Европа си прави резервоар на Балканите

Ивайло Калфин и Димитър Стоянов в спор заради пари за Турция
17 фев 2011 19:49,
131
Европа си прави резервоар на Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Енергийната стратегия на Европейския съюз предвижда Балканите да се превърнат в един от основните резервоари за вода на Европа. Целта им всъщност е да се използват за производство на ток при евентуален недостиг. ЕС ще се застрахова като изгради на Балканите, в Алпите и в Норвегия множество язовири и водноелектрически централи, които да захранват с ток енергийната система на съюза.

Първата стъпка към осъществяването на този план беше направена в четвъртък от Европейския парламент, който прие на първо четене доклад, определящ мандата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) до 2013 г.

В него е заложено най-значително увеличение на финансовите тавани за гаранциите на банката за региона на Западните Балкани. Вместо предлаганите от Европейската комисия 8,7 млрд. евро, депутатите гласуваха бюджет от 9,2 млрд.

Държавите от Западните Балкани ще могат да разчитат и на средства от заделените 2 милиарда евро за справяне с последиците от глобалното затопляне. Както е известно от научните прогнози Южна Европа ще бъде засегната най-силно от засушаване в следствие на климатичните промени и новите язовири ще са добре дошли за попълване на запасите и от вода.

Енергийният комисар на ЕС Гюнтер Йотингер е пестелив, когато говори за проектите за водни резервоари. Все пак изясни, че те са сред приоритетите на съюза, който планира да се погрижи за свързването на енергопреносните мрежи на всички страни членки до 2015 г., както и да намери възможности за складиране на енергия и по-специално на ток.

Брюксел вече задължи страните членки да държат резерви от газ за 30 дни, които след свързването на мрежите ще могат да се прехвърлят между засегнатите от евентуална бъдеща енергийна криза.

Според изчисленията на Европейската комисия всяка държава от ЕС ще може да издържи цяла година на енергийни помощи от останалите.

Заради местоположението си Балканите се оказаха сред най-привилигированите райони според приетия от Европейския парламент нов външен мандат за работа на ЕИБ, който поставя условията за финансиране на проекти от институцията извън територията на ЕС.

Докладчикът на парламента Ивайло Калфин си го отнесе още в пленарната зала в Страсбург за предложението си да се дадат повече пари за Хърватия, Македония и Турция. Той беше атакуван от Димитър Стоянов от „Атака“, че „дърпа от залъка“ на европейците, раздавайки пари на различни държави и най-вече на Турция.

„Жалко е че един социалист има по-малко социална отговорност от един лорд“, заяви Стоянов, давайки за пример британския евродепутат лорд Дартмут, който се възмути, че ЕС ще харчи пари на данъкоплатците за неевропейски граждани „с чисто политически цели“.

Според Стоянов ако Калфин като министър се грижел така добре за гражданите, както сега за Турция, партията му още щяла да е на власт. Както е известно „Атака“ е яростен противник на приемането на Анкара в ЕС и дори инициира референдум за отхвърлянето й, от който в последствие се отказа.

„ЕИБ е европейска институция и от нея се очаква да работи за целите на ЕС вътре и извън съюза“, не му остана длъжен бившият външен министър.

В резултат на вота на Европейския парламент се очаква ЕИБ да получи за външни операции близо 30 млрд. евро до края на 2013 г.

В момента 10 на сто от бюджета на банката се инвестира в проекти извън съюза, главно в страните кандидатки, в средиземноморските държави, в Латинска Америка и в Африка. Ако получи одобрението на страните членки, приетият днес доклад ще забрани на ЕИБ да работи в Беларус като наказателна мярка срещу режима на президента Лукашенко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
23
 
15
 
! Отговори
2011 преди 13 години
Дааа Революционерите, Нашите днешни национални герои, Но наказани от Бога да бъдат без гробове И Ботев и Левски и Бенковски и Раковски, А какво се крие за тях, По време на Отоманското робство сиромашкото население години наред събира пари още за оръжие, Парите са дадени на войводите Филип Тотю и Панайот Хитов да купят пушки и с чети и въоръжено въстание да дойде мечтаната СВОБОДА. Единият от двамата войводи заминава във Влашко и там с парите си купува къща и 300 декара лозе оженва се за млада и богата влаинка чокойка и си живее мирно тихо и спокойно в Браила до дълбоки старини. Христо Ботев преди заминаването на четата за България предвидливо изтегля във Влашко старата си майка заедно с жена си и дъщеря си, както и Димитър, синът на жена му от първия и брак. Във Влашко Ботев оставя на майка си и на жена си повече от половината пари предназначени за изхрана на четата в България, След това историята се знае. Следват множество скандали между Ботев и изгладнелите четници. Кулминацията е на връх Вола където Ботев е убит от Стефанаки Савов от Враца Обретенов от Русе и други четници. Васил Иванов Кунчев по прякор Левски е подстриган за монах с черковно име Игнатий и чин дякон, Но той се отказва от Бога и православието - захвърля расото. Убива с кама и 12 годишно дете,Участва в обир на държавната хазна. Левски е осъден на смърт чрез обесване от съдията българин Иван Хаджи Пенчович, при присъстващи 10 турски и 10 български съдебни заседатели. Преди присъдата на Левски е предложено да приеме исляма за да отърве въжето, И Левски приема. От турските заседатели ЗА смъртна присъда гласуват само 2 ***, a от българите ЗА смъртната присъда гласуват всичките 10 заседатели. Левски отчаян и изплашен прави неуспешен опит за самоубийство като си удря главата в стените на килията. Един ден преди обесването на Левски във двора на затвора е обесен Димитър Общи, От Бесилото Общи за да вдъхне кураж на изплашения си другар се провиква - Левски виж как умира един истински революционер ! После сам слага въжето на шията си и увисва. Любен Каравелов от Браила е изпратил писмо на Левски да му предаде архива, И Левски от Ловеч я изпраща В Браила, посред бял ден в къщата на Каравелов влиза турски агент и взима архивата и един портрет на Левски. Въпрос на време е било кога ще го заловят. В съда на масата Левски учудено вижда архивата, която е пратил на Каравелов. Гаврил Хлътев с чужд паспорт на името на Георги Бенковски сам се обявява за Княз по време на Априлското въстание, дори си взима и жена Райна Княгиня. Истинското име на Георги Раковски е -Съби Попович. Каравелов произхождаща от големите копривщенски родове Чалъкови и Доганови македонски бежанци от егейска македония
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква ти криза за ел. енергия хората си правят АЕЦ-и и не им дреме. А ние сто години се чудим дали имаме нужда.
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доган има готови решения за цяла европа,азия и африка.Той е най големият експерт в света(по кражбите де)
5
9
 
6
 
! Отговори
Оплювки преди 13 години
"Енергийната стратегия на Европейския съюз предвижда Балканите да се превърнат в един от основните резервоари за вода на Европа" и в тази стратегия прекрасно се вписва българският язовир "Цанков камък" - едно далновидно решение, взето преди години и осъществено. Един човек изразходва много "държавническа" енергия, за да оплюе всичко и всички около този язовир, както и самия язовир. Любопитен съм как ще суче занапред нелепите си досегашни приказки, за да паснат на споменатата Енергийна стратегия.
4
2
 
38
 
! Отговори
бай иван преди 13 години
Разчитат защото имаме специалисти ! Ама веднага Доган ще ви направи десетина двайсе хидровъзела ей така в движение !Ееей ама *** европейци, кво ше праят без нас ...
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TOVA NE SA ISTINSKI BALGARSKI EVRODEPUTATI TE SA TAM DA LAPAT A NE DA ZASHITAVAT INTERESITE NA BALGARITE
2
13
 
31
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
На атакистчето Димитър Стоянов може би му трябват малко географски уроци да разбере че Турция не е част от западните Балкани. А колото до позицията на Атака за Приемането на Турция в ЕС ясно я видяхме като не подкрепиха подписката за референдум против приемането на Турция в ЕС.
1
12
 
42
 
! Отговори
Хан Крум преди 13 години
То комунистите нали са интелнационалисти са готови да ни оголят *** / но нашия *** - не техния / на всеки който им плати повече или им обещае че ще бъдат на власт. Явно депесарите са се застъпили за майка си Турция и *** веднага откликват. С европейски пари т.е. и с наши да плащаме на Турция.От къде накъде. Като ги обичат толкова да си бръкнат в партийната каса / която е пълна с откраднати от нас пари / и да ги дадат на ибриците.