасение" няма да проработи! Докато първите две "спасения" вкараха Гърция в невиждана досега икономическа Депресия, дългова и хуманитарна катастрофа, то третото "спасение" ще доубие гръцката икономика!Само въпрос на време е, кога ще изгърми и следващата страна от Еврозоната, най-вероятно е Франция (или Испания, Италия, Португалия, Ирландия, Финландия, Литва, Латвия или нещастната Естония). Тогава ще гледаме отново учудени неолиберали и либертарианци.
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE POMAGAI NA BEDNIA--SHTE STANESH PO-BEDEN OT NEGO.NE POMAGAI NA BOLNIA --SHTE SE RAZBOLEESH I TI.NE POMAGAI NA NIKOGO--SHTE SI MNOGO DOBRE.
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се опасявай а бъди сигурна че спасителният план няма да успее. Как си го представяш ти госпожо меркел да ти отнемат високата зплата да ти приватизират имуществото и да те оставят на гола поляна? Как би се почествала като клошарка? Същото е положението и с гърците. Те са свикнали на узо и сиртаки. Всеки обяд са си събирали евраци да си колят агънца и да обядват. А сега ще трябва да си стегнат коланите на последната дупка и да ядът суй леб и марули? Как си я представяш тази работа да стане???

Спонсорирани публикации