България пак заплашена от санкции заради земеделието

Може да се наложи страната ни да връща 23 млн. евро
Обновена: 9 ное 2010 22:19 | 9 ное 2010 22:18,
44
България пак заплашена от санкции заради земеделието
Снимка: БГНЕС

Стегната от примката на бюджетния дефицит, България може да се наложи да връща над 23 млн. евро заради несъответствие на системата й за контрол на земеделските помощи. Това става ясно от огласения в Брюксел годишен доклад на Европейската сметна палата за 2009 г.

Причина за европейския гняв този път е липсата на точни данни за земеделските площи и за добитъка, въз основа на които се отпускат преките плащания на фермерите.

Системата, известна като ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол) е стара болежка за България. Страната ни все още не разполага с прецизни въздушни снимки на обработваемите земи и пасища.
Заради това Европейската комисия препоръча на правителството на тройната коалиция да направи план за отстраняване на недостатъците. Планът беше представен през юли 2009 г. от кабинета на ГЕРБ.

Европейските одитори обаче отчитат забавяне на изпълнението, което било засечено по време на проверка от палатата в Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия.

България е обещала до 2011 г. да набави въздушни снимки, покриващи цялата територия, да ги дигитализира, да работи повече с фермерите, за да им обясни как да попълват заявките за субсидии и да подобри проверките по места.

Според Европейската комисия обаче изпълнението се бави, което застрашава правилното разходване на европейските средства.

Като цяло палатата се съгласява, че още е рано да се оценява изпълнението на плана за действие, но предупреждава, че според указанията на комисията подобни недостатъци се санкционират с отнемане на 10% от средствата, които за България през миналата година са били 234 млн. евро.  

Дали и колко пари ще се връщат, ще стане ясно след извънредна проверка на Еврокомисията до края на 2010 г.

Подобни проблеми са засечени и в Румъния. Двете най-нови членки са "главни герои" в частта на доклада, свързана със земеделските субсидии.

Като цяло в ЕС през 2009 г. се отчитат повече грешки с преките плащания, които вече възлизат на 27% от всички средства.

Въпреки че се отчита сериозен спад, лидер в злоупотребите остават парите по кохезионните фондове, които са предназначени за стимулиране на най-бедните райони.

Там има риск за неправилно харчене на 36% от европейските пари. Като цяло има доста грешки при плащанията, а системите за управление и контрол не са съвсем ефективни.

В доклада България се споменава на още две места. Едното при разходването на парите за Шенген, където са констатирани слабости при обществените поръчки.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи преди месец, че мерките, свързани с Шенгенската информационна система, са изпълнени предсрочно и са усвоени всичките 161 млн. евро, предвидени за България.

Според доклада макар проблемите да не са съществени, те изискват внимателно наблюдение.

На България е изпратено предупреждение и във връзка с отчитането на ДДС, което се наблюдава от европейските одитори, тъй като е един от източниците за попълване на европейския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Твърде песимистично пак сте го подкарали... Аз лично знам за стотици декари земя, засята с лози. Правят вино хората и успешно го изнасят(демек на печалба са). Има и успели, нека те са ни пример. :)И хора - организирайте се и работете заедно, помагайте си, доколкото можете.
18
9
 
38
 
! Отговори
bg преди 13 години
Amerikanskite "diplomati"v Bulgaria nasur4avat narkomanijata,***,nevernicite-poganci,i murshite-mutri(bivshi komunisti,a sega natovci).
17
9
 
60
 
! Отговори
Омекотител преди 13 години
Защо упорито е*** м***а на един от най-силните ни козове, а именно земеделието!!! Разберете, имаме плодородна земя и хубава природа- трябва да развиваме земеделие, животновъдство и туризъм! Те могат да ни извадят от блатото! Но, изглежда, бившите сегашни нямат интерес това да се случи...
16
8
 
40
 
! Отговори
bg преди 13 години
do 15--Negovo Prevuzhoditelstvo Uorlik e komandir na GERB.Amerikanskite "diplomati"podkrepjat mutrite v Bulgaria,***,nevernicite-muslemi,homoseksualistite,hazarite,i vsi4ki ostanali gnusni i dolni prosloiki v obshestvoto.Ako iskame da se opravime hazarskite maimuni kato Uorlik trebva da budat izhvurleni ot Bulgaria.
15
14
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дните на ГЕРБ са преброени. Стига толкова!
14
12
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо се срамуваш да се напишеш, че си от мутро-милиционерската партийка ГЕРБ ? Повече от жалки сте няколкото платени щатни писачи, които със зъби и нокти се опитвата да представят черното за бяло. Но народът доста поумня за тази година и половина геноцид, който не спряхте да упражявате над него. А за приятелите ви олигарси от БКП-БСП - заплахи но само на думи. Народът скоро ще ви накаже, защото търпението му не е безкрайно.
13
10
 
34
 
! Отговори
bg преди 13 години
Vsi4ki durjavi ot ES trebva da zastavat izrael da vurne stotici miliarda dolari.Ama ne ot tija deto eshkinazkite maimuni ot sataninskija" federalen" rezerv 4e pe4atat sega.
12
10
 
38
 
! Отговори
bg преди 13 години
A izrael koga 4e vurne pari na Germania?
11
11
 
58
 
! Отговори
тото преди 13 години
За съжаление си прав. Внасят се ***, които подбиват цената на родното, разни мутри идват и те принуждават да им продаваш на тях продукцията си, после през 5-6 прекупвача най-накрая стига на пазара, и ако си продал нещо на дебеловратите, после ако искаш да си го купиш от пазара те друсат на десеторно по-висока цена. Това ни е наследството от 20 години преход. Всеобща разсипия.
10
9
 
46
 
! Отговори
Дайте да дадем преди 13 години
Аааа сефте! То остана ли още нещо за вземане от голия гръб на Българина.....пийте сиромашка кръв...
9
10
 
62
 
! Отговори
до Селянин преди 13 години
пустеенето на земята няма нищо общо с далаверитепробвай се да произведеш 50 тона домати и да видим къде ще ги продаваш и за каква ценав България няма хора,аз вече минах по тоя път.Произвеждаш,а няма търсене,няма копувачи.Накрая качих стоката на самолета за Италия и това е,сега земята ми пустее.Няма пазар.1989г в България има 9млн души,сега са не повече от 6 млн.Бройката отива към 4 млн (според плана Ранът).
8
20
 
41
 
! Отговори
1 преди 13 години
до 5-ти анонименСлед като си толкова учЕн, отивай на село да усвояваш. Костов, *** и тройните разбиха селското стопанство, въведоха практиката на крадене на евросубсидий като нормална и сега за 1-2 години, всички трябват да станат честни... ами не става! Не изгърмят ли стотина *** да връщат пари, другите няма да си вземат урок. Ама тогава врещите до небесата...То и сега си врещят, виж само как им се пълнят устата като видят имената на Борисов и Цветанов.
7
16
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мирослав Найденов е стар кадър на ДПС. Оня същия заради който ядохме от старото 20 годишно ирландско месо. Тия ако не крадат не са ДПС-ари, а Бойко явно е само троянски кон на Доган. В ЕС вече им стана ясно какъв въздухар и лъжец е.
6
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То всичко се вижда и какво от това ?
5
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошото е, че освен хубавите снимчици и дежурната порция PR, ДИМКИ & ПУШИЛКИ не видяхме нищо друго след това - дето се вика САМО ДУМКАМЕ ТЕНЕКИЯТА ... за съжаление.
4
9
 
46
 
! Отговори
pesho преди 13 години
Е да пратят хеликоптера на НАП да им направи снимчици де... Поне видяхме, че хубаво снима от високо.
3
14
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доган държи козовете и искат, не искат, ГЕРБеречета ще подкачат под звуците на зурните му.
2
15
 
45
 
! Отговори
Учуден преди 13 години
Къде е новината тука? Това новина ли трябва да бъде?Ама моля ви се! Кажете ми - къде България НЕ Е застрашена от санкции и къде НЯМА да плаща глоби??? Има ли такава област в която да не плащаме глоби???Защото аз досега не съм чул че - ето, тук, в тази област, няма да плащаме глоби защото сме изпълнили всичко!!! Ето - това ще бъде новина!Ще видите - така ще стане и с Шенген! Ако не влезем - пак глоби ни чакат! Дай Боже да влезем, ама ще бъде повод за Бат' Бойко да се тупа по гърдите!!!
1
12
 
56
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Навсякъде се търси земя за закопуване а като погледнеш земята пустее явно има голяма врътка с тези фондове щом се юрнаха така да копуват земя даже неси правят труда да я обработват парите в джоба от судсидийките е настава една божествена радост и щракане с пръсти. Ех че сме работлив народ данъкоплатеца ще върне изпитите пари на олигарсите и пак ще му е кеф просто уникално хем ни прекарват хем ни е гот.