България трябва да върне 317 хил. евро от ПРСР

Корекцията е наложена заради неправомерно разходени средства
20 ное 2015 16:10,
5
България трябва да върне 317 хил. евро от ПРСР
Снимка: Ройтерс

България и още 17 държави от ЕС, сред които и водещите икономики – Германия, Франция, Великобритания и Италия, трябва да връщат разходени неправомерно средства по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР). Санкцията е вписана в Официалния вестник на ЕС.

Проверките на Брюксел за разходването на средства по земеделските фондове в периода 2010 – 2014 година са показали слабости при оценката на основателността на някои от разходите у нас. По тази причина и е наложена единна ставка на корекция от 10% на получените пари по мерките и за четирите години.

Общата сума, която страната ни трябва да върне в бюджета на ЕС е 316,95 хил. евро.

Една от най-сериозните корекции е насочена към средствата по програмата за Ирландия – 59 млн. евро, следва и Холандия, която има да връща 52 млн. евро.

Малко над 13 млн. евро е санкцията за нередности по земеделските разпращания за южната ни съседка Гърция. По-голямата част от нарушенията обаче са извършени преди 2014 г. Проблеми при плащанията на средствата от ПРСР има и в Румъния. Букурещ трябва да възстанови 11,1 млн. евро в бюджета на ЕС.

Общо санкциите срещу 18-те държави, нарушили правилата, са в размер на 276 млн. евро.

В решението е посочено, че на държавите е дадена възможност за "помирителни процедури", на които да защитят своите позиции. Корекциите в плащанията са били наложени, след като проверките са показали нарушения при отпускането на средствата. По програмата могат да бъдат финансирани само селскостопански разходи, направени по начин, който не нарушава правото на ЕС.

Още новини за европейските фондове можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
... преди 8 години
"Програмата за развитие на селските региони"Аз не съм ги взимал че да ги връщам. Да ги връщат тия които са ги взели по тая програма, не да се бият в гърдите арендаторите че са милионери, ами да връщат парите те, не обикновения данъкоплатец.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най -после арестуваха Цв ЦвПрочети още на: dnes.bg/temida/2015/11/20/pak-iskat-straja-za-volen-i-chukolov-opasni-sa.283960#comment-newest
3
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ганьо 2016 преди 8 години
*** пара не връща!Само краде и присвоява!
2
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Значи при управлението на ГЕРБ не просто спират еврофондове, ами ни карат да връщаме пари.
1
2
 
10
 
! Отговори
stoian79 преди 8 години
GERBERSKI TROLCHETA KADE STE?.EVROPEISKATA KOMISIA DIREKTNO VI GO KAZVA "GERB VIE STE NEKADARNICI I LAJCI"

Спонсорирани публикации